Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Κορονοϊός: Ανησυχία για το Φθινόπωρο και την υποπαραλλαγή «Κένταυρος»

Κορονοϊός: Ανησυχία για το Φθινόπωρο και την υποπαραλλαγή «Κένταυρος»
Φωτογραφία αρχείου

Με τον κορονοϊό να συνεχίζει να σαρώνει την Ελλάδα και τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 73.710 κρούσματα την τελευταία εβδομάδα, οι ειδικοί ανησυχούν για το Φθινόπωρο που έρχεται, λόγω της υποπαραλλαγής «Κένταυρος».

Σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις, τα κρούσματα κορονοϊού αναμένεται να αυξηθούν ξανά από τον Σεπτέμβριο και ένα νέο κύμα πιθανώς θα αρχίσει τον Οκτώβριο, καθώς άπαντες θα έχουν επιστρέψει για τα καλά στους ρυθμούς της καθημερινότητας και θα υπάρχει μεγάλη κινητικότητα. 

Η σημασία του εμβολίου

Στην υποπαραλλαγή Κένταυρος στη χώρα μας αλλά και στην πορεία των κρουσμάτων της πανδημίας του κορονοϊού αναφέρθηκε σήμερα (16.08.2022) η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί».

Σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού και το κατά πόσο θα πρέπει να γίνει και πάλι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός από το Φθινόπωρο, η Ματίνα Παγώνη απάντησε ότι αυτό που καταλάβαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας η υποχρεωτικότητα είναι κάτι που δεν ταιριάζει με την ιδιοσυγκρασία του Έλληνα.

Ωστόσο, το εμβόλιο προσφέρει ουσιαστική προστασία απέναντι στην βαριά νόσηση και κατά συνέπεια ειδικά οι άνω των 60 ετών θα πρέπει να εμβολιαστούν το ταχύτερο δυνατόν και να μην περιμένουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια τα οποία αναμένονται τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.

H Ματίνα Παγώνη είπε επίσης ότι η υποπαραλλαγή «Κένταυρος» αναμένεται να έρθει στη χώρα μας προς το τέλος Αυγούστου, με τα κρούσματα να αρχίζουν να εμφανίζονται μαζικά, προς το τέλος Σεπτεμβρίου.

 

Νίκος Θωμαϊδης: «Μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου θα υπάρχει μεγάλη διάδοση» 

Μιλώντας για την εξέλιξη της πανδημίας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαϊδης, τόνισε ότι αυτό το κύμα δεν βρίσκεται σε ύφεση: «Έχουμε ακόμη κάποιο δρόμο να διανύσουμε. Μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου θα υπάρχει μεγάλη διάδοση. Αυτό συνέβη και στην Όμικρον 2». 

Σύμφωνα με τον καθηγητή: «Ένα επόμενο κύμα θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, λόγω του ανοίγματος των σχολείων και της αυξημένης κινητικότητας».

Το καλό σενάριο, όπως ανέφερε, είναι να παραμείνει η Όμικρον 5 στην κυκλοφορία, ενώ το κακό σενάριο είναι να εμφανιστεί μια νέα παραλλαγή που δεν θα γνωρίζουμε τη συμπεριφορά της και να έχουμε ένα νέο κύμα μολύνσεων.

Αναφερόμενος στα εμβόλια ο Νίκος Θωμαϊδης επισήμανε ότι οι υπάρχουσες λύσεις μας καλύπτουν από το να μη νοσήσουμε βαριά τονίζοντας ότι: «Mε την έλευση των νέων εμβολίων με τα στελέχη Όμικρον τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Ο εμβολιασμός μας προστατεύει από σοβαρή νόσηση».

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις