Ελλάδα

Κορονοϊός: Ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ώρα για… ραντεβού για τους πολίτες άνω των 60 και τους υγειονομικούς που πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Η πλατφόρμα των ραντεβού για τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά της Covid-19 (της ασθένειας που προκαλεί ο κορονοϊός) θα ανοίξει σήμερα, 30 Σεπτεμβρίου.

Το σκεπτικό της γνωμοδότησης για τον εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 και στηρίζεται στη βαθμιαία μείωση των προστατευτικών αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού, που παρατηρείται μετά τους 6 μήνες και για τους υγειονομικούς στην έκθεσή τους στον ιό.

Με την τρίτη δόση εμβολιάζονται ήδη οι ομάδες των ανοσοκατασταλμένων ατόμων (285.000 πολίτες) και οι διαμένοντας στις Μονάδες Χρόνιας Φροντίδας ηλικιωμένων. Στα ανοσοκατασταλμένα άτομα μπορεί ο εμβολιασμός να γίνει και ένα μήνα μετά από τη χορήγηση της 2ης δόσης.

Η αναμνηστική δόση δεν είναι υποχρεωτική, άρα ο εμβολιασμός θεωρείται ολοκληρωμένος αν έχουν γίνει δύο δόσεις ή μία δόση με το μονοδοσικό εμβόλιο, και αποτελεί ισχυρή σύσταση για να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η προστασία.

Η λίστα με τους δικαιούχους για την τρίτη δόση, μόλις παρέρχεται εξάμηνο από την ημερομηνία της δεύτερης δόσης, θα ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

MEXICO VACCINE

Στην παρούσα φάση, το εμβόλιο που δίνεται ως 3η δόση, είναι το mRNA εμβόλιο της Pfizer, το οποίο είναι ακριβώς το ίδιο με το εμβόλιο που έχει χρησιμοποιηθεί στον βασικό εμβολιασμό. Δηλαδή δεν έχει αναθεωρηθεί η σύνθεση του εμβολίου λόγω μεταλλάξεων, αφού έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό για την προστασία και από τη σοβαρή νόσο και από το θάνατο και για τις μεταλλάξεις και κυρίως για την «Δέλτα» που είναι η επικρατούσα.

Όσοι έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο Pfizer ή Moderna ή Astra Zeneca, θα λάβουν την 3η δόση με mRNΑ εμβόλιο της Pfizer. Για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson οι ειδικοί είναι σε αναμονή των συστάσεων. Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα ότι θα είναι πάλι ή με mRNA ή με το ίδιο εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες είναι, όπως καταγράφονται, οι συνήθεις απλές ανεπιθύμητες ενέργειες, δηλαδή ο πόνος, η ερυθρότητα στο σημείο του εμβολιασμού και χαρακτηρίζονται ως ηπιότερες συγκριτικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες από την πρώτη ή τη δεύτερη δόση.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Θεσσαλονίκη: Κοντέινερ με «γυαλιά ηλίου και χάντρες» έκρυβε 3.081 όπλα – Στιλέτα, σπαθιά και σιδηρογροθιές εντόπισε η ΑΑΔΕ
Μεγάλη κατάσχεση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης - Το φορτίο είχε ξεκινήσει από την Κίνα με προορισμό τη Βουλγαρία και εντοπίστηκε έπειτα από έλεγχο με ακτίνες Χ
Τα όπλα που εντόπισε η ΑΑΔΕ
Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες: Στο τραπέζι ενεργειακή κρίση και μεταναστευτικό – Θα ζητήσει μείωση των τιμών της ενέργειας και στήριξη των νοικοκυριών
Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Οι ελληνικές θέσεις για την οικονομία, την ΚΑΠ, τη διεύρυνση και το Μεταναστευτικό
Κυριάκος Μητσοτάκης 17
Τζόσουα Χακ: Νέος επικεφαλής της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα μετά την αποπομπή της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ
Ο έμπειρος Αμερικανός διπλωμάτης αναλαμβάνει καθήκοντα επιτετραμμένου στην Αθήνα – Η σταδιοδρομία του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι αποστολές σε Ευρώπη και Ασία και οι έξι γλώσσες που γνωρίζει
Josh Huck
Εύβοια: Έπεσαν 295 τόνοι νερού ανά στρέμμα στη Στενή σε δύο ημέρες – Οι 6 περιοχές με τις υψηλότερες μετρήσεις
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες έφερε η κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα την Τρίτη 13 και την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2026, επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά δεδομένα της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Κακοκαιρία στην Εύβοια
Απαγορευτικό απόπλου σε Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο: Δεμένα τα πλοία λόγω των ισχυρών ανέμων – Ακυρώνονται και τα βραδινά δρομολόγια για Κρήτη
Σοβαρά προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες από τους ανέμους που φτάνουν τα 9 μποφόρ - Δεν θα αναχωρήσουν ούτε τα πλοία των 21:00 από τον Πειραιά προς την Κρήτη
Απαγορευτικό απόπλου