Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Κορονοϊός: Άρση μέτρων στο τραπέζι με το «βλέμμα» στο Πάσχα

Πάσχα
Φωτογραφία αρχείου: Intime

Συνεδριάζει την Τετάρτη, 09.02.2022, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων με κεντρικό θέμα την αναπροσαρμογή των μέτρων κατά του κορονοϊού που ισχύουν και σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται σταδιακή άρση με χρονικό ορίζοντα το Πάσχα και σε πρώτη φάση αποκλειστικά για τους πλήρως εμβολιασμένους.

Οι επιστήμονες που δείχνουν έτοιμοι να δώσουν το «πράσινο φως» για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων με ορίζοντα το Πάσχα παρατηρούν σταθεροποίηση των κρουσμάτων σε υψηλά όμως επίπεδα και σταδιακή αποσυμφόρηση στα νοσοκομεία.

«Θέλω να πιστεύω και να ελπίζω ότι η πορεία της επιδημίας να είναι τέτοια ώστε να μπορέσουμε σιγά σιγά να άρουμε τους περιορισμούς, τουλάχιστον όσον αφορά τους πλήρως εμβολιασμένους» ανέφερε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Άλκης Βατόπουλος, δείχνοντας… το δρόμο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, από την πλευρά του, δήλωσε στα Παραπολιτικά FM: «Νομίζω ότι σταδιακά θα πάμε σε μια αποκλιμάκωση. Περιμένουμε την Επιτροπή που σταθμίζει συνεχώς τα δεδομένα και σε ότι έχει μείνει από αυτούς τους περιορισμούς που μπήκαν στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς».

Τα μέτρα και τα σενάρια

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει την Τετάρτη και στο τραπέζι θα τεθεί η πληρότητα στα γήπεδα και η διεξαγωγή των καρναβαλικών εκδηλώσεων.

«Είναι μια δύσκολη απόφαση που πρέπει να συνυπολογίσουμε αφενός τον προφανή κίνδυνο διασποράς που ο συνωστισμός, το τραγούδι και ο χορός στο καρναβάλι θα προκαλέσει, με το κόστος στην κοινωνία» τόνισε ο κ. Βατόπουλος και πρόσθεσε «θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως θα έχουν διαμορφωθεί αυτές τις ημέρες για να αποφασιστεί αν τυχόν είναι ασφαλές να αυξηθεί η χωρητικότητα στα γήπεδα».

Click4more: Κορονοϊός: Επιφυλακτικό το ECDC στο ενδεχόμενο τρίτης δόσης σε εφήβους 12-17 ετών

Οι ειδικοί παρατηρούν μια ύφεση της επιδημίας ωστόσο ο αριθμός των νεκρών δεν υποχωρεί. Μέσα σε ένα 24ωρο οι θάνατοι ξεπέρασαν και πάλι τους 100 φθάνοντας τους 108. Το 95,1% όσων έχασαν τη ζωή τους ήταν άνω των 70 ετών με υποκείμενα νοσήματα (σ.σ. δείτε εδώ και την γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα, με την Αττική να «μετρά» 6.000).

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκο Καπραβέλο, που μίλησε στο Open, «οι ηλικιωμένοι πάνω από 60 αλλά αυτοί που είναι κυρίως ανεμβολίαστοι είναι αυτές οι ευπαθείς ομάδες που δίνουν αυτές τις τραγικές συνέπειες».

Πηγή: ΕΡΤ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις