“Κόκκινα” δάνεια: Και τα… κλειδιά από τα υποθηκευμένα σπίτια ζητούν τα funds

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

– Τα funds δεν θέλουν μόνο την διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και τις υποθήκες τους
– Πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία για να συμβεί κάτι τέτοιο όμως κυβέρνηση και τράπεζες πιέζονται
– Επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια 30 δις ευρώ θα αναλάβουν να διαχειριστούν οι ξένες εταιρείες
– Δεν τους συμφέρει να επενδύσουν μόνο στη διαχείριση, φέρνουν σαν παράδειγμα την Ισπανία

Τον έλεγχο της διαχείρισης των ακινήτων που έχουν υποθηκευτεί ως εγγυήσεις σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια απαιτούν, τα ξένα funds, στις οποίες προγραμματίζεται να ανατεθεί η διαχείριση των “κόκκινων” δανείων συνολικού ύψους 30 δις ευρώ από ολόκληρη την γκάμα χορηγήσεων, επιχειρηματικά (μεγάλα, μεσαία, μικρά), στεγαστικά και καταναλωτικά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Real News η απαίτηση αυτή φρενάρει τη διαδικασία αδειοδότησης των εν λόγω εταιρειών από την Τράπεζα της Ελλάδας και το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει τις προσεχείς ημέρες την πολιτική ηγεσία του οικονομικού επιτελείου. Ο νόμος μέχρι στιγμής δεν προβλέπει την ανάθεση της τύχης των υποθηκών – των εμπράγματων εξασφαλίσεων- στα ξένα funds, παρά μόνο την εκχώρηση της διαχείρισης του δανείου.

Πρόκειται για ιδιαίτερα καυτό θέμα, καθώς ακόμη και η σκέψη για αλλαγή του νόμου που θα οδηγήσει κατευθείαν τα ακίνητα απευθείας στα ξένα funds, τα οποία θα μπορούν να πωλούν, να τα εκπλειστηριάζουν κ.α., εκτιμάται ότι θα προκαλέσει αλυσιδωτές πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις. Πόσο μάλλον με βάση το γεγονός ότι η απαίτηση των ξένων εταιρειών έρχεται τη χρονική στιγμή που οι τράπεζες θα ξεκινήσουν τους πλειστηριασμούς ακινήτων, ακόμα και αν πρόκειται για πρώτες κατοικίες, πλην όσων προστατεύονται από τον νόμο Κατσέλη.

Τι θέλουν;

Με το επιχείρημα ότι δεν τους συμφέρει να επενδύσουν μόνο στη διαχείριση των “κόκκινων” δανείων και επικαλούμενες το τι ισχύει στην περίπτωση της Ισπανίας, οι ξένες εταιρείες ζητούν και τη διαχείριση των υποθηκών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις συναντήσεις με την εποπτική Αρχή ανέφεραν ότι “δεν είμαστε απλώς εισπρακτικές εταιρείες”.

Πιέζουν, λοιπόν, να αλλάξει ο νόμος και να τους δοθεί η δυνατότητα μαζί με τα “κόκκινα” δάνεια να διαχειριστούν και την τύχη των υποθηκών, με βάση το νομικό πλαίσιο εντός του οποίου κινούνται και οι τράπεζες, καθώς στην περίπτωση που δεν βρουν άκρη με τους δανειολήπτες πρέπει να επιστρέψουν, σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, το δάνειο στην τράπεζα και αυτή από την πλευρά της να κινήσει τις περαιτέρω διαδικασίες, π.χ πώληση, εκποίηση.

“Ουσιαστικά επιδιώκουν να κάνουν όλη τη δουλειά, με στόχο το μεγαλύτερο όφελος”, αναφέρει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος. Από τη στιγμή που η τράπεζα θα τους εκχωρήσει τη διαχείριση του μη εξυπηρετούμενου δανείου, θέλουν να υπάρξει εξουσιοδότηση από την πλευρά της τράπεζας για τον έλεγχο και του ενυπόθηκου ακινήτου, με στόχο να μπορούν, ανάλογα με την περίπτωση, είτε να το πωλήσουν, είτε να το βγάλουν στον πλειστηριασμό.

Από “φιλέτα” ως σπίτια

Με δεδομένο ότι οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί εγγράφως για δραστική μείωση των “κόκκινων” δανείων ως το τέλος του 2019, η απαίτηση των ξένων funds για τον έλεγχο της υποθήκης εγκυμονεί κινδύνους, καθώς πρόκειται για περιουσίες δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα 30 δις ευρώ “κόκκινα” δάνεια που θα δοθούν για να τα διαχειριστούν οι ξένες εταιρείες έχουν υποθήκες που αποτελούν από “φιλέτα” ως απλές πρώτες κατοικίες ιδιωτών. Τα “φιλέτα” εντοπίζονται στις περιπτώσεις των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και η αυστηρή διαχείρισή τους από τα απρόσωπα ξένα funds εντείνει περαιτέρω τις ανησυχίες για άμεσο και χωρίς σχέδιο αφελληνισμό των περιουσιακών στοιχείων των επιχειρήσεων.

Το ζήτημα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο στις περιπτώσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιώτες. Και στις δύο περιπτώσεις οι υποθήκες στην πλειονότητά τους είναι η πρώτη κατοικία, το εξοχικό, ένα οικόπεδο κλπ.

ΠΗΓΗ: Real News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

«Περαστικά» Μητσοτάκη στον  Τσίπρα για τον γιο του που έχει κορονοϊό

«Περαστικά» Μητσοτάκη στον Τσίπρα για τον γιο του που έχει κορονοϊό

Περαστικά και ταχεία ανάρρωση εύχεται με tweet του ο πρωθυπουργός, στο γιο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που διαγνώστηκε σήμερα θετικός στον κορονοϊό. «Εύχομαι περαστικά ... Διαβάστε περισσότερα
Τι κερδίζουν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Τι κερδίζουν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων και οικονομική ελάφρυνση των επιχειρήσεων με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών όπως αυτή ισχύει από την 1η/1/2021.  Στο πλαίσιο δημοσιονομικών παρεμβάσεων ... Διαβάστε περισσότερα
Ποια σχολεία είναι κλειστά λόγω κορονοϊού – Ανοίγουν την 1η Φεβρουαρίου Γυμνάσια και Λύκεια

Ποια σχολεία είναι κλειστά λόγω κορονοϊού – Ανοίγουν την 1η Φεβρουαρίου Γυμνάσια και Λύκεια

ΣΧΟΛΕΙΑ – ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Ανοίγουν την 1η Φερβρουαρίου 2021 τα Γυμνάσια και τα Λύκεια όλης της χώρας. Ποια δημοτικά σχολεία είναι κλειστά λόγω κορονοϊού. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ... Διαβάστε περισσότερα
Εξαδάκτυλος στο newsit.gr: Δεν έχω ιδέα που κόλλησα κορονοϊό, παίρνω κολχικίνη

Εξαδάκτυλος στο newsit.gr: Δεν έχω ιδέα που κόλλησα κορονοϊό, παίρνω κολχικίνη

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής, βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Το έκανε ο ίδιος γνωστός με ανάρτησή του στο ... Διαβάστε περισσότερα
Νεκρός ο Σήφης Βαλυράκης: Η μοιραία βόλτα στα νερά του Ευβοϊκού που του στοίχισε τη ζωή

Νεκρός ο Σήφης Βαλυράκης: Η μοιραία βόλτα στα νερά του Ευβοϊκού που του στοίχισε τη ζωή

Τραγικό τέλος επιφύλασσε η μοίρα, για τον πρώην Υπουργό του ΠΑΣΟΚ, που αποφάσισε να βγει μια βόλτα με τη βάρκα του, κοντά στο εξοχικό του στην Ερέτρια. Φωτογραφίες από το σημείο.

Σχολιάστε