Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Κλιματιστικά και κορονοϊός: Έξι συμβουλές και όσα πρέπει να γνωρίζετε

Κλιματιστικά και κορονοϊός: Έξι συμβουλές και όσα πρέπει να γνωρίζετε

ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ. Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σωστή χρήση του κλιματιστικού την εποχή του κορονοϊού.

Τα ρεύματα αέρα, κυρίως αυτά από τη χρήση των κλιματιστικών, θα μπορούσαν ενδεχομένως να παίξουν σημαντικό ρόλο στη μηχανική αερογενή διάδοση του κορονοϊού σε κλειστούς χώρους. Με τον μίνι καύσωνα προ των πυλών, οι ειδικοί συνιστούν προσοχή όταν γίνεται η χρήση των κλιματιστικών. “Ο κλιματισμός είναι πολύ ευαίσθητο θέμα, θέλει προσοχή και μερικές βασικές αρχές” επισήμανε κατά την διάρκεια πρόσφατης ενημέρωσης ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και παρέπεμψε στις οδηγίες που έχει δώσει το Υπουργείο Υγείας.

Οι καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασιλική Μπενέτου (Ιατρική Σχολή), Δημήτριος Παρασκευής (Ιατρική Σχολή), Νίκος Θωμαϊδης (Τμήμα Χημείας), Μιχάλης Βραχόπουλος (Γενικό Τμήμα) και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τις συστάσεις ως εξής:

1. Εξασφάλιση του φυσικού αερισμού των εσωτερικών χώρων με φρέσκο εξωτερικό αέρα, όσο συχνότερα γίνεται.

2. Όλες οι κεντρικές κλιματιστικές μονάδες που χρησιμοποιούν ανακυκλοφορία του αέρα θα πρέπει να ρυθμιστούν ώστε να αυξηθεί το ποσοστό της παροχής φρέσκου εξωτερικού αέρα (σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό, ιδανικά σε ποσοστό 100%). Η ανακυκλοφορία του εσωτερικού αέρα χωρίς την παροχή εξωτερικού πρέπει να αποφευχθεί καθώς μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του κινδύνου μετάδοσης του ιού. Επιπλέον, αυτές οι μονάδες συνιστάται να τίθενται σε συνεχή λειτουργία 24ώρες το 24ωρο όλες τις ημέρες της εβδομάδας, ακόμα και όταν το τμήμα που τροφοδοτούν δεν λειτουργεί. Πρέπει να δίνεται προσοχή ώστε οι έξοδοι των αεραγωγών απόρριψης να απέχουν όσο το δυνατόν περισσότερο από τα σημεία αναρρόφησης του φρέσκου αέρα.

3. Αύξηση του χρόνου λειτουργίας του εξαερισμού σε κτίρια που διαθέτουν μηχανικό εξαερισμό. Συνιστάται συνεχής λειτουργία τις νύχτες, τις αργίες και τα σαββατοκύριακα (σε χαμηλότερες, ωστόσο, ταχύτητες). Η ταχύτητα εξαερισμού θα πρέπει να επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα 2 ώρες πριν την προσέλευση του προσωπικού και να μειώνεται 2 ώρες μετά την αποχώρησή του. Η επέκταση του χρόνου λειτουργίας του εξαερισμού αποσκοπεί στην απομάκρυνση των πιθανών λοιμογόνων σταγονιδίων, τόσο από τον αέρα όσο και από τις επιφάνειες.

4. Δεν συνιστάται αλλαγή στις ρυθμίσεις θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας. Με βάση ό,τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, φαίνεται ότι ο ιός είναι αρκετά ανθεκτικός στις αποδεκτές από τον άνθρωπο τιμές θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας σε χώρους διαβίωσης.

5. Μονάδες κλιματιστικών, τύπου fan coil (FCU) ή διμερούς τύπου (split units), όταν είναι εφικτό, να μη λειτουργούν. Όταν δεν είναι εφικτό, να τίθενται σε συνεχή λειτουργία όλες τις ημέρες της εβδομάδας με παράλληλη παροχή φυσικού αερισμού. Αυτή η σύσταση αποσκοπεί στην αποφυγή της επαναιώρησης των ιών στην περίπτωση διακοπής και επανέναρξης της λειτουργίας των μονάδων καθώς και στην επαρκή ανανέωση του εσωτερικού αέρα με φρέσκο.

6. Είναι σημαντική η σωστή εγκατάσταση, η τακτική συντήρηση και ανανέωση των φίλτρων των κλιματιστικών, σύμφωνα με τον κατασκευαστή και το ενδεδειγμένο πρόγραμμα συντήρησης. Ωστόσο, η αυξημένη λειτουργία των κλιματιστικών κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες ενδέχεται να απαιτήσει συχνότερη συντήρηση. Οι τακτικές εργασίες συντήρησης, καθαρισμού και αντικατάστασης φίλτρων θα πρέπει να εκτελούνται από εξειδικευμένο προσωπικό λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, συμπεριλαμβανομένης και της προστασίας του αναπνευστικού συστήματος με μάσκα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις