Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Κορονοϊός: 149 νεκροί, 6 κρούσματα Κράκεν, υποχωρεί η γρίπη

Κορονοϊός: 149 νεκροί, 6 κρούσματα Κράκεν, υποχωρεί η γρίπη

Σε έξαρση βρίσκεται ο κορονοϊός όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ για την πανδημία ενώ έφτασε και στην Ελλάδα η παραλλαγή «Κράκεν» καθώς έχουν ανιχνευθεί συνολικά 6 κρούσματα. Αντίθετα την εβδομάδα αναφοράς 02-08 Ιανουαρίου η γρίπη φαίνεται να έχει πτωτική πορεία.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα παρουσιάστηκε μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη στην κοινότητα σε όλες τις αναπνευστικές ιώσεις με εξαίρεση την ομάδα 15-64 ετών, όμως παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Ωστόσο η νέα προσθήκη στα παθογόνα που μας πολιορκούν είναι η υπερμεταδοτική μετάλλαξη Κράκεν (ή ΧΒΒ.1.5), η οποία ως φαίνεται ήδη από τα τέλη Δεκεμβρίου είχε βρει τον δρόμο της προς την Ελλάδα. Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, η υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5 έχει ανιχνευθεί συνολικώς σε 6 δείγματα. Ωστόσο τα 3 από αυτά ανιχνεύθηκαν έπειτα από αναδρομικό έλεγχο όλων των δειγμάτων της ΧΒΒ που είχαν εντοπισθεί στην χώρα μας τις προηγούμενες εβδομάδες.

Και τα 6 κρούσματα της Κράκεν έχουν εντοπιστεί στην Αττική. Τα 4 στον βόρειο τομέα Αθηνών και τα 2 στον δυτικό τομέα Αθηνών.

Ο κορονοϊός ευθύνεται για τον θάνατο 149 ασθενών την τελευταία εβδομάδα με τις ηλικίες των θανόντων να κυμαίνονται από 51 έως 98 ετών. Επίσης αυξημένες ήταν για μία ακόμα εβδομάδα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και το ιικό φορτίο σε ορισμένες περιοχές.

Η γρίπη παρουσίασε μείωση, όμως καταγράφηκαν επτά νέα κρούσματα που χρειάσθηκαν νοσηλεία στην εντατική. Επίσης πέθαναν δύο ακόμα ασθενείς λόγω της νόσου, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της να ανέρχονται πλέον σε 9. Όσον αφορά τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, δεν παρατηρήθηκε σημαντική μεταβολή στην θετικότητα σε αυτόν.

Αύξηση και στα λύματα

Αυξητικές τάσεις παρουσιάζουν τα λύματα σε Χανιά (40%), Ηράκλειο (35%), Αττική (31%) και Θεσσαλονίκη (9%) ενώ πτωτική πορεία έχουν σε Πάτρα (-51%) και Ιωάννινα (-17%).

Δείτε εδώ αναλυτικά τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις