Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Κορονοϊός: Ελπιδοφόρα «πρεμιέρα» Κοτανίδου! «Πρώτη φορά γίνονται όσα ζητούν οι εντατικολόγοι» (video)

κορονοϊός Κοτανίδου

Ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία για την επιβίωση των ασθενών με κορονοϊό που εισάγονται σε ΜΕΘ, στοιχεία που καταδεικνύουν την υψηλή επιστημονική κατάρτιση του επιστημονικού προσωπικού του ΕΣΥ, έδωσε στη δημοσιότητα η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου.

Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας έχουν νοσηλευθεί πάνω από 900 ασθενείς σε ΜΕΘ, ενώ οι 330 από αυτούς “έχουν βγει σε άριστη κατάσταση, ποσοστό εξαιρετικό σε σχέση με τα διεθνή δεδομένα”, τόνισε η κα. Αναστασία Κοτανίδου, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και υπεύθυνη ανάπτυξης των νέων κλινών ΜΕΘ του Υπουργείου Υγείας.

Click4more: Κορονοϊός: Στα ύψη τα κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη! Πώς «μοιράζονται» οι 2384 μολύνσεις

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τις αντοχές του ΕΣΥ που παραχώρησε από κοινού με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, η Καθηγήτρια κα. Κοτανίδου σημείωσε ότι στις Μονάδες Εντατικής οι άρρωστοι δεν μπαίνουν για να καταλήξουν, αλλά για να επιβιώσουν “να βγουν υγιείς και να προσφέρουν και πάλι στην κοινωνία”.

Αναφερόμενη στην προσπάθειες τις πολιτείας για να εξασφαλιστεί επάρκεια κλινών ΜΕΘ σε όλη τη Επικράτεια, η κα.Κοτανίδου τόνισε, ότι “για πρώτη φορά γίνονται όσα ζητούν οι εντατικολόγοι. Όσα συμβαίνουν δεν είναι απλώς καλά, είναι άριστα”.

Κοτανίδου: “35% – 37% η θνητότητα στις ΜΕΘ”

Παρουσιάζοντας στοιχεία για την Ελλάδα είπε ότι παρά το γεγονός ότι ένα ποσοστό ασθενών δυστυχώς δεν τα κατάφερε, η επιβίωση των ασθενών στις ΜΕΘ της χώρας ξεπερνά το 63% με 65%.

Click4more: Κορονοϊός – Live News: Ποια αναμένεται να είναι η τιμή του εμβολίου της Pfizer (video)

Το γεγονός τι η θνητότητα που σημειώνεται είναι γύρω στο 35% με 37% “είναι ένα εξαιρετικό σκορ για τις ΜΕΘ σε οποιαδήποτε χώρα”, ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι “αυτό οφείλεται στο προσωπικό που είναι εξαιρετικά καλά εκπαιδευμένο, έτσι που να κάνει τη δουλειά του χωρίς να σκέφτεται τον εαυτό του”.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η θνητότητα στην Ελλάδα που είναι περίπου 60 ασθενείς ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, “είναι μια θνητότητα που είναι εξαιρετικά χαμηλή σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες προηγμένες χώρες της Βόρειας Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής”.

Άρτια εκπαιδευμένο το προσωπικό της χώρας

Οι ΜΕΘ «δεν είναι μόνο τα μηχανήματα» προσέθεσε η κ. Κοτανίδου, «είναι το προσωπικό, υγειονομικό, φυσιοθεραπευτές, καθαρίστριες, μια ομάδα που προσπαθεί να σώσει τη ζωή των ανθρώπων», ανέφερε και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους εργαζόμενους που νυχθημερόν δίνουν μάχη για τη ζωή των ανθρώπων, αναφέροντας τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τις καθαρίστριες, όλους όσοι σαν ομάδα δουλεύουν στο ΕΣΥ.

«Αυτό που σε αυτή την πρωτοφανή κρίση φάνηκε είναι ότι η καρδιά του συστήματος είναι οι ΜΕΘ οι οποίες καλούνται 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα να αντιμετωπίζουν τα δύσκολα, να κάνουν την προσπάθεια να σωθεί η ζωή» σημείωσε η κ. Κοτανίδου.

Δείτε όσα είπε η Αναστασία Κοτανίδου

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / iatropedia.gr.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις