Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Κορονοϊός: 1/4 νέα κρούσματα είναι παιδιά – Έρχονται «σαρωτικοί» έλεγχοι για τα νέα μέτρα

κορονοϊός μεταλλάξεις
Φωτογραφία αρχείου: Reuters

Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία αναφορικά με την πορεία που καταγράφει ο κορονοϊός στην Ελλάδα για την εβδομάδα από 25 έως 31 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 25-31 Οκτωβρίου, οι εισαγωγές νέων ασθενών με Covid-19, ήταν 1.940, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.197. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,62.

 

Η πανδημία σε αυτή τη φάση φαίνεται πως χτυπά τα παιδιά καθώς στις ηλικίες 4-18 ετών καταγράφηκαν 6.682 νέα κρούσματα (-7,41% από την προηγούμενη εβδομάδα), κάτι που αποτελεί το 25% των νέων κρουσμάτων.

Όλα αυτά ενώ ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το τελευταίο 24ωρο 6.150 νέα κρούσματα, με 49 συμπολίτες μας να χάνουν τη ζωή τους και ακόμη 431 να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

Επιπρόσθετα, η Αττική κατέγραψε 1.267 νέες μολύνσεις και η Θεσσαλονίκη 999 (σ.σ. δείτε εδώ τη γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων).

Δείκτης θετικότητας και… καυτός Νοέμβρης

Το ποσοστό θετικότητας ήταν στο 1,96% σε σύνολο 1.352.124 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0,43% σε σύνολο 1.741.297 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 0,92%.

Τα στοιχεία όμως και για το Νοέμβριο δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά καθώς μόλις στις πρώτες 3 ημερες του μήνα οι νεκροί ανέρχονται σε 160 ξεπερνώντας έτσι τους 16.000 από την έναρξη της πανδημίας. Όσο για τα κρούσματα τα νούμερα ζαλίζουν καθώς σε μόλις τρία 24ωρα έχουν καταγραφεί 18.299 νέες μολύνσεις.

«Τσουνάμι» ελέγχων από χιλιάδες αστυνομικούς για να τηρηθούν τα νέα μέτρα

Εν τω μεταξύ, μπαράζ ελέγχων αναμένεται το Σαββατοκύριακο από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, για την τήρηση των νέων μέτρων που ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης, όπως αποφασίστηκε το πρωί της Τετάρτης, 03.11.2021, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με το Star, στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχαν οι αρμόδιοι Υπουργοί και οι επικεφαλής των ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς το πεδίο ελέγχου διευρύνεται και έπρεπε να γίνει συντονισμός. Χαρακτηριστικό είναι ότι 8.000 αστυνομικοί, σε 1.900 κλιμάκια θα πραγματοποιούν ελέγχους σε όλη τη χώρα. Μαζί και στελέχη της Αρχής Διαφάνειας και του Υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ στην περιφέρεια οι έλεγχοι θα γίνονται από κλιμάκια άλλων περιοχών, ώστε να αποφεύγονται τα «στραβά μάτια» λόγω εντοπιότητας.

Click4more: Κυριάκος Μητσοτάκης για νέα μέτρα κορονοϊού: «Όχι» σε lockdown – Γιατί εξαιρέθηκαν οι ανεμβολίαστοι στις εκκλησίες

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δε θα είναι απλοί έλεγχοι στους οποίους θα γίνονται συστάσεις. «Αυτό το Σαββατοκύριακο θα πέσουν κεφάλια και θα μπουν λουκέτα, προς παραδειγματισμό» τόνισε μια πηγή. Στη σύσκεψη ορίστηκαν τομείς προτεραιοτήτων, όπως η νυχτερινή διασκέδαση, η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους και το λιανεμπόριο.

Μάλιστα υπάρχει και μια λίστα με 50 πρώτους στόχους, δηλαδή υπότροπες επιχειρήσεις από το παρελθόν, και βεβαίως θα είναι βαρύς ο πέλεκυς για όσους επιχειρούν να λειτουργήσουν χώρους κλεισμένους με νάιλον ως μικτούς χώρους, στους οποίους δηλαδή θα έχουν πρόσβαση και οι ανεμβολίαστοι.

Έρχεται η «μαύρη λίστα» για τους παραβάτες των μέτρων

Τέλος, σημειώνεται πως τις επόμενες μέρες έρχεται και η «μαύρη λίστα», μάλλον από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Πρόκειται για πλατφόρμα στην οποία οι παραβάτες θα κατονομάζονται, για να ξέρουν και οι πολίτες αν τηρούν τα μέτρα. Έτσι, εκτός του μεγάλου προστίμου, θα ελλοχεύει πλέον και ο κίνδυνος στιγματισμού…

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ

Με πληροφορίες από: Star.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις