Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Βασιλείς και επίσημοι προσκεκλημένοι στη Μητρόπολη Αθηνών

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Βασιλείς και επίσημοι προσκεκλημένοι στη Μητρόπολη Αθηνών
Φωτογραφία Reuters

Η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου όπως και οι επίσημοι προσκεκλημένοι έφτασαν για την κηδεία του στη Μητρόπολη Αθηνών, καθώς η εξόδιος ακολουθία θα ξεκινήσει στις 12:00, μετά το λαϊκό προσκύνημα που έληξε στις 11:00.

Πρώτη έφτασε η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στη Μητρόπολη Αθηνών για την κηδεία. Ο Παύλος, ο Νικόλαος και ο Φίλιππος, οι τρεις γιοί του, ήταν οι πρώτοι που έφτασαν στον ιερό ναό και ακολούθησαν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Τελευταία έφτασε η σύζυγός του, Άννα Μαρία, μετά την είσοδο της οποίας στον ιερό ναό ξεκίνησε η τελετή. 

Τον επικήδειο εκφώνησε ο Παύλος, ο οποίος στο τέλος, δεν άντεξε. Έσκυψε το κεφάλι και είπε με “σπασμένη φωνή”: “Καλό ταξίδι πατέρα”. 

Ο Παύλος, ο Νικόλαος και ο Φίλιππος πήγαν στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου και ακολούθησαν το φέρετρο με τη σορό του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου προς τη Μητρόπολη. Την ώρα της μεταφοράς, χαμήλωσαν το κεφάλι τους ως ένδειξη σεβασμού και έκαναν τον σταυρό τους. Ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Οι γιοί του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου προσκύνησαν το φέρετρο με τη σορό του πατέρα τους και άφησαν πάνω της ένα στεφάνι, το οποίο είναι από αγαπημένα λουλούδια της Άννας Μαρίας, τα οποία είχε διαλέξει για την ανθοδέσμη του γάμου τους.

Οι αδερφές του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Σοφία και Ειρήνη, αποθεώθηκαν όταν έφτασαν στη Μητρόπολη Αθηνών. Η Σοφία συνόδευσε τον επίτιμο βασιλιά της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, μέχρι τον ιερό ναό, εκεί όπου τους υποδέχθηκε ο Νικόλαος.

Στην Ελλάδα έχουν έρθει από χθες (15.1.2023) μέλη από 11 βασιλικές οικογένειες διαφόρων χωρών, όπως της Ισπανίας, της Σουηδίας, της Σερβίας, της Δανίας και της Νορβηγίας, πολλοί εκ των οποίων είχαν συγγενική σχέση με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

Συνολικά, οι επίσημοι προσκεκλημένοι για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ανέρχονται σε 187, οι οποίοι θα ακολουθήσουν και την αυτοκινητοπομπή μέχρι το Τατόι, με βανάκια αλλά και ιδιωτικά αυτοκίνητα.

Λεπτό προς λεπτό όσα συμβαίνουν στην κηδεία:

Ζωντανή εικόνα:

Η άφιξη των γιων του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου:

Τεράστια ουρά στο λαϊκό προσκύνημα πριν την κηδεία

Νωρίτερα, πλήθος κόσμου στάθηκε στην ουρά για να προσκυνήσει τη σορό του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, στο λαϊκό προσκύνημα που διήρκεσε από τις 06:00 έως τις 11:00 το πρωί της Δευτέρας. Πούλμαν από όλη την Ελλάδα έφτασαν στην Αθήνα και ο κόσμος σχημάτισε μια τεράστια ουρά κατά μήκος της οδού Μητροπόλεως, η οποία έφτανε μέχρι και την οδό Αιόλου.

Ο κόσμος που βρισκόταν στην ουρά για το λαϊκό προσκύνημα έψαλε και τον εθνικό ύμνο ενώ κάποιοι φώναξαν συνθήματα όπως «ψωμί, ελιά και Κώτσο βασιλιά». 

Πώς θα κινηθεί η αυτοκινητοπομπή στο Τατόι

Τα βανάκια και τα ιδιωτικά αυτοκίνητα που θα μεταφέρουν τους περίπου 200 επίσημους προσκεκλημένους της κηδείας θα σταματήσουν σε ένα υπαίθριο πάρκινγκ που έχει στηθεί εδώ και λίγες ώρες στο Τατόι ώστε να ακολουθήσουν μια μικρή διαδρομή μέχρι την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Στη συνέχεια θα περπατήσουν μία απόσταση περίπου 100-200 μέτρων μέχρι το σημείο της ταφής. Ειδικότερα, η πομπή θα ακολουθήσει την διαδρομή από την είσοδο του λόφου, μέχρι τους βασιλικούς τάφους που είναι και το Μαυσωλείο και η Εκκλησία.

Ο τάφος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου είναι λίγα μέτρα από τους τάφους των γονέων του, Φρειδερίκης και Παύλου. Οι τάφοι των προγόνων του τέως βασιλιά καθαρίστηκαν από συντηρητές του υπουργείου Πολιτισμού.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας

Απροσπέλαστο είναι σήμερα το κέντρο της Αθήνας λόγω της κηδείας του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου και των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που ισχύουν. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για το λαϊκό προσκύνημα και την κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου αναμένεται να επηρεάσουν και άλλους δρόμους στο κέντρο της Αθήνας, αφού θα επιβαρύνουν την κίνηση.

Διακοπή κυκλοφορίας από τις 06:00 μέχρι τις 14:00 στις οδούς:

  • Μητροπόλεως, σε όλο το μήκος
  • Αιόλου, σε τμήματα
  • Ερμού, σε τμήματα

Επιπλέον, έως τις 14:00 απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων στις παραπάνω οδούς.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είναι δυνατό να παραταθούν ή να μειωθούν, καθώς και να μην εφαρμοσθούν ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες, κατά την κρίση του επικεφαλής των μέτρων Τροχαίας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις