Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Κορονοϊός: H μετάλλαξη Δέλτα φέρνει διασκέδαση μόνο για εμβολιασμένους και «επιστροφή» της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους

Κορονοϊός: H μετάλλαξη Δέλτα φέρνει διασκέδαση μόνο για εμβολιασμένους και «επιστροφή» της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους

Η μετάλλαξη Δέλτα «καλπάζει» και βάζει όλη τη χώρα σε δίνη. Η πίεση στα νοσοκομεία αυξάνεται και μόνο το τελευταίο 10ήμερο την αύξηση στις ΜΕΘ να φτάνει το 30%! Στο… κατακόκκινο η Κρήτη, με πληρότητα 96,5% στις Εντατικές και ήδη η συζήτηση για νέα μέτρα κατά του κορονοϊού έχει… “ανάψει” και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει τι θα ισχύσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου. 

Ο μεγάλος φόβος των ειδικών, ενώ η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει, είναι το τι θα γίνει το φθινόπωρο, όταν θα φανούν οι… «συνέπειες» από την επιστροφή των εκδρομέων από τα νησιά και άλλους τόπους διακοπών αλλά και της χαλάρωσης των μέτρων κατά του κορονοϊού που παρατηρήθηκε όλο το καλοκαίρι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, κυρίως ανεμβολίαστων, είναι πολύ περισσότερες τον τελευταίο 1,5 μήνα και η πίεση στο ΕΣΥ, συνεχής όπως είπε η Μίνα Γκάγκα, συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Σωτηρία, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ισπανία

Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα, για να περιγράψει τη μεγάλη ανησυχία των ειδικών, τον περασμένο Αύγουστο, όταν τα κρούσματα ήταν σαφώς λιγότερα (και όχι σχεδόν 3.000 καθημερινά) και τον Σεπτέμβριο το Σύστημα Υγείας πιέστηκε τόσο πολύ που πάρθηκαν μέτρα.

«Όσοι γυρνούν από διακοπές μπορούν να φέρουν κρούσματα. Αυτός είναι ο φόβος μας» είπε η Μίνα Γκάγκα και σημείωσε ότι καθημερινά μπορεί να υπάρχουν έως και 100 εισαγωγές στα νοσοκομεία. Και οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς είναι ανεμβολίαστοι.

Φθινόπωρο με… μάσκα και νέα μέτρα;

Η κατάσταση είναι ανησυχητική, αυτό είναι δεδομένο και εκπεφρασμένο. Είναι όμως ικανή να φέρει μέτρα, όπως για παράδειγμα η «επιστροφή» της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους ακόμη κι όταν δεν υπάρχει συνωστισμός;

Η κυβέρνηση (δια και του νέου εκπροσώπου της, Γιάννη Οικονόμου) κάνει σε όλους τους τόνους σαφές πως οι όποιες αποφάσεις για το τι θα γίνει το φθινόπωρο θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Τα όποια μέτρα ανακοινωθούν, θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τα μέσα Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι 13 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία.

Πέρα από το σενάριο να «επιστρέψει» η υποχρεωτική και καθολική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους (σ.σ. και τώρα είναι υποχρεωτική, αλλά όπου υπάρχει συνωστισμός), μέτρο που είχε καταργηθεί λόγω του καύσωνα.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με την Καθημερινή, όλα δείχνουν διασκέδαση… μόνο για εμβολιασμένους. Δηλαδή στους κλειστούς χώρους εστιατορίων, μπαρ, σινεμά, νυχτερινών κέντρων να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι.

Αυστηρά μέτρα με δυο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα για τους μη εμβολιασμένους θα ισχύσουν στην εκπαίδευση. Για φοιτητές και μαθητές το ένα τεστ θα είναι δωρεάν, ενώ οι μαθητές άνω των 12 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί, θα κάνουν self test, το οποίο επίσης θα δίνεται δωρεάν.

Δυο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα έρχονται και για τους εργαζόμενους στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις