Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα νέα προνόμια των εμβολιασμένων – Τι αλλάζει από το Σάββατο

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα νέα προνόμια των εμβολιασμένων – Τι αλλάζει από το Σάββατο

Σημαντικές ελευθερίες έρχονται από το Σάββατο για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ακόμα και σε περιοχές όπου το ιικό φορτίο είναι ιδιαίτερα ανεβασμένο. Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, πλέον ακόμα και οι «κόκκινες» περιοχές δεν θα μπαίνουν σε μίνι lockdown, καθώς δεν θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας και η μουσική θα ακούγεται κανονικά σε καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ.

Έτσι, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο θα μπορούν να διασκεδάζουν χωρίς κάποιο μέτρο προφύλαξης. Στους κλειστούς χώρους θα μπορούν να μπαίνουν μόνο όσοι έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ενώ θα επιτρέπεται πλέον να είναι όρθιοι και να χορεύουν. 

Το ίδιο θα ισχύει και για όσα καταστήματα επιλέξουν να διατηρήσουν εξωτερικούς χώρους μόνο για εμβολιασμένους.

Σημειώνεται πως η χρήση μάσκας εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική, όπως και οι αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια. Το προσωπικό στην εστίαση αλλά και στα κέντρα διασκέδασης θα παίρνει τα απαραίτητα μέτρα και θα χρησιμοποιεί μάσκα.

Παράλληλα, δεν θα ισχύει πια η απαγόρευση της κυκλοφορίας ακόμα και για τις «κόκκινες» περιοχές.

Τι ισχύει για ανεμβολίαστους

Τονίζεται πως όσοι ιδιοκτήτες καταστημάτων επιλέξουν να έχουν μεικτούς εξωτερικούς χώρους τόσο με εμβολιασμένους όσο και με ανεμβολίαστους τότε θα ισχύουν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα: Χρήση μάσκας, επίδειξη αρνητικού rapid test, αποστάσεις και απαγόρευση του χορού.

Τα μέτρα θα έχουν ισχύ από το Σάββατο, ενώ σε 15 ημέρες η επιτροπή θα επαναξιολογήσει τα δεδομένα.

Νέα εκστρατεία ενημέρωσης

Την ίδια ώρα, δρομολογείται μια νέα εκστρατεία ενημέρωσης με στόχο να αυξηθούν οι εμβολιασμένοι. Πρόκειται για μια νέα επικοινωνιακή εκστρατεία στοχευμένη στις ανάγκες του πληθυσμού που έχουν αναδειχθεί μέσα από την εμβολιαστική επιχείρηση «Ελευθερία», η οποία θα φέρει την υπογραφή του νέου προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κ. Θεοκλή Ζαούτη. Η νέα εκστρατεία θα είναι στοχευμένη, κυρίως σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας όπου το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι περιορισμένο σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ αντίθετα τα κρούσματα είναι ιδιαίτερα αυξημένα. 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις