Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Κορονοϊός: Εκτός ορίων ο δείκτης θετικότητας – Σοκ με 2572 εισαγωγές σε μια εβδομάδα

κορονοϊός μετάλλαξη Όμικρον
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Η χώρα συνεχίζει την μάχη με τον κορονοϊό με το δείκτη θετικότητας για τρίτη μέρα να είναι στα ύψη. Γονατίζουν τα νοσοκομεία οι εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό.

Στις «δαγκάνες» του κορονοϊού βρίσκεται η χώρα, τα νοσοκομεία της Αττικής θυμίζουν πόλεμο από τις συνεχείς εισαγωγές με τον δείκτη θετικότητας να… φωνάζει ότι η κατάσταση παραμένει ασφυκτική. 

Την ώρα που τα κρούσματα κάνουν πάρτι σε όλη την επικράτεια, οι διασωληνωμένοι αυξάνονται επικίνδυνα και τα νοσοκομεία της Αττικής στέλνουν ασθενείς σε άλλους νομούς, ο δείκτης θετικότητας σήμερα σκαρφάλωσε στο 6,10 μετά από συνολικά 19.025 διαγνωστικά τεστ.

Είναι κατά πολύ πάνω από το όριο συναγερμού που έχουν θέσει οι ειδικοί (δηλαδή το 4) γεγονός που αποδεικνύει ότι θέλουμε δρόμο ακόμα για να φτάσουμε στα επιθυμητά επίπεδα και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Οι αριθμοί εξάλλου δεν επιτρέπουν ακόμη να γίνουν σχέδια χαλάρωσης: Την Δευτέρα, 08.03.2021, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.165 νέα κρούσματα του ιού το τελευταίο 24ωρο στη χώρα, από τα οποία τα 556 κρούσματα -δηλαδή ξανά σχεδόν τα μισά- εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 108 στην Θεσσαλονίκη (σ.σ. δείτε εδώ τον αναλυτικό χάρτη της διασποράς).

Click4more: Lockdown: «Στρώνει τραπέζι» στις 12 Απριλίου η εστίαση με νέους κανόνες

Δείγμα επίσης ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά είναι ότι για τρεις συνεχόμενες ημέρες σήμερα, αλλά και το Σάββατο και την Κυριακή ο δείκτης θετικότητας είναι πάνω από το όριο του 4. Συγκεκριμένα το Σάββατο (6/3) ήταν στο 4,33 και την Κυριακή (7/3) στο 4,66.

Να σημειώσουμε πως ο δείκτης θετικότητας είναι ο οδηγός που αποτυπώνει την επιδημιολογική κατάσταση μιας χώρας και όταν είναι πάνω από το 4 οι ειδικοί μπορούν να εισηγηθούν μέτρα.

Σοκ από τον αριθμό των εισαγωγών 

Τα στοιχεία, πάντως,  που έρχονται στο φως από τα νοσοκομεία δίχως υπερβολή σοκάρουν. Το σύστημα υγείας πιέζεται αφόρητα ειδικά στην Αττική και ευχή όλων είναι να βελτιωθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα η κατάσταση.

Την 1η Μαρτίου υπάρχουν 289 εισαγωγές στην επικράτεια. Στην συνέχεια αυξάνεται κατακόρυφα ο αριθμός και φτάνουμε τον Σάββατο στον αριθμό ρεκόρ των 429 εισαγωγών. 

Click4more: Κορονοϊός: Εμβόλιο της Astrazeneca και στους άνω των 65 ετών (video)

Στο σύνολο αυτές τις 7 ημέρες εισήχθησαν στα νοσοκομεία της χώρας 2572 άτομα με κορονοιό.  

Ο μέσος όρος των ημερών από 1-7/3 ήταν 367 εισαγωγές την ημέρα ενώ την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, την τελευταία του Φεβρουαρίου ήταν 292 οι εισαγωγές. 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις