Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

“Κλείδωσαν” αυξήσεις έως 35% στο φυσικό αέριο!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Με τον χειμώνα να βρίσκεται προ των πυλών, χιλιάδες καταναλωτές ανησυχούν σχετικά με τις αυξήσεις στα τιμολόγια φυσικού αερίου. Οι λεπτομέρειες για το πώς αλλά και μέχρι… πότε θα εφαρμοστούν.

Με έγκριση και αναπροσαρμογή των τιμολογίων χρήσης δικτύου από την ΡΑΕ ολοκληρώθηκε το τμήμα των αλλαγών που αφορούν στις ρυθμιστικές παρεμβάσεις για τον ΔΕΣΦΑ.

Αυξήσεις με… ημερομηνία λήξης

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που δεν αποτρροφήσουν την αύξηση οι εταιρείες διανομής, τότε η τιμή στον καταναλωτή θα αυξηθεί στον καταναλωτή σε ποσοστό 10%.

Εδώ, πάντως, να σημειώσουμε πως υπάρχουν πολλές ελπίδες ότι οι εταιρείες θα προχωρήσουν σε απορρόφηση ενός μέρους του φόρου. Σημαντικό στοιχείο αποτελεί ακόμη πως η αύξηση αυτή θα ισχύσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2016, αφού μετά την 01 Ιανουαρίου του 2017 μειώνεται ο φόρος κατανάλωσης κι έτσι θα αντισταθμιστεί η οποιαδήποτε αύξηση.

Οι λεπτομέρειες

Η μεσοσταθμική αύξηση διαμορφώνεται σε 30% με 35%. Εδώ να σημειώσουμε πως στόχος της ΡΑΕ ήταν να βρεθεί η “χρυσή τομή”, ούτως ώστε να μην υπάρξει υπέρμετρη επιβάρυνση των καταναλωτών, αλλά και να διασφαλισθούν τα έσοδα του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου για τα επόμενα χρόνια, δεδομένης μάλιστα της αναμενόμενης μείωσης της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης.

Αυτό διότι μετά την αναβάθμιση του τέρμιναλ της Ρεβυθούσας δεν υφίσταται κάποιο άλλο μεγάλο έργο τα επόμενα χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι εάν δεν είχε ψηφισθεί η τροπολογία Σκουρλέτη το καλοκαίρι από τη Βουλή, η αύξηση των τιμολογίων θα άγγιζε το 68%. Ο ΔΕΣΦΑ είχε εισηγηθεί την αναπροσαρμογή κατά περίπου 23%.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε