Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Κορονοϊός: Στα «κόκκινα» 10 περιοχές και παράθυρο για σκληρό lockdown από Κικίλια

Κορονοϊός: Στα «κόκκινα» 10 περιοχές και παράθυρο για σκληρό lockdown από Κικίλια

“Ειδήσεις” έβγαλε ο Βασίλης Κικίλιας στην ενημέρωση για την πορεία που καταγράφει ο κορονοϊός στην χώρα μας. Όλα ανοιχτά για νέα, ακόμη σκληρότερα μέτρα με τον υπουργό να χτυπά καμπανάκι ειδικά για δυτική Αττική και Κοζάνη. Δείτε όσα είπε ο υπουργός.

Όπως κάθε Τετάρτη, έτσι και σήμερα, 16.12.2020, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ενημερώνει ζωντανά για το πώς “κινείται” ο κορονοϊός.

Η ενημέρωση γίνεται σε μια δύσκολη στιγμή, με την χώρα να “ασφυκτιά” καθώς ο κορονοϊός “επελαύνει” κι ενώ βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Ενδεικτικό είναι το ότι στο τραπέζι πια έχει πέσει ακόμη και το ενδεχόμενο σκληρότερου lockdown τις μέρες των εορτών

Μαζί με τον Βασίλη Κικίλια, στην ενημέρωση βρίσκεται και ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, καθηγητής Δημήτρης Φιλίππου.

Click4more: Κορονοϊός: 85 νεκροί και 552 διασωληνωμένοι την Τετάρτη – 1190 νέα κρούσματα

Ο υπουργός ξεκίνησε λέγοντας πως παρατηρήθηκαν περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους την τελευταία εβδομάδα στους νομούς Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας και Λάρισας κι αυτή τη στιγμή συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ειδικά για την Κοζάνη και την δυτική Αττική.

Εάν κι εφόσον επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα επαναξιολογηθούν όλα τα μέτρα“, είπε ο υπουργός αφήνοντας… ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο ακόμη πιο σκληρών μέτρων εν μέσω του lockdown που “μετρά” πια πάνω από πέντε εβδομάδες.

Ο υπουργός απηύθυνε επίσης έκκληση σε όσους δεν συμμορφώνονται να σκεφθούν πολύ προσεκτικά πόσο επιβαρύνουν επιδημιολογικά δεδομένα και αντίστοιχα τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για τις περιοχές αυτές.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ακόμη πως ξεκινά η καταγραφή των υγειονομικών και εργαζομένων στα νοσοκομεία που θέλουν να εμβολιαστούν, ενώ υπογράμμισε πως μετά τους υγειονομικούς αμέσως μετά θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες και οι υπέργηροι γιατί αυτές είναι οι ομάδες που έχουν χτυπηθεί πάρα πολύ από την πανδημία.

Στις ίδιες ημερομηνίες σε όλα τα κράτη- μέλη της ΕΕ το εμβόλιο

«Θα ήθελα να παρακαλέσω θερμά τους συμπολίτες μας, αυτούς που ειδικά σε επιβαρυμένες περιοχές δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ειδικών και δεν βοηθούν έτσι ώστε με υπευθυνότητα να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη διασπορά του κορονοϊού και επιβαρύνουν το εθνικό σύστημα Υγείας, να σκεφτούν πολύ προσεκτικά τι μπορεί αυτό να επιφέρει στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και άρα αναλόγως τι μέτρα θα πρέπει να προστεθούν στις ανάλογες περιοχές» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Click4more: Πέτσας στο Live News: Λίγο πριν βγει το 2020 θα έρθει το εμβόλιο στη χώρα μας

«Στον αντίποδα των δυσκολιών που έχουμε ζήσει όλους αυτούς τους μήνες» δήλωσε ο κ. Κικίλιας, βρίσκεται «η κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια εμβολίων». «Θα θυμάστε ότι έγινε πολύ μεγάλη κουβέντα για το εάν θα έχουμε εμβόλια και πότε η Ευρώπη θα έχει εμβόλια…, πότε αυτά τα εμβόλια θα φτάσουν στη χώρα μας» υπενθύμισε ο υπουργός, τονίζοντας ακόμα μια φορά ότι το εμβόλιο «θα διοχετευθεί σε όλα τα κράτη- μέλη στις ίδιες ημερομηνίες έτσι ώστε να ξεκινήσει αυτή η τεράστια υγειονομική επιχείρηση εμβολιασμού των συμπολιτών μας».

«Η λέξη Ελευθερία, ο κωδικός Ελευθερία τα λέει όλα» είπε ο Β. Κικίλιας αναφερόμενος στο όνομα της επιχείρησης εμβολιασμού. «Για την ψυχολογία μας, για τον τρόπο που αισθανόμαστε ότι θέλουμε να ξαναπάρουμε τις ζωές μας πίσω, για την προσπάθεια η οποία γίνεται έτσι ώστε να επανέλθουμε σε μια μερική κανονικότητα και αυτό να γίνει με διαφάνεια, με καθαρότητα των στοιχείων με έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση, με επιστημονικές αναλύσεις σε ότι έχει να κάνει με τα εμβόλια και τον εμβολιασμό έτσι ώστε να πείσουμε όλους τους συμπολίτες μας για την σημαντικότητα αυτής της προσπάθειας».

Δείτε όσα είπε ο υπουργός Υγείας

Φωτογραφίες από: ΕΡΤ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις