Ελλάδα

Κικίλιας: «Θα τα καταφέρουμε, αρκεί να έχουμε κουράγιο, υπομονή και αντοχή»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το έργο και τις δράσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας σημειώνοντας ότι «αυτό το χειμώνα που έρχεται η Ελλάδα δεν θα σωθεί με πολλά λόγια αλλά με γενναίες αποφάσεις και μεγάλες πράξεις».

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους υγειονομικούς «που αγωνίζονται για να μας παρέχουν το αγαθό της υγείας και περίθαλψης». Επανέλαβε ότι το σύστημα υγείας πιέζεται παντού, «όμως αντέχει» και τόνισε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων εξακολουθεί να είναι υψηλός στη Θεσσαλονίκη, στην Κεντρική Μακεδονία και στη Λάρισα, όπου υπάρχει σημαντικός αριθμός κρουσμάτων.

Ξεκινώντας την παρουσίαση για το έργο του ΕΟΔΥ ο υπουργός είπε ότι «εν μέσω μιας πανδημίας που βιώνουμε σε όλο τον κόσμο είναι παρά πολύ σημαντική η εμπιστοσύνη, η διαφάνεια, η εγκυρότητα των στοιχείων». Εξήγησε ότι αποφασίστηκε σήμερα η παρουσίαση του ΕΟΔΥ διότι είναι ένα παράδειγμα ενός κομματιού του Δημοσίου, που φαίνεται σε καιρούς κρίσης το πόσο μεγάλη σημασία μπορεί να παίξει στην υπηρεσία του πολίτη σχετικά με την δημόσια υγεία.

Ποιος ο σκοπός του ΕΟΔΥ

Ο υπουργός είπε ότι σκοπός του ΕΟΔΥ είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η ενίσχυση του ΕΣΥ. Μίλησε για την επανασύσταση του τον Οκτώβριο του 2019 ως φυσική συνέχεια του ΚΕΕΛΠΝΟ, λέγοντας ότι «επανασχεδιάστηκε, στελεχώθηκε και δομήθηκε με νέα ταυτότητα εμπιστοσύνης στη συνείδηση των πολιτών». Έργο του ΕΟΔΥ είναι η ανάλυση και ερμηνεία δεδομένων σχετικά με 52 μεταδοτικές νόσους και παθήσεις, έκδοση οδηγιών και πρωτοκόλλων για διαχείριση και αντιμετώπιση της πανδημίας, ανίχνευση και ανάλυση νεοεμφανιζόμενων απειλών (νόσος πτηνών, εποχική γρίπη, ιός δυτικού Νείλου, SARS-Cov-2). Κάνει την διερεύνηση κρουσμάτων, σύνταξη προβλεπτικών μοντέλων και παρέχει επιστημονικές συμβουλές. Αναπτύσσει δράσεις για την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη των νοσημάτων.

Ανταπόκριση στην πανδημία

– Δημιουργία τηλεφωνικού κέντρου και θαλάμου επιχειρήσεων και όπως είπε ο υπουργός το τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

– Εξασφάλιση χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά προγράμματα ΕΣΠΑ 2014-2020 για την δημιουργία των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ)

– Δημιουργία ειδικού λογισμικού ΕΟΔΥ για την διαχείριση των ΚΟΜΥ (EODY APP) και την διασύνδεση των αποτελεσμάτων με εθνικό μητρώο Covid

– Προσλήψεις 947 ιατρών, νοσηλευτών, οδηγών, διοικητικών, στατιστικών, συν 200 ακόμη τις επόμενες ημέρες

Οι δράσεις των 500 ΚΟΜΥ

Οι ΚΟΜΥ έχουν πραγματοποιήσει 17.630 δράσεις σε 71 περιφερειακές ενότητες, 550.000 δειγματοληπτικούς ελέγχους, 2.200.000 σύνολο τεστ PCR και RAPID. Ο υπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που προμηθεύτηκε rapid test, πάντα με προδιαγραφές και κανόνες ασφαλείας. Οι δράσεις σε όλη τη χώρα περιλαμβάνουν ελέγχους σε επιβαρυμένες περιοχές, πύλες εισόδου, κρίσιμες υποδομές, γηροκομεία, ξενοδοχεία και καταστήματα εστίασης.

Ο κ. Κικίλιας εξήγησε ότι ο ΕΟΔΥ μαζεύει τα στοιχεία από τις 7 ΥΠΕ, τις 127 ΤΟΜΥ, τα 160 Κέντρα Υγείας, τα Νοσοκομεία, από Ιδιωτικές Κλινικές, από δημόσια και ιδιωτικά εργαστήρια, τα στοιχεία από testing από τις ΚΟΜΥ και συνεργάζεται και λαμβάνει τα στοιχεία από την ΓΓΠΠ, από την ΓΓΔΥ και το ΕΚΑΒ και ενημερώνει την κυβέρνηση και τους διεθνείς φορείς και έτσι βγαίνει καθημερινά η ενημέρωση. «Ο ΕΟΔΥ θα είναι μια παρακαταθήκη για το ΕΣΥ, θα μείνει ως προίκα για οτιδήποτε έκτακτο προκύπτει στην δημόσια υγεία», είπε ο υπουργός και εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα τα καταφέρουμε, αρκεί να έχουμε κουράγιο, υπομονή και αντοχή».

Στην ενίσχυση του ΕΟΔΥ αναφέρθηκε ο πρόεδρός του, Παναγιώτης Αρκουμανέας, λέγοντας ότι τον τελευταίο χρόνο έχει τριπλασιαστεί το ανθρώπινο δυναμικό και «είμαστε πλέον ένας οργανισμός 2.500 εργαζομένων». Όπως είπε, αυτό που διαφοροποιεί τον ΕΟΔΥ από τους άλλους διεθνείς αντίστοιχους οργανισμούς δημόσιας υγείας είναι «η δυνατότητα της άμεσης απόκρισης και παρέμβασης, όπου υπάρχει πρόβλημα δημόσιας υγείας. Και τη δυνατότητα αυτή την δίνουν οι ΚΟΜΥ». Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο κεντρικό εργαστήριο δημόσιας υγείας του ΕΟΔΥ, λέγοντας ότι όταν παρέλαβε πριν ένα χρόνο δεν είχε πάρα πολλές δυνατότητες. Σήμερα όμως, είπε, έχει ενισχυθεί και αποτελεί σημαντικό όπλο στην μάχη με τον Covid-19, έχει κάνει περισσότερες από 70.000 εξετάσεις και με την χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί από τα ΠΕΠ Αττικής, περισσότερα από 12 εκατ. ευρώ, «θα γίνει το πιο σύγχρονο εργαστήριο στη χώρα, ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη», είπε ο κ. Αρκουμανέας. Πρόσθεσε ότι ο ΕΟΔΥ θα συμβάλλει και στον εμβολιασμό, ειδικά σε κλειστές δομές και στις ευπαθείς ομάδες. Τόνισε, ωστόσο, ότι μέχρι να εμβολιαστεί ένα ικανό ποσοστό του πληθυσμού και οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι και γι’ αυτό θα πρέπει όλοι μαζί, όπως είπε, «να δείξουμε υπευθυνότητα ώστε να βγούμε και αυτή τη φορά νικητές».

«Η πανδημία έδωσε και ένα άλλο χαρακτήρα, την δυνατότητα δράσης στο πεδίο της επιδημιολογικής επιτήρησης», είπε από την πλευρά της η διευθύντρια Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, Φλώρα Κοντοπίδου. Εξήγησε ότι οι οδηγίες που ήταν μια καινούργια πραγματικότητα για τον ελληνικό λαό ήταν το μεγάλο στοίχημα «για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους πολίτες, τους επαγγελματίες, ώστε πραγματικά να αφομοιωθούν αυτές οι οδηγίες από την καθημερινότητα μας και να καταφέρουμε με την ίδια ισχύ να τις εφαρμόζουμε σε μία συνεχή βάση. Αυτό θα φέρει την κανονικότητα και την αποτελεσματικότητα που επιθυμούμε όλοι» είπε η κ. Κοντοπίδου. Επιπλέον αναφέρθηκε στο έργο μιας ειδικής ομάδας που έχει συσταθεί τελευταία στον ΕΟΔΥ, πλήρως αφοσιωμένη στην ειδική συμβουλευτική σε ειδικούς χώρους όπως οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και οι κλειστές δομές. «Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε όλους να εφαρμόσουν τα μέτρα και να περιορίσουν τις επιδημίες στις συγκεκριμένες δομές».

 

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Δολοφονία η εξαφάνιση Χριστίνας Εξαρχουλέα στη Μάνη - Μετά από οκτώμισι χρόνια ένταλμα σύλληψης για τον σύζυγό της
Αν και δεν έχει βρεθεί η σορός της 57χρονης, οι δικαστικές Αρχές θεωρούν πως τα στοιχεία επαρκούν ώστε να ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος του συζύγου της για ανθρωποκτονία με πρόθεση και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση
H 57χρονη Χριστίνα Εξαρχουλέα
Προς πλήρη απαγόρευση των ηλεκτρικών πατινιών στους ανηλίκους – «Κόφτης» για την ταχύτητα και υποχρεωτική ασφάλιση
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σημείωσε επίσης πως πρέπει να σταματήσει η κυκλοφορία των οχημάτων τύπου γουρούνας, λέγοντας ότι «χρειάζεται πλήρης απαγόρευση αυτού του είδους οχήματος από τη χώρα»
Προς πλήρη απαγόρευση των ηλεκτρικών πατινιών στους ανηλίκους – «Κόφτης» για την ταχύτητα και υποχρεωτική ασφάλιση
Εικόνες από το σπίτι στους Αγίους Αναργύρους όπου ζούσαν 3 παιδιά σε άθλιες συνθήκες - Δωμάτια γεμάτα σκουπίδια και βρωμιά
Χειρότερη η κατάσταση στην κουζίνα, όπου κυριαρχεί το μαύρο και η βρωμιά - Σκουπίδια και πιάτα έχουν γίνει ένα μέσα σε ένα σκηνικό που δεν θυμίζει σε τίποτα σπίτι
Άθλιες οι συνθήκες στο σπίτι στους Αγίους Αναργύρους
5
Φέρετρο, βάρκα ως και αντιδραστήρια αιματολογικών τεστ – Τα πιο παράξενα αντικείμενα που μάζεψαν από κάδους σκουπιδιών στη Θεσσαλονίκη
Στον δήμο Θεσσαλονίκης το 2025 συγκεντρώθηκαν 12.500 τόνοι ογκωδών αντικειμένων από όλες τις γειτονιές, ενώ για τους πρώτους 4,5 μήνες του 2026 η «συγκομιδή» ανέρχεται στους 5.000 τόνους
Σκουπίδια σε κάδους