Κυριακή, 5 Μαΐ
19oC Αθήνα

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Οι εκπρόσωποι των βασιλικών οικογενειών που θα δώσουν το παρών – Πυρετώδεις προετοιμασίες στο Τατόι

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Οι εκπρόσωποι των βασιλικών οικογενειών που θα δώσουν το παρών – Πυρετώδεις προετοιμασίες στο Τατόι

Την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου θα τελεστεί η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και συγγενείς και μέλη των βασιλικών οικογενειών καταφθάνουν στην Αθήνα για το ύστατο χαίρε.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στη Μητρόπολη Αθηνών στις 12.00 το μεσημέρι της Δευτέρας ενώ η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από τις 6 το πρωί μέχρι τις 10.30.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα βρίσκεται σύσσωμη η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας.

Άλλωστε η αδερφή του Σοφία, καθώς και η Ειρήνη, είναι εδώ και πολλές ημέρες στην Ελλάδα καθώς η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί πριν από τα Χριστούγεννα.

Επίσης αναμένεται και ο Χουάν Κάρλος, κουνιάδος του εκλιπόντος και επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας, ο οποίος τα τελευταία τρία χρόνια ζει μόνιμα στο Αμπού Ντάμπι.

Το βράδυ της Κυριακής θα φτάσει στην Ελλάδα ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίππε και η σύζυγός του Λετίθια ενώ από σήμερα είναι στην Αθήνα οι αδελφές του, Ελένα και Κριστίνα. Οι δυο οικογένειες ήταν πάντα δεμένες και πολλά είναι τα καλοκαίρια που τα παιδιά του Κωνσταντίνου έκαναν διακοπές με τα παιδιά της Σοφίας.

Πως θα εκπροσωπηθεί η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας

Θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως θα υπάρξει εκπροσώπηση της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας καθώς αναμένεται να δώσουν το παρών η πριγκίπισσα Άννα, αδερφή του βασιλιά Καρόλου και ο πρίγκιπας Εδουάρδος, Δούκας του Κεντ. 

Ακόμη δεν έχει επιβεβαιώσει την παρουσία του ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, του οποίου ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος ήταν νονός του. Με την σειρά του ο Γουίλιαμ έχει βαπτίσει τον γιό του Παύλου και της Μαρί Σαντάλ, Κωνσταντίνο Αλέξιο.

Την πρωτότοκη κόρη του ζευγαριού, Μαρία Ολυμπία, έχει βαφτίσει ο βασιλιάς Κάρολος. Ο γιος του Κωνσταντίνου, Παύλος, ήταν ένας από τους νονούς του πρίγκιπα Τζορτζ, του παιδιού των Γουίλιαμ και Κέιτ.

Παρούσα η βασίλισσα της Δανίας

Όπως είναι φυσικό από την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου δεν θα λείψουν οι αδερφές της Άννας Μαρίας. Συγκεκριμένα η βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα, μαζί με τον γιο της Φρεδερίκο, όπως και η αδελφή τους, πριγκίπισσα Βενεδίκτη.

Το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας

Στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα παραβρεθούν επίσης ο βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος και η βασίλισσα Μαξίμα της Ολλανδίας. Οι σχέσεις των δυο οικογενειών είναι άριστες καθώς έχουν κάνει κοινές διακοπές τα καλοκαίρια αλλά και το Πάσχα στο Πόρτο Χέλι.

Το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας αγάπησε το Πόρτο Χέλι και τις Σπέτσες όταν είχαν πάει καλεσμένοι στο γάμο του Νικόλαου. Ο Αλέξανδρος και ο Κωνσταντίνος μοιράζονταν και την ίδια αγάπη για την ιστιοπλοΐα. Αναμένεται και η μητέρα του βασιλιά της Ολλανδίας, Βεατρίκη.

Την Κυριακή θα φθάσει στην Αθήνα και ο μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Ερρίκος, που είναι ξάδελφος του τέως Βασιλιά. Το παρών θα δώσουν μέλη των βασιλικών οικογενειών της Σουηδίας και της Νορβηγίας.

Το Τατόι άλλαξε όψη μέσα σε λίγες ώρες – Πυρετώδεις προετοιμασίες

Μέσα σε δυο ημέρες το Τατόι άλλαξε όψη και από την εικόνα εγκατάλειψης έφτασε σε αυτή που αποτυπώνεται στις τελευταίες φωτογραφίες.

Χωμάτινα δρομάκια στρώθηκαν με χαλίκια, καμένα δέντρα και κλαδιά κόπηκαν και απομακρύνθηκαν και το εκκλησάκι της Αναλήψεως επισκευάστηκε. Οι εργασίες δεν έχουν τελειώσει καθώς τα συνεργεία συνεχίζουν και δουλεύουν πυρετωδώς όσο ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Φορτηγά με καρότσες γεμάτες κορμούς δέντρων κατεβαίνουν το στενό δρομάκι, σταματούν και μαζεύουν ξερόχορτα και κλαδιά.

Χωματουργικά μηχανήματα συνεχίζουν να ανοίγουν δρόμους για να περάσουν οι υψηλοί καλεσμένοι. Από εδώ θα περάσουν για να φτάσουν στον Λόφο Παλαιοκάστρου, εκεί όπου βρίσκεται το κοιμητήριο.

Το σημείο όπου θα ταφεί ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος είναι σχεδόν έτοιμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, γύρω από το μνήμα του τέως Βασιλιά θα γίνει δεντροφύτευση με πεύκα, ενώ διαμορφώνεται κι ένας χώρος από τον οποίο θα παρακολουθήσουν οι παρευρισκόμενοι την τελετή της ταφής.

Τα συνεργεία τρέχουν για να προλάβουν, ενώ τις εργασίες στο Τατόι παρακολουθούν μέλη της οικογένειας του τέως βασιλιά που αγωνιούν για το εάν θα είναι όλα έτοιμα μέχρι τη Δευτέρα. Οργανώνουν ακόμα και χώρο στάθμευσης για τα αυτοκίνητα όσων θα παρευρεθούν στην ταφή του τέως βασιλιά.

Τα βλέμματα στο εσωτερικό των άλλοτε βασιλικών ανακτόρων κεντρίζουν σε πολλά σημεία τα αυτοκίνητα μιας άλλης εποχής, εγκαταλελειμμένα πλέον και αυτά.

Τα πρώην βασιλικά ανάκτορα δεν θυμίζουν σε τίποτα την παλιά αίγλη. Ο θάνατος του έκπτωτου μονάρχη ήρθε να δείξει την εγκατάλειψη στο Τατόι.
Σε κρανίου τόπο έχει μετατρέψει η φωτιά της 5ης Αυγούστου του 2021 τον άλλοτε επίγειο παράδεισο. 1,5 χρόνο μετά δεν είχαν απομακρυνθεί ούτε οι καμένοι κορμοί. Οι πρόσφατες βροχές έκαναν τον χωμάτινο δρόμο ακόμη πιο δύσβατο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της οικογένειας, για την μετακίνηση των υψηλών καλεσμένων θα διατεθούν και βανάκια, ενώ μετά την ταφή θα ακολουθήσει γεύμα της οικογένειας για τους υψηλούς προσκεκλημένους.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις