Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Κορονοϊός: 170.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα αλλά και «Πάσχα στο χωριό»

Κορονοϊός
Φωτογραφία αρχείου: Intime

Όπως κάθε Πέμπτη έτσι και σήμερα, 20.01.2022, έγινε η καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό και το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα μας.

Στην ενημέρωση συμμετείχαν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όλα αυτά ενώ ο ΕΟΔΥ έχει ανακοινώσει ήδη 18.869 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα, με την Αττική να καταγράφει 7.139 εξ αυτών και την Θεσσαλονίκη 1.704 (σ.σ. δείτε εδώ αναλυτικά την γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων).

Τον λόγο πήρε αρχικά η Μίνα Γκάγκα, η οποία τόνισε πως η πανδημία είναι σε μία υψηλή αλλά σταθερή κατάσταση και πως τα νοσοκομεία πιέζονται. «Να είμαστε προσεκτικοί για το επόμενο διάστημα», είπε σημειώνοντας πως κινδυνεύουν περισσότεροι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί.

Τα ενεργά κρούσματα και η σημασία της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου

170.000 είναι τα ενεργά κρούσματα σήμερα, είπε παίρνοντας τον λόγο η Βάνα Παπαευαγγέλου, κάνοντας λόγο για μείωση του δείκτη θετικότητας την τελευταία εβδομάδα, ενώ ακόμη μίλησε για αύξηση του ιικού φορτίου σε Κρήτη και Αχαΐα.

Επιπλέον μίλησε για σταθεροποίηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά και στον αριθμό των διασωληνωμένων στην Ελλάδα. Ακολούθως, είπε πως 1/3 που νοσηλεύεται στις ΜΕΘ, είναι κάτω των 60 ετών. «Κανείς δεν είναι άτρωτος» τόνισε με νόημα.

Το 93,4% των θανάτων αφορά σε ανθρώπους που είτε δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου, είτε δεν είχαν κάνει την αναμνηστική δόση του εμβολίου σημείωσε στην συνέχεια, υπερτονίζοντας την σημασία όχι απλώς του εμβολιασμού, αλλά του εμβολιασμού και με την αναμνηστική δόση.

Click4more: Κορονοϊός: Που κυριαρχεί η μετάλλαξη Όμικρον και μετάλλαξη Δέλτα

Αναφορικά με την συζήτηση για το τέλος της πανδημίας, ανέφερε πως ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει και πως η εκτεταμένη διασπορά του ιού τον ευνοεί ώστε να δημιουργήσει νέες μεταλλάξεις.

Κλείνοντας, η Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησε για τα παιδιά, λέγοντας πως ο δείκτης θετικότητας είναι εξαιρετικά χαμηλός και πως η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά είναι απολύτως αναμενόμενη, καθώς τα παιδιά είναι η μοναδική κοινωνική ομάδα που «ελέγχεται» δύο φορές την εβδομάδα με τα τεστ κορονοϊού. Ειδικά για την μετάλλαξη Όμικρον και τα παιδιά, είπε πως φαίνεται να υπάρχει μια ηπιότερη μορφή της νόσου.

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα από ολόκληρο τον κόσμο.

«Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει υψηλή» είπε ο καθηγητής, μιλώντας για σημάδια σταθεροποίησης, με την κατάσταση όμως να παραμένει κρίσιμη. «Το κύμα της Όμικρον στην Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά συρρίκνωσης. Το κατά πόσο θα συνεχιστεί, δεν μπορούμε να το προβλέψουμε, όμως περιμένουμε σταθεροποίηση και κάμψη της πίεσης στο Σύστημα Υγείας, ως αποτέλεσμα της επέκτασης του εμβολιασμού με την αναμνηστική δόση».

Γιατί έχουμε πολλούς θανάτους;

Σε σχετική ερώτηση για τον υψηλό αριθμό νεκρών στην χώρα μας, ο κ. Μαγιορκίνης μίλησε για το μικρό ποσοστό εμβολιασμού στις ηλικίες άνω των 60 ετών στην Ελλάδα. «Όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το ποσοστό, τόσο περισσότεροι είναι και οι θάνατοι» είπε.

«Ένας δεύτερος παράγοντας είναι πως πολλοί συνάνθρωποί μας προσέρχονται στο νοσοκομείο πολύ αργά. Ο κορονοϊός δεν είναι κρυολόγημα», συμπλήρωσε στο ερώτημα η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Τι είπε η Μίνα Γκάγκα για το νεκρό βρέφος στην Θεσσαλονίκη

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ρωτήθηκε και για την τραγωδία με το μωράκι που έχασε την ζωή του στην Θεσσαλονίκη από κορονοϊό και απάντησε: «Είναι ένα βρέφος που γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου. Προσήλθε στο Ιπποκράτειο στις 12 Δεκεμβρίου σε βαριά κατάσταση. Μεταφέρθηκε στη μονάδα νεογνών και κατέληξε χθες. Τα μωράκια είναι πιο ευάλωτα, είναι λιγότερο προστατευμένα. Από ό, τι κατάλαβα υπήρχε και ανεμβολίαστο περιβάλλον… Μας λυπεί πάρα πολύ».

Επιπλέον, για την γρίπη και τα παιδιά, η Μίνα Γκάγκα τόνισε: «Κάθε χρόνο έχουμε θανάτους από γρίπη. Οι θάνατοι από λοιμώξεις είναι κάτι που βλέπουμε. Αν έχουμε 20.000 κρούσματα καταγεγραμμένα, κάποιοι συνάνθρωποί μας είναι ευάλωτοι. Είναι φυσικό να υπάρξουν θάνατοι. Η Όμικρον είναι σαφώς ηπιότερη. Παρόλα αυτά το εμβόλιο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό». Μάλιστα, για τα παιδιά είπε πως ισχύει το ίδιο: Ότι δηλαδή αν έχουμε χιλιάδες κρούσματα, κάποια παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν κάποια μυοκαρδίτιδα αλλά αυτό δεν είναι ο κανόνας και δε χρειάζεται να προκαλείται πανικός.

Κλείνοντας, η Μίνα Γκάγκα ρωτήθηκε για το αν… θα κάνουμε Πάσχα, με την αναπληρώτρια υπουργό να απαντά καταφατικά, τονίζοντας όμως πως για να συμβεί αυτό, θα πρέπει το αμέσως επόμενο διάστημα να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Για… Πάσχα στο χωριό μίλησε και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, βάζοντας ωστόσο τον ίδιο «αστερίσκο».

Κορονοϊός: Δείτε ολόκληρη την ενημέρωση

Φωτογραφίες αρχείου: Intime.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις