Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκινούν οι καταθέσεις – Δίχως τέλος οι καταγγελίες της φρίκης

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκινούν οι καταθέσεις – Δίχως τέλος οι καταγγελίες της φρίκης

Βυθίζεται… η Κιβωτός του Κόσμου με τις καταγγελίες να πληθαίνουν και την κοινή γνώμη να παρακολουθεί άφωνη τα όσα αποκαλύπτονται. Μια δομή που θεωρούνταν πρότυπο… καταρρέει με θύματα τα παιδιά που φιλοξενούνταν εκεί. Το κουβάρι της φρίκης ξετυλίγεται και από την Τρίτη (22.11.2022) μάλιστα αναμένεται να ξεκινήσουν και οι καταθέσεις.

Πρόκειται για παιδιά που είχαν μείνει στις δομές της Κιβωτού του Κόσμου, αλλά και εργαζόμενοι σε αυτές. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά στο στόχαστρο του εισαγγελέα βρίσκονται τέσσερα πρόσωπα μεταξύ των οποίων τρεις εργαζόμενοι και το μεγαλοστέλεχος το οποίο φέρεται να έχει καταγγείλει ο 19χρονος που διέμενε στη δομή για σεξουαλική κακοποίηση.

Οι καταγγελίες έχουν φτάσει τις 10 και αφορούν κακοποίηση, σωματικές τιμωρίες, καταναγκαστική εργασία, απομόνωση και αποχή παιδιών από το σχολείο. Δεν αποκλείεται να καταθέσει και ένα άτομο που τώρα βρίσκεται στο εξωτερικό.

Να σημειωθεί ότι από τα τέλη Αυγούστου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας έφτασαν δύο διαδοχικά email του Συνήγορου του Πολίτη. Ωστόσο σε αυτά δεν υπάρχει άμεση αναφορά σε κάποια περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης.

Αν προκύψουν πάντως στοιχεία για άλλες πράξεις όπως για παράδειγμα παρενόχληση ή θωπείες η Εισαγγελία θα μελετήσει εάν θα έχουν κακουργηματικό χαρακτηρισμό.

Με δεδομένο ότι υπάρχουν δομές της Κιβωτού του Κόσμου και σε άλλες πόλεις εκτός από την Αθήνα δεν αποκλείεται οι δικογραφίες να συνενωθούν με αυτή της εισαγγελίας ανηλίκων στην Αθήνα

«Είδα τον πατέρα Αντώνιο να χτυπά κορίτσι»

Τα όσα έρχονται στο φως πραγματικά σοκάρουν… Οι μαρτυρίες καταφθάνουν η μία μετά την άλλη περιγράφοντας καταστάσεις που δεν τις χωράει ο ανθρώπινος νους. Μια 17χρονη έζησε για εννέα χρόνια στη δομή και περιγράφει στο newsit.gr τα όσα φρικτά βίωσε αυτό το διάστημα. Δεν διστάζει μάλιστα να μιλάει για περιστατικά βίας  κατονομάζοντας ως «δράστη» τον πατέρα Αντώνιο.

«Όταν κάποια στιγμή μαζί με κάποια άλλα κορίτσια κάναμε παρέα με κάποια αγόρια και το έμαθαν αυτό στη δομή, μας έβαλαν τιμωρία. Ήταν καλοκαίρι και έπρεπε να είμαστε για τρεις μήνες τιμωρία, εγώ και άλλα 4 παιδιά κλειδωμένα στο δωμάτιο, να ξυπνάμε στις 9 το πρωί και μέχρι τις 9 το βράδυ να καθαρίζουμε και να κάνουμε δουλειές με μόνο 3 διαλείμματα για φαγητό και το βράδυ πάλι να κλειδωνόμαστε στο δωμάτιο. Και μας έβαζαν συχνά τιμωρίες» τόνισε η κοπέλα… 

Αναφερόμενη συγκεκριμένα, στον πατέρα Αντώνιο, η 17χρονη σοκάρει με όσα υποστηρίζει:  «Επίσης, δυστυχώς έχω δει ακόμα και τον πατέρα Αντώνιο να σηκώνει χέρι απέναντι σε κορίτσι για κάποιο λόγο ασήμαντο. Καθόμασταν όλοι έξω στην αυλή και είχε δώσει ένα χαστούκι δυνατό σε αυτό το κορίτσι. Τρομάξαμε, φοβηθήκαμε αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι. Και πόσο μάλλον να βλέπεις τον ίδιο τον πατέρα Αντώνιο να χτυπάει κορίτσι, και όχι έναν απλό εργαζόμενο. Το κορίτσι έβαλε τα κλάματα και πήγε στο δωμάτιό του και από εκεί και πέρα ήταν σαν να μην είχε γίνει ποτέ τίποτα. Ο πατήρ Αντώνιος μας έχει μιλήσει και ήρεμα με σκοπό να μας δώσει και κάποιες συμβουλές, όμως υπάρχουν και φορές που θα φωνάξει και θα ειρωνευτεί και θα αδιαφορήσει».

Αποκαλύψεις που «καίνε» την πρεσβυτέρα

Από την άλλη σύμφωνα με όσα είπε στο Mega συγγενής του 19χρονου που έκανε την καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση η πρεσβυτέρα, Σταματία Γεωργαντή, γνώριζε τι περνούσαν τα παιδιά στην Κιβωτό του Κόσμου. 

«Και η πρεσβυτέρα γνωρίζει, καθώς άνοιξε την πόρτα 2-3 φορές και πετάχτηκε ο άλλος όρθιος. Ο μικρός αισθάνθηκε ανακούφιση λέει ”αχ να το καταλάβει η πρεσβυτέρα να σταματήσει αυτό το κακό”. Και τις επόμενες φορές την κλείδωνε την πόρτα. Ο μικρός όταν του επέτρεπε να πάει στην μητέρα του, το πρωί 8 η ώρα έπρεπε να είναι εκεί με πρωινό από ντελίβερι και μπαίνει μία μέρα η πρεσβυτέρα και λέει: ”Τι κάνεις εσύ εδώ πρωί πρωί και αυτός αισθάνθηκε πολύ άσχημα και λέει ”πρεσβυτέρα μου ο πάτερ μου ζήτησε να έρχομαι πρωί πρωί”. Δηλαδή αυτή αντί να προστατεύσει το παιδί μάλωνε το παιδί γιατί ήρθε 8 η ώρα» αναφέρει χαρακτηριστικά συγγενής του 19χρονου. 

Μάρτυρας κλειδί καίει μεγαλοστέλεχος της δομής

Στο μεταξύ την σοκαριστική καταγγελία του 19χρονου για την Κιβωτό του Κόσμου η οποία στάθηκε αφορμή να ανοίξουν στόματα για όσα συνέβαιναν στη δομή επιβεβαιώνει ένας μάρτυρας κλειδί.

«Το περιστατικό με το συγκεκριμένο παιδί, τον φίλο μου ήταν περίπου 13 με 14 Αυγούστου.  Μου ζητήθηκε να πάω φαγητό σε αυτό το στέλεχος της Κιβωτού, Πήγα εκείνο το βράδυ, άνοιξα την πόρτα χωρίς να χτυπήσω και είδα αυτό το περιστατικό με τον φίλο μου και με αυτό το στέλεχος. Το είπα και στην κατάθεση μου δηλαδή….» ήταν τα λόγια του φίλου του 19χρονου. 

Κρουαζιέρες ακόμα και στο εξωτερικό 

Αίσθηση εξάλλου προκαλούν και οι αποκαλύψεις για κρουαζιέρες του πατέρα Αντώνιου με γυμνασμένα και όμορφα παιδιά. Οι κρουαζιέρες έγιναν όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, στην βόρεια Ευρώπη στο Βέλγιο και στην ανατολική Μεσόγειο, στην Ισπανία.

Περίπου δέκα άτομα ήταν στην κάθε κρουαζιέρα, παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες του Live News, έγιναν και προσωπικές κρουαζιέρες. 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις