Ελλάδα

Κηδεία τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του από τις 6 έως τις 10 το πρωί της Δευτέρας

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου από τις 6 το πρωί της Δευτέρας έως τις 10 θα τεθεί η σορός του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου για όποιον επιθυμεί να αποτίσει φόρο τιμής στον εκλιπόντα. 

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αυτό αποφασίστηκε σε συνεννόηση της οικογένειας του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου με την εκκλησία. Η κηδεία έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι της 16ης Ιανουαρίου. Πριν από λίγο βρέθηκαν στην Μητρόπολη Αθηνών μέλη της οικογένειας του τέως Βασιλιά. 

Να σημειώσουμε ότι σήμερα αποφασίστηκε να αναβαθμιστεί η εκπροσώπηση της κυβέρνησης καθώς εκτός από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θα παραστεί και ο αντιπρόεδρος, Παναγιώτης Πικραμμένος. 

 

Το γραφείο τελετών που έχει αναλάβει την κηδεία 

Παράδοση 100 χρόνων στις ταφές γαλαζοαίματων, έχει το γραφείο τελετών «Α.Γιαννακόπουλος» με έδρα του στο Κολωνάκι και συγκεκριμένα στην οδό Δεινοκράτους και έτος ίδρυσης το 1906.

Αν κάποιοι θα είχαν ως πρώτη σκέψη να ψάξουν να βρουν ένα τέτοιο γραφείο στο εξωτερικό, υπάρχει στο κέντρο της Αθήνας και έχει μεριμνήσει ακόμα και για την τελευταία λεπτομέρεια, όσον αφορά στα διαδικαστικά της τελετής για το τελευταία αντίο στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Η πρώτη τελετή, που ανέλαβε το συγκεκριμένο γραφείο, ήταν του βασιλιά Αλέξανδρου Α’ το 1920, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 12 Οκτωβρίου από θανατηφόρο δάγκωμα μαϊμούς. Η νεκρώσιμος ακολουθία τελέστηκε στη Μητρόπολη των Αθηνών, ενώ κηδεύτηκε στο Τατόι, κοντά στον τάφο του παππού του, Βασιλέως Γεώργιου Α’.

Μετά από 44 χρόνια και συγκεκριμένα στις 6 Μαρτίου του 1964 πέθανε ο βασιλιάς Παύλος από «στένωση του πυλωρού, συνεπεία γαστρικού έλκους» και το συγκεκριμένο γραφείο τελετών αναλαμβάνει εκ νέου την κηδεία και την ταφή του γαλαζοαίματου.

Μάλιστα δυο εβδομάδες πριν τον θάνατό του, ο Βασιλιάς Παύλος είχε ορκίσει την κυβέρνηση Ενώσεως Κέντρου.

Μετά τον «θάνατο» του θεσμού της βασιλείας στην Ελλάδα το 1973, και η τέως βασίλισσα Φρειδερίκη έφυγε από τη ζωή στις 7 Φεβρουαρίου του 1981 και η κηδεία της τελέστηκε στις 12 Φεβρουαρίου στο Τατόι στην οποία παρευρέθηκαν μέλη βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης, εν μέσω πολιτικού αναβρασμού. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο μετέπειτα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

Η Αθήνα έζησε βασιλικές κηδείες, ωστόσο το συγκεκριμένο γραφείο τελετών είχε αναλάβει και τις κηδείες εξέχουσων προσωπικοτήτων, όπως του πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Ελευθέριου Βενιζέλου το 1936 στην Κρήτη, του γιου του Αριστοτέλη Ωνάση, Αλέξανδρου το 1973 καθώς και της πρώην Υπουργού Πολιτισμού, Μελίνας Μερκούρη το 1994.

Οι «σίγουροι»

Η κηδεία θα γίνει την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι. Για το θέμα του λαϊκού προσκυνήματος εξετάζεται το ενδεχόμενο να τεθεί η σορός του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου σε όποιον θέλει να αποδώσει φόρο τιμής λίγο πριν την εξόδιο ακολουθία στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου. 

Εκτός από την Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας, στην Αθήνα θα έρθουν ο Βασιλιάς και η Βασίλισσα της Ισπανίας, Φελίπε και Λετίθια αλλά και οι κόρες της Σοφίας, πριγκίπισσες Έλενα και Κριστίνα. 

Στην κηδεία αναμένεται να παραστεί και ο επίτιμος Βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στο Αμπού Ντάμπι λόγω των σκανδάλων στα οποία έχει εμπλακεί το όνομά του. 

Μάλιστα, το ενδιαφέρον των ισπανικών ΜΜΕ είναι πολύ μεγάλο καθώς αν τελικά έρθει ο γηραιός Βασιλιάς θα είναι η δεύτερη φορά εδώ και πολλά χρόνια που θα βρεθεί στον ίδιο χώρο με τον γιο του Φελίπε με τον οποίο δεν έχει καθόλου καλές σχέσεις. 

Επίσης θα έρθουν στην Αθήνα εκπρόσωποι του θρόνου της Δανίας καθώς η σύζυγος του τέως Βασιλιά, Άννα Μαρία είναι αδερφή της Βασίλισσας Μαργαρίτας. Άγνωστο παραμένει ακόμα σε ποιο επίπεδο θα εκπροσωπηθεί η Βασιλική οικογένεια της Βρετανίας καθώς ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ ήταν βαφτισιμιός του τέως. 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Δολοφονία Αλέξανδρου Δασκαλάκη: «Τους έκανε συστάσεις και τον σκότωσαν με την γκλίτσα» λέει συγγενής του – Ο αρχηγικός ρόλος του 32χρονου κατηγορούμενου στην υπόθεση Γιακουμάκη
«Ο Αλέξανδρος μπήκε στο σπίτι, είδε τη σύζυγό του, αλλά δεν πρόλαβε να της πει κάτι. Παρέμεινε με τις αισθήσεις του για περίπου 15 λεπτά» λέει συγγενής του 49χρονου
Αλέξανδρος Δασκαλάκης
ΑΑΔΕ: «Μπλόκο» σε 5,6 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα – Πάνω από 1,15 εκ. ευρώ οι εκτιμώμενοι φόροι και δασμοί τους
Ο οδηγός του φορτηγού προσπάθησε να τα περάσει με τη μέθοδο της τάπας, χρησιμοποιώντας ως προπέτασμα παλέτες και κουτιά με νόμιμα εμπορεύματα στο πίσω μέρος της καρότσας
Τσιγάρα
Οι κωδικές ονομασίες των «βαρόνων» ναρκωτικών στα βόρεια προάστια με τους ανήλικους ντίλερ – «Boss», «τραπ» και «κρύσταλλος»
Οι δύο συμμορίες, μιμούμενες συμμορίες από το Μπρονξ της Νέας Υόρκης μιλούσαν με συνθηματικά κυκλοφορούσαν λαμβάνοντας αυστηρα μέτρα αυτοπροστασίας ενώ τα κέρδη που τσέπωναν απο τα παρανομα deals ζαλίζουν
Σύλληψη μελών εγκληματικών οργανώσεων για διακίνηση ναρκωτικών σε ανήλικους
Ίλιον: Με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα ο 30χρονος, που χτύπησε γυναίκα οδηγό – Νοσηλεύτηκε στο Δαφνί δυο φορές σε ένα χρόνο
«Σύμφωνα με πληροφορίες είχε απασχολήσει ξανά τις αρχές και είχε νοσηλευτεί στο ίδιο ίδρυμα τον Ιούλιο του 2025, μετά από ακούσια νοσηλεία κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας»
Ίλιον 19
Χειροπέδες σε 9 μέλη εγκληματικών οργανώσεων που «έσπρωχναν» ναρκωτικά σε ανήλικους στα βόρεια προάστια – Έκαναν τη διακίνηση με πολυτελές αυτοκίνητο
Οι οργανώσεις πραγματοποιούσαν αγοραπωλησίες ναρκωτικών ουσιών κυρίως σε ανήλικους μαθητές, κοντά σε παιδικές χαρές, σε πλατείες, σε στάσεις λεωφορείων ακόμα και μέσα σε σχολεία
Συλλήψεις για εγκληματικές οργανώσεις με διακίνηση ναρκωτικών