Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Κιβωτός του Κόσμου: Αλυσοδεμένα παιδιά, τιμωρίες σε κλουβί και χαλασμένο φαγητό

Κιβωτός του Κόσμου: Αλυσοδεμένα παιδιά, τιμωρίες σε κλουβί και χαλασμένο φαγητό

Παιδιά αλυσοδεμένα ή κλεισμένα σε κλουβί, ξύλο, απομόνωση και χαλασμένο φαγητό, περιλαμβάνουν οι σοκαριστικές περιγραφές πρώην φιλοξενούμενων στην «Κιβωτό του Κόσμου» για τις… συνέπειες -όπως χαρακτήριζαν οι άνθρωποι των δομών τις βασανιστικές τιμωρίες- που είχαν όσοι δεν πειθαρχούσαν.

Ένας οκτάχρονος, ο οποίος έζησε στη δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στο Βόλο, περιέγραψε στην εκπομπή “Live News” του Νίκου Ευαγγελάτου: «Το θυμάμαι το κλουβί. Ήταν για παπαγαλάκια. Με έχουν βάλει στο κλουβί. Με έχει βάλει η κυρία…. Μου έχουν πει ότι η συμπεριφορά μου είναι για κλουβί, δε θυμάμαι για ποιον λόγο. Είχα μπει πολλή ώρα και μου φώναζε η κυρία και έλεγα… και ήρθε ο αδερφός μου, μου άνοιξε και μου είπε ‘τρέχα’. Έτρεχα, έτρεχα, κρύφτηκα και μετά με ψάχνανε όλοι και δε με βρήκε κανείς. Μετά πήγα εγώ.

»Εμένα η κυρία… με είχε πάρει από το πόδι και με είχε ρίξει κάτω. Από το πάνω κρεβάτι και χτύπησα το κεφάλι μου. Όχι αυστηρή, κακιά. Χτυπούσε. Με έχει χτυπήσει, με γρατζουνούσε στην πλάτη, με έχει χαστουκίσει. Το βράδυ δεν κοιμόμουν, μίλαγα και μετά με γρατζουνούσαν. Της έλεγα ‘πονάω σταμάτα’ και αυτή ούτε χαμπάρι. Μου έλεγε ‘σταμάτα’. Τον γρατζούναγε (τον αδερφό μου) και αυτόν και τον χτυπούσε μπουνιές στο πρόσωπο.

»Τα έχω πει στη μαμά ότι με χτυπούσαν. Της έλεγα ‘θέλω να έρθω σε ‘σένα. Τη μέρα που έφυγα, ένιωσα τέλεια».

Όπως λέει ο 8χρονος, τον ανάγκαζαν να τρώει χαλασμένο φαγητό. «Δε μ ‘άρεσε το φαγητό και μετά άμα δεν το έτρωγα μία φορά, μου το έβαζαν κάθε μέρα, κάθε μέρα. Χαλασμένο. Με αναγκάζανε, να το πετάω και να παίρνω άλλο φαγητό από μέσα, από την κουζίνα. Είχα χάσει πολλά κιλά, ήμουν κόκαλο και πέτσα».

«Μου έβαλαν αλυσίδες»

Μιλώντας στο MEGA, πρώην τρόφιμος της «Κιβωτού» περιγράφει: «Ήμουν το παιδί που με είχαν με αλυσίδες. Επειδή είχαμε μπαλκονόπορτα και παράθυρο στο δωμάτιο, μου έβαλαν αλυσίδες στο παράθυρο και στην μπαλκονόπορτα για να μην μπορώ να βγαίνω από το δωμάτιο όταν με κλειδώνουν. Ήμουν 16 – 17.

– Και έμεινες πόσο καιρό με τις αλυσίδες στο δωμάτιο;

– Αρκετούς μήνες, δε θυμάμαι. Αλλά δεν ήμουν εντελώς κλειδωμένος, πήγαινα σχολείο κανονικά.

– Πήγαινες σχολείο, γυρνούσες και σε είχαν στο δωμάτιο που ήταν κλειδωμένες οι πόρτες και τα παράθυρα και έμπαινες μέσα.

– Ναι. Δεν ξέρω απλά εντάξει. Δεν ήμουν κι εγώ από τα πιο ήσυχα παιδιά. Ίσως ήταν ένας τρόπος με τον οποίο διόρθωναν τα ελαττώματα τα οποία είχα. Έχω περάσει που έχω περάσει δύσκολα δεν θέλω να με πάνε και σε φυλακή ανηλίκων ή οτιδήποτε».

«Όλοι οι παιδαγωγοί έχουν βαρέσει όλα τα παιδιά»

Στο “Live News”, μία 15χρονη αποκαλύπτει ότι όσο ζούσε μέσα στην «Κιβωτό του Κόσμου» έφτασε στο σημείο να κάνει κακό στον εαυτό της. «Αυτοί, για να δείτε ότι δεν μπορούν να καταλάβουν ένα παιδί, εγώ χαρακωνόμουν και αυτοί δεν το βλέπανε. Και ποτέ μα ποτέ δεν ήρθε κάποιος να μου πει ‘είσαι καλά; Νιώθεις καλά; Κάνεις κακό στον εαυτό σου;’ Δεν το καταλάβαινε κανένας. Άρχισα να χαρακώνομαι. Ένιωσα ότι με βοηθάει να ξεχνιέμαι από όλα αυτά που υπάρχουν γύρω μου. Με όλο αυτό που ζω εκεί μέσα».

Αντιληπτή γινόταν, όπως λέει, μόνο όταν θα τύχαινε να παραβεί τους κανόνες. Ακόμα θυμάται την ημέρα που την έπιασαν με τσιγάρο.

«Με είχαν πιάσει με τσιγάρο όταν ήμουν 11 χρονών. Όμως ήξερα ότι άμα συνεχίσω θα με σκότωναν. Όλοι οι παιδαγωγοί έχουν βαρέσει όλα τα παιδιά οπότε κι εγώ έχω βιώσει».

«Για να πάω τουαλέτα, πρέπει να σηκώσω το χέρι μου και να πάρω άδεια. Πήγαινα να πάω τουαλέτα και δε με βλέπανε. Και κατουριόμουν πάρα πολύ κι έτρεξα να πάω τουαλέτα. Και στον γυρισμό περπατούσα σιγά, με πιάνει μια παιδαγωγός από το μαλλί και με βάζει στη θέση του».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις