Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη – Μενδώνη: Τι λένε οι ειδικοί για την κατάσταση των έργων τέχνης

Κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη – Μενδώνη: Τι λένε οι ειδικοί για την κατάσταση των έργων τέχνης
Φωτογραφία Αρχείου / Intime

Μεγάλη επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ. χαρακτήρισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, το γεγονός ότι μετά από 9 χρόνια δυο σημαντικά έργα τέχνης επιστρέφουν στη Εθνική Πινακοθήκη. Οι δυο πινάκες του Πικάσο και του Μόντριαν είχαν κλαπεί στις 9 Ιανουαρίου του 2012 από έναν 49χρονο οικοδόμο, ο οποίος θα οδηγηθεί το πρωί της Τετάρτης (30/6) στον ανακριτή. 

Μιλώντας στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100.3, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, τόνισε ότι ειδικοί που συνεργάζονται με την ελληνική αστυνομία είδαν τους πίνακες και αποφάνθηκαν ότι είναι σε καλή κατάσταση και δεν έχουν υποστεί ζημίες. Ανέφερε ότι μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται -πιθανόν και σήμερα- από πλευράς αστυνομίας, οι άνθρωποι της Πινακοθήκης θα παραλάβουν τους πίνακες.

Το χρονικό της «κλοπής του αιώνα»

Ήταν 9 Ιανουαρίου όταν ένας άγνωστος τότε άνδρας εισέβαλε στην Εθνική Πινακοθήκη και κατάφερε να φύγει από εκεί με δύο πίνακες κι ένα σχέδιο θρησκευτικής απεικόνισης. Στις 28 Ιουνίου του 2021 οι άνδρες του τμήματος διαρρηκτών κατάφεραν να φτάσουν στα ίχνη του δράστη και να του περάσουν χειροπέδες, εντοπίζοντας σε μια… ρεματιά στον Κουβαρά Κερατέας τον Πικάσο και τον Μοντριάν.

Ένας 49χρονος ελαιοχρωματιστής που μένει στο Πόρτο Ράφτη βρίσκονταν τελικά πίσω από την κλοπή των έργων τέχνης των οποίων η χρηματιστηριακή αξία ξεπερνά τα 40 εκατομμύρια ευρώ. (Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα)

Οι αστυνομικοί μετά από υπόδειξή του βρήκαν την τσάντα μέσα στην οποία είχε τοποθετήσει τους πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν και την είχε πετάξει σε μια ρεματιά της Κερατέας πριν από δύο μήνες. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα τους είχε φυλαγμένους σε κρύπτη μέσα στο σπίτι του.

Έτσι το “γυναικείο κεφάλι” που είχε φιλοτεχνηθεί από το Πάμπλο Πικάσο το 1939 και δωρίσθηκε από τον μεγάλο ζωγράφο το 1949 στον ελληνικό λαό ως τιμητική προσφορά για την γενναία αντίσταση κατά τη γερμανική κατοχή, αλλά και το έργο του Ολλανδού Πιέτ Μοντριάν του 1905 «Ο ανεμόμυλος Στάμμερ» ο οποίος αγοράστηκε το 1963 από τον Αλέξανδρο Παππά και τον παραχώρησε στην Εθνική Πινακοθήκη, επέστρεψαν και πάλι στη θέση τους.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις