Ελλάδα

Κορονοϊός: Άρχισαν οι αναστολές ανεμβολίαστων εργαζομένων σε δομές – Τα τρικ για να γλιτώσουν τους μισθούς τους

Από το Βόλο και τη Ρόδο έως την Πάτρα, ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, 16 Αυγούστου, οι αναστολές για τους εργαζόμενους σε γηροκομεία και άλλες δομές, οι οποίοι αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Μετά τους έξι εργαζόμενους σε προνοιακές δομές στη Ρόδο που βγήκαν σε αναστολή εργασίας (άδεια άνευ αποδοχών) επειδή δεν έκαναν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και τους 10 σε γηροκομείο του Βόλου, έρχεται η σειρά κι άλλων στην Πάτρα.

Σε αναστολή εργασίας και άδεια άνευ αποδοχών αναμένεται να βγουν και 12 εργαζόμενοι στις δομές του «Βοήθεια στο Σπίτι» και ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ του δήμου Πατρέων. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της δημοτικής αρχής, οι εργαζόμενοι δεν δέχθηκαν να εμβολιαστούν.

Έτσι, ξεκινά η διαδικασία της ένταξής του σε καθεστώς αναστολής και της αναπλήρωσης των κενών θέσεων με συμβασιούχους τρίμηνης διάρκειας. Το τρικ της άδειας.

Σύμφωνα όμως με το patrastimes.gr, ορισμένοι από τους εργαζόμενους  του «Βοήθεια στο Σπίτι» και του ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ στο δήμο Πατρέων οι οποίοι πρόκειται να μπουν σε καθεστώς αναστολής, προσπαθούν να… ξεφύγουν από την αναστολή και την άδεια άνευ αποδοχών, ζητώντας να τους δοθεί η κανονική τους άδεια!

Ωστόσο, όπως ανέφεραν στο patrastimes στελέχη της δημοτικής αρχής,  η ένταξη σε καθεστώς αναστολή εργασίας των 12 εργαζομένων είναι μονόδρομος, καθώς η απόφαση προβλέπει τον επιμερισμό των προστίμων για κάθε έναν από τους ανεμβολίαστους που δεν θα εφαρμοστεί ο νόμος στα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων αυτών των δομών, με το ποσό να φτάνει και τα 50.000€ για κάθε παράβαση.

Σαρωτικοί έλεγχοι

Από σήμερα κλιμάκια της Εθνικής Αρχής κάνουν οριζόντιους ελέγχους σε ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό των ιδιωτών, δημοσίων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία, για τους οποίους είναι πλέον υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι που δεν έχουν υποβάλει αίτηση εξαίρεσης ή απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ειδικότερους λόγους υγείας, έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση εξαίρεσης έως μεθαύριο (Τετάρτη 18/08/2021).

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, από την 01 Ιουλίου η συμμετοχή των εν λόγω εργαζομένων στον υποχρεωτικό εμβολιασμό αυξήθηκε από το 62,23% στο 74,28% στις 12/08/2021.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τη νομοθετική διάταξη οι κυρώσεις που προβλέπονται είναι οι εξής:

Δημόσιος Τομέας

Για τον εργαζόμενο: ειδικό διοικητικό μέτρο αναστολής καθηκόντων (μη καταβολή αποδοχών) με απόφαση του επικεφαλής του φορέα. Άρση αναστολής μετά την πάροδο 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Ιδιωτικός Τομέας

Για τον εργαζόμενο: Ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας.

Για τον εργοδότη: Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση των οικείων διατάξεων επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο α) 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ και β) σε περίπτωση υποτροπής που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ελεύθερος ο 53χρονος οδηγός αστικού λεωφορείου που αγνόησε τα σήματα και παρέσυρε μπάρες σε σιδηροδρομική διάβαση στην Θεσσαλονίκη
Ο οδηγός κατέθεσε ότι δεν έκανε κάτι παράνομο, τονίζοντας ότι τα ηχητικά σήματα τον βρήκαν πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές και λόγω του μήκους του λεωφορείου δεν πρόλαβε να περάσει
Τρένο
Η στιγμή του τροχαίου στον Κολωνό - Μηχανή με μεθυσμένη οδηγό συγκρούεται με δύο αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα
Στο πρώτο εκπνεόμενο αλκοτέστ που της έγινε από τους άνδρες της Τροχαίας, βρέθηκε θετική στην κατανάλωση αλκοόλ σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο του πλημμελήματος
Τροχαίο στον Κολωνό
11
Τα επίσημα αιτήματα των αγροτών στα οποία η κυβέρνηση απαντά με διπλό κάλεσμα για διάλογο - Η αντίθεσή τους να περάσουν αρμοδιότητες του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ
Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι που συμμετείχαν στην πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια, απέστειλαν το απόγευμα της Κυριακής (14/12/25) τη λίστα των διεκδικήσεών τους προς την κυβέρνηση
ΦΩΤΟ EUROKINISSI 212