Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Κορονοϊός: Ανησυχία για τον συνωστισμό στις παρελάσεις – Στο «κόκκινο» η μισή χώρα

Κορονοϊός: Ανησυχία για τον συνωστισμό στις παρελάσεις – Στο «κόκκινο» η μισή χώρα

Οι παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν στις περισσότερες περιοχές της χώρας με κάθε επισημότητα αλλά με συνωστισμό και χωρίς μέτρα προστασίας για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός σε αρκετές περιπτώσεις.

Αυτό είναι κάτι που ανησυχεί έντονα τους ειδικούς καθώς ο κορονοϊός βρίσκεται σε πλήρη έξαρση και στην Ελλάδα με τα κρούσματα να είναι χιλιάδες σε καθημερινή βάση και ο αριθμός των νεκρών να είναι σταθερά ψηλά.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 για τις εικόνες συνωστισμού στις παρελάσεις αλλά και για την 3η δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

“Το επιδημιολογικό αποτύπωμα των παρελάσεων είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα το δούμε, ελπίζω μικρό”, δήλωσε ο κ. Τζανάκης, τονίζοντας χαρακτηριστικά “ότι μετά από τόσο καιρό θα έπρεπε τι πρέπει να κάνουμε. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον ιό στη ζωή και όχι κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας”.

Αναφορικά με την τρίτη δόση του εμβολίου είπε “ότι είναι απαραίτητη σε άτομα μεγάλης ηλικίας και σε άτομα που έχουν πεσμένο ανοσιολογικό και δεν απάντησαν σωστά στις δύο δόσεις”.

“Όσοι περισσότεροι κάνουμε την αναμνηστική δόση τόσο περισσότερο θα δούμε τα κρούσματα να συρρικνώνονται” πρόσθεσε ενώ αναφερόμενος στην ανοσία δήλωσε πως ΅κατά 80% θα την αποκτήσουμε με λοίμωξη», λόγω των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού.

Στα ύψη τα κρούσματα ενώ αυξάνονται και οι θάνατοι

Ο εφιάλτης του κορονοϊού επιστρέφει και πάλι στη χώρα με τον αριθμό των κρουσμάτων να είναι στα ύψη ενώ μέρα με την ημέρα πληθαίνουν και οι θάνατοι.

H χειρότερη εβδομάδα από την αρχή της πανδημίας καταγράφηκε στις εκθέσεις των ειδικών. Περισσότερα από 24.000 κρούσματα μέσα σε επτά ημέρες και 285 θάνατοι που στην πλειοψηφία τους καταγράφηκαν σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία.

Για πρώτη φορά από τις 18 Μαΐου, η χώρα ξεπέρασε τους 60 νεκρούς από κορονοϊό, ενώ και ο αριθμός των μολύνσεων ήταν μεγαλύτερος.

«Γονατίζει» η Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, μόλις 3 κρεβάτια εντατικής θεραπείας μένουν κενά και οι γιατροί στις εφημερίες δίνουν μάχη. 137 ασθενείς σε Μακεδονία και Θράκη βρίσκονται υπό μηχανική υποστήριξη με τους 130 να είναι ανεμβολίαστοι. Τα νοσοκομεία πλέον δεν αντέχουν και το υπουργείο Υγείας ήρθε σε συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές για να δοθούν 250 κρεβάτια σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία.

Την ίδια στιγμή, οι εμβολιασμοί έχουν βαλτώσει και τα μέτρα προστασία δεν φαίνεται να τηρούνται. Τραγική είναι η κατάσταση και στην Ημαθία, που για μέρες καταγράφει τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Δραματική η κατάσταση και στις Σέρρες

Σήμα κινδύνου και από τις Σέρρες που μετά την Ξάνθη και την Δράμα καταγράφει τους περισσότερους θανάτους, 65 από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Στο «κόκκινο» μετά τη βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, βάφτηκαν Ιωάννινα, Ζάκυνθος, Αχαΐα, Αρκαδία και Μεσσηνία. Το τέταρτο κύμα σαρώνει τη χώρα με τους ανεμβολίαστους να παρασέρνονται στο καταστροφικό πέρασμά του.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις