Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Κόκκινο Λιμανάκι: Είχαν να διαλέξουν την φωτιά ή τον γκρεμό τα 26 θύματα

Κόκκινο Λιμανάκι: Είχαν να διαλέξουν την φωτιά ή τον γκρεμό τα 26 θύματα

Μια εικόνα που αποτυπώνει τον αγωνιώδη θάνατο που βρήκαν 26 άνθρωποι στο Κόκκινο Λιμανάκι, στην Αργυρά Ακτή στο Μάτι, κοντά στα σύνορα με τη Νέα Μάκρη. Η φωτιά τους περικύκλωσε. Δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν. Πέθαναν αγκαλιασμένοι με τα παιδιά τους.

Η αποκάλυψη από τον επικεφαλής των διασωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Βασίλη Ανδριόπουλου “πάγωσε” το αίμα. Άλλοι 26 νεκροί από τη φωτιά που κατέστρεψε τα πάντα στην Ανατολική Αττική. Που βύθισε την Ελλάδα στο πένθος.

Οι 26 άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί μέσα σε αυτοκίνητα που είχαν ανοιχτές τις πόρτες και τα κλειδιά ακόμα στη μηχανή. Ένδειξη πως προσπαθούσαν να ξεφύγουν από την πύρινη λαίλαπα. Ανάμεσα στα θύματα και μικρά παιδιά. Βρέθηκαν αγκαλιασμένοι, δήλωσαν τόσο ο Βασίλης Ανδριόπουλος όσο και ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Νίκος Οικονομόπουλος.

Θάνατος στο Κόκκινο Λιμανάκι, λίγα μέτρα από τη θάλασσα

Σοκαριστική είναι και η περιγραφή του φωτορεπόρτερ του ΑΠΕ – ΜΠΕ, Παντελή Σαΐτα. Το χωράφι όπου βρέθηκαν τα 26 θύματα είναι μόλις 15 μέτρα από τη θάλασσα. Στην περιοχή δεν υπάρχει ακτή αλλά βράχια, γεγονός που δείχνει ότι οι άνθρωποι που πρέπει να επιχείρησαν να βρουν διέξοδο στη θάλασσα, εγκλωβίστηκαν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους μέσα στις φλόγες.

«Υπάρχει ένας σωρός απανθρακωμένα πτώματα, στη μέση ενός χωραφιού, σε απόσταση μόλις 15 μέτρων από τη θάλασσα. Αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την περιοχή. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να επιχείρησαν να βρουν διέξοδο στη θάλασσα αλλά φαίνεται να εγκλωβίστηκαν στις φλόγες», μετέδωσε.

Πυροσβεστική: 49 οι νεκροί

Σε ενημέρωση από την εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής το πρωί της Τρίτης (24.07.2018) έγινε γνωστό ότι έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα από τις αρχές 49 νεκροί. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Σταυρούλα Μαλλίρη, 25 από τους νεκρούς βρέθηκαν στο οικόπεδο στην περιοχή Ζούγκλα στο Μάτι.

Ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι οι αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί καθώς υπάρχουν αναφορές στο Κέντρο της Πυροσβεστικής, στην Αστυνομία και στο Λιμενικό για αγνοούμενους.

Η κα Μαλλίρη έκανε έκκληση στους συγγενείς των αγνοουμένων να επικοινωνούν στον τηλ. αριθμό 199 για να δηλώσουν τους ανθρώπους που αναζητούν δίνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες.

Όσον αφορά στους τραυματίες, είναι 156 ενήλικοι, εκ των οποίων 11 είναι διασωληνωμένοι, καθώς 16 παιδιά – χωρίς να κινδυνεύει κανένας από αυτούς.

Ακόμη ένας νεκρός

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής ήρθε μια ακόμη τραγική εξέλιξη. Ακόμη ένας νεκρός ανασύρθηκε από στελέχη του Λιμενικού, λίγο μετά τις 11:00, στη θαλάσσια περιοχή της Αρτέμιδας.

Πρόκειται για έναν άνδρα που εντοπίστηκε από ελικόπτερο του Λιμενικού και αυτή τη στιγμή μεταφέρεται στο Λιμεναρχείο Ραφήνας για τις διαδικασίες ταυτοποίησης με πλωτό σκάφος του σώματος.

Δραματικές ώρες στη Ραφήνα

Νωρίτερα, τα ξημερώματα, η φρεγάτα «Έλλη» του Πολεμικού Ναυτικού, που συμμετείχε στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των εγκλωβισμένων στην περιοχή της Ραφήνας, περισυνέλεξε 4 νεκρούς από την θάλασσα. Πρόκειται για τρεις γυναίκες και ένα παιδί.

Εξακολουθούν να αγνοούνται δύο άνθρωποι. Πρόκειται για επιβάτες ενός σκάφους στο οποίο αρχικά επιβιβάστηκαν 10 Δανοί τουρίστες από την παραλία της Ραφήνας όταν είδαν τις φλόγες να τους πλησιάζουν. Κατά την προσπάθεια τους να διαφύγουν, σύμφωνα με πληροφορίες, επιβιβάστηκαν στη βάρκα τους και κάποια άλλα άτομα που εντόπισαν να κολυμπούν ανοικτά της Ραφήνας. Οι Δανοί σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του Λιμενικού διασώθηκαν, ωστόσο αναζητούνται και άλλοι επιβάτες του σκάφους.

Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας ήταν δραματικές. Τα σκάφη του Λιμενικού και άλλα παραπλέοντα σκάφη απεγκλώβισαν από τις παραλίες 696 άτομα, ενώ από τη θάλασσα διέσωσαν 19 άτομα.

Έξι περιπολικά σκάφη, ένα ναυαγοσωστικό, ένα αντιρρυπαντικό σκάφος, ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης με τα δύο φουσκωτά του, ένα ταχύπλοο του λιμενικού, η φρεγάτα «Έλλη», ένα ελικόπτερο του Λιμενικού και διάφορα παραπλέοντα σκάφη συμμετείχαν στις έρευνες διάσωσης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ ΜΙΛΗ
Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις