Ελλάδα

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Πώς θα καθίσουν οι προσκεκλημένοι – Η διαφορά στο τελετουργικό

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Λίγες ώρες απομένουν πριν την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα (16.1.2023) στη Μητρόπολη Αθηνών ενώ θα προηγηθεί και λαϊκό προσκύνημα. Όσο περνάνε οι ώρες, γίνονται γνωστές ολοένα και περισσότερες λεπτομέρειες για το τελετουργικό.

Μεγάλη σημασία θα έχει και ο τρόπος που θα καθίσουν οι προσκεκλημένοι, που έχουν έρθει από νωρίς σήμερα Κυριακή στην Ελλάδα, για να παραβρεθούν στην κηδεία και να τιμήσουν τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο. 

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, όσον αφορά την προσέλευσή τους, αυτή θα γίνει σύμφωνα με το πρωτόκολλο υψηλών προσώπων, το οποίο ορίζει τις θέσεις που θα έχουν μέσα στον ιερό ναό, ανάλογα με το αξίωμά τους.

Ειδικότερα, στην πρώτη σειρά από τα δεξιά θα βρίσκεται η οικογένεια του εκλιπόντος, δηλαδή η σύζυγος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, η Άννα Μαρία, τα παιδιά του Αλεξία, Παύλος, Νικόλαος, Θεοδώρα και Φίλιππος. Δίπλα στα ανίψια τους θα καθίσουν η πρώην βασίλισσα της Ισπανίας, Σοφία, και η πρώην πριγκίπισσα της Ελλάδας Ειρήνη, οι αδελφές του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Πίσω από αυτούς θα σταθούν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, περίπου 30 άτομα εγγόνια και ξαδέλφια. Τώρα, αριστερά από την οικογένεια, θα βρίσκονται οι βασιλείς, δηλαδή ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος με τη σύζυγό του Λετίθια, ο βασιλιάς της Ολλανδίας Γουλιέλμος Αλέξανδρος με τη βασίλισσα της Ολλανδίας Μάξιμα, ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος Γουσταύος με τη βασίλισσα Σίλβια και βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα, αδελφή της συζύγου του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Σημειώνεται πως, ιεραρχικά, το πρωτόκολλο ορίζει ότι πίσω από τους βασιλείς θα βρίσκονται οι πρώην βασιλείς και οι διάδοχοι των θρόνων. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές στις θέσεις λόγω συγγένειας.

Έχει ήδη γίνει γνωστό πως της κηδείας θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και θα συμμετέχουν 12 Μητροπολίτες και μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Η διαφορά στο τελετουργικό

Αν και θα τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα και οι διαδικασίες για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, θα υπάρξει και μια διαφορά. Σύμφωνα με το Star, κάθε φορά που θα τον αποκαλούν, θα τον προσφωνούν «Αξιομακάριστε δούλε του Θεού ημών σε αποχαιρετούμε» και θα προσθέτουν «το Βασιλέως ημών γενόμενος», εννοώντας δηλαδή ότι εκπορεύεται από βασιλιά και ότι είναι βασιλικής γενιάς,.

Το τυπικό επιτάσσει η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου να τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να «κοιτάει» την Ωραία Πύλη.

Όλα όσα θα γίνουν στην κηδεία – Το επίσημο δείπνο

Υπενθυμίζεται ότι αύριο θα ξεκινήσει το λαϊκό προσκύνημα της σορού του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στη Μητρόπολη Αθηνών από τις 06:00 έως τις 10:30 το πρωί. Θα ακολουθήσει η εξόδιος ακολουθία στις 12:00 στη Μητρόπολη και μετά η ταφή στο Τατόι.

Οι γιοι και τα εγγόνια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου είναι εκείνοι που θα σηκώσουν το φέρετρο στους ώμους τους.

Μετά την κηδεία, η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα παραθέσει επίσημο δείπνο και στους 200 υψηλούς προσκεκλημένους, με μενού που αναμένεται να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σφυρίδες, καλαμάρια, γαρίδες και καραβίδες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Διπλή δολοφονία στο Αίγιο: Το οικόπεδο του 26χρονου, τα χρήματα και οι αντιρρήσεις του 65χρονου Ιταλού για το σπίτι της 54χρονης
Νέες έρευνες στης ΕΛ.ΑΣ. στο σπίτι του διπλού φονικού - Τα στοιχεία και οι μαρτυρίες για «οικονομικό κίνητρο» πίσω από τη διπλή δολοφονία στο Αίγιο
Το σπίτι της δολοφονίας στον Λόγγο Αιγίου
Ο Νίκος Δένδιας επισκέφτηκε τις εθελόντριες στρατιωτίνες στο στρατόπεδο της Λαμίας – «Προσφέρουν ένα λαμπρό παράδειγμα στον Ελληνισμό»
«Θα θέλαμε στην πορεία του χρόνου να σας έχουμε κοντά στις Ένοπλες Δυνάμεις, όχι μόνο για ένα διάστημα μικρό, λίγων μηνών, αλλά για πάντα, με διάφορες ιδιότητες» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στις εθελόντριες οπλίτες
Ο Νίκος Δένδιας με τις εθελόντριες στρατιωτίνες
Δολοφονία Αλέξανδρου Δασκαλάκη: «Τους έκανε συστάσεις και τον σκότωσαν με την γκλίτσα» λέει συγγενής του – Ο αρχηγικός ρόλος του 32χρονου κατηγορούμενου στην υπόθεση Γιακουμάκη
«Ο Αλέξανδρος μπήκε στο σπίτι, είδε τη σύζυγό του, αλλά δεν πρόλαβε να της πει κάτι. Παρέμεινε με τις αισθήσεις του για περίπου 15 λεπτά» λέει συγγενής του 49χρονου
Αλέξανδρος Δασκαλάκης