Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Κορονοϊός: Αιχμές Κικίλια για τις καθυστερήσεις στα εμβόλια – Η χρηματοδότηση προήλθε από τους πολίτες

κορονοϊός εμβόλιο

Για «ανησυχητικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων» μίλησε ο Βασίλης Κικίλιας στέλνοντας μηνύματα στις εταιρείες παραγωγής. Δείτε βίντεο από την ενημέρωση του υπουργού Υγείας για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Όπως κάθε Τετάρτη, έτσι και σήμερα, 27.01.2021, ο Βασίλης Κικίλιας ενημέρωσε ζωντανά για τις εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. την ώρα που ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε και σήμερα 858 νέα κρούσματα, με τα 409 από αυτά να εντοπίζονται στην Αττική.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο ζήτημα την ώρα που το παρασκήνιο ανάμεσα στην ΕΕ και τις εταιρείες που έχουν δημιουργήσει εμβόλιο είναι άγριο. Ειδικά με την περίπτωση της Astra Zeneca οι εξελίξεις είναι ραγδαίες (σ.σ. διαβάστε εδώ αναλυτικά όλα όσα έχουν συμβεί σήμερα).

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ξεκινώντας πως σήμερα το μεσημέρι ενημέρωσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την στρατηγική της κυβέρνησης γύρω από το σχέδιο εμβολιασμού.

Στην συνέχεια μίλησε για «ανησυχητικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων» από τις εταιρείες που κατασκευάζουν τα εμβόλια, αφήνοντας αιχμές.

click4more: Αττική: «Βράζει» το κέντρο της Αθήνας – Πώς κατανέμονται τα κρούσματα στο λεκανοπέδιο

«Η παραγωγή και διάθεση των εμβολίων παρουσιάζει ανησυχητικές καθυστερήσεις όσον αφορά την παράδοση. Οφείλουμε να εξετάσουμε κάτι πολύ σημαντικό που σε μεγάλο βαθμό θα συνδιαμορφώσει το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Η ΕΕ οφείλει να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος, απέναντι σε επιχειρηματικούς ή διακρατικούς ανταγωνισμούς. Οι επιχειρήσεις να αντιληφθούν ότι το σημαντικότερο μερίδιο της χρηματοδότησης για τα εμβόλια προήλθε από τα χρήματα των πολιτών. Τα κράτη – μέλη και οι επιχειρήσεις γνωρίζουν πως χωρίς υγεία δεν υπάρχει οικονομία», τόνισε συγκεκριμένα.

Ως προς τα θέματα της πανδημίας ο κ. Κικίλιας τόνισε πως ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας ανέρχεται σε 547 κρούσματα, με τη μέση ηλικία τους να ανέρχεται στα 48 έτη. Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας καταγράφονται 5324 ενεργά κρούσματα κορονοϊού.

Τα περισσότερα είναι στην Αττική και μας προβληματίζει. Τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους παρουσιάζουν η Θήρα, η Μύκονος, η Ροδόπη, η Δυτική Αττική και η Λακωνία. Μας ανησυχούν επίσης η αύξηση στη Μαγνησία, την Εύβοια, την Αχαΐα, την Αττική βέβαια και ιδιαίτερα στον βόρειο και κεντρικό τομέα.

Ο ίδιος σημείωσε πως παραμένει αυξητική η τάση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και πως σήμερα μόνο καταγράφηκαν 112 εισαγωγές. Αναφορικά με την κάλυψη των ΜΕΘ COVID, τόνισε πως αυτή ανέρχεται σε 48% σε όλη την επικράτεια, στο 63% στην Αττική και στο 50% στη Θεσσαλονίκη.

«Εντυπωσιακή η προσπάθεια στη χώρα μας»

Στην συνέχεια, ο Βασίλης Κικίλιας μίλησε για «εντυπωσιακή προσπάθεια» στην Ελλάδα σε ό, τι αφορά το σχέδιο του εμβολιασμού, μιλώντας για μια τεράστια αλυσίδα logistics, που αφορά μια σειρά κρατικών υπηρεσιών και υπουργείων.

click4more: Σαρηγιάννης: Προς τον Μάρτιο θα πάμε σε αυξημένα κρούσματα κορονοϊού

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, υπογραμμίζοντας πως δεν μπορούν ακόμη να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, καθώς τα μαγαζιά άνοιξαν πριν από 8 ημέρες κι έτσι πρέπει να περάσουν ακόμη 5-6 μέρες για να μπορούμε να κρίνουμε το πώς η επανέναρξη του εμπορίου επηρέασε την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Πώς θα αντιμετωπιστεί η καθυστέρηση της παράδοσης των εμβολίων

Σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως το σχέδιο της χώρας προσαρμόζεται ανάλογα με τα υπάρχοντα δεδομένα. «Νομίζω ότι ο ρυθμός εμβολιασμού με βάση τα εμβόλια που έχουμε είναι ικανοποιητικός. Υπάρχει ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες. Το αμέσως επόμενο διάστημα, μαζί με το ηλικιακό γκρουπ των 70+ θα εμβολιαστούν και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες λόγω νοσημάτων».

Για τα μονοκλωνικά αντισώματα

Αναφορικά με τα μονοκλωνικά αντισώματα, φάρμακο που έχει δείξει ελπιδοφόρα αποτελέσματα στη μάχη κατά του κορωνοϊού, ο κ. Κικίλιας τόνισε: «Κατά σειρά, με βάση τις δημοσιεύσεις και τις έκτακτες εγκρίσεις οργανισμών, έχουμε χρησιμοποιήσει μια σειρά από φάρμακα επιλογής. Και σε ότι έχει να κάνει με τα μονοκλωνικά αντισώματα η χώρα λαμβάνει υπόψη τις εισηγήσεις και τις αποφάσεις των ειδικών. Αν και εφόσον λάβουν έγκριση από τον ΕΜΑ θα τα φέρουμε και εμείς. Αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο κομμάτι για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η αρχή του τέλους, είναι τα εμβόλια».

Εμβόλιο κορονοϊού: Δείτε την ενημέρωση Κικίλια όπως μεταδόθηκε ζωντανά

Φωτογραφίες από: ΕΡΤ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις