Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Κορονοϊός – Εμβόλιο: Οι σκέψεις για υποχρεωτικότητα της 3ης δόσης και «μπλόκο»… σχεδόν παντού για τους ανεμβολίαστους

Κορονοϊός – Εμβόλιο: Οι σκέψεις για υποχρεωτικότητα της 3ης δόσης και «μπλόκο»… σχεδόν παντού για τους ανεμβολίαστους

Το σενάριο για ένα ακόμα πιο αυστηρό μοντέλο μέτρων κατά του κορονοϊού εξετάζει η κυβέρνηση, όπως αυτό της Γαλλίας.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, υπάρχουν σκέψεις για υποχρεωτικότητας της 3ης δόσης σε όσους είναι άνω των 65 χρονών.

Υπενθυμίζεται πως στην Γαλλία, το πιστοποιητικό εμβολιασμού παύει να ισχύει για πολίτες άνω των 65 ετών που δεν πραγματοποιούν την τρίτη δόση, πέντε εβδομάδες μετά το πέρας του εξαμήνου από την χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Στην χώρα μας, κάτι τέτοιο φαίνεται να είναι τεχνικά δύσκολο και πρέπει να επιλυθούν πολλά ζητήματα, ενώ αναμένεται να δούμε και το κατά πόσο θα υπάρξει μια λύση για το θέμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ή η Ελλάδα θα προχωρήσει μεμονωμένα.

Αυτό που επίσης δεν αποκλείεται είναι να δούμε να lockdown για ανεμβολίαστους. Δηλαδή, όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο δεν θα μπορούν να πάνε πουθενά, εκτός από τη δουλειά τους, το σούπερ μάρκετ και το φαρμακείο,

Όλα αυτά είναι σενάρια που εξετάζονται, και μένει να δούμε το επόμενο διάστημα τι θα υιοθετηθεί.

«Το εξετάζουμε…»

Νωρίτερα, ο ΓΓ Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, Θανάσης Κοντογεώργης, αποκάλυψε μιλώντας στο Mega πως υπάρχουν σκέψεις να γίνει η τρίτη δόση του εμβολίου υποχρεωτική για τους άνω των 65 ετών.

«Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση παρουσίασε ένα νέο πλαίσιο προστασίας για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Από εκείνη την ημέρα 300.000 πολίτες έκλεισαν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, και περίπου μισό εκατ. για την 3η αναμνηστική δόση.

Βασική μας μέριμνα είναι οι συμπολίτες μας άνω των 65 ετών. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι μετά το εξάμηνο ίσως η ανοσολογική απόκριση δεν είναι η επιθυμητή. Άνθρωποι που άνω των 65 έκαναν 3η δόση βοήθησαν στο να μειωθούν τα κρούσματα. Εξετάζουμε για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών η 3η δόση να καταστεί υποχρεωτική, κυρίως για την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους», είπε συγκεκριμένα ο κ. Κοντογεώργης.

«Εμείς ενθαρρύνουμε και την πρώτη και την 3η δόση. Για την 3η δόση οι άνω των 65 είναι ζωτικής σημασίας να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους. Εξετάζουμε τα δεδομένα. Σε αυτή τη φάση νομίζω τα μέτρα είναι επαρκή. Η ανταπόκριση των συμπολιτών μας και στην 3η δόση είναι ενθαρρυντική», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

Σκέρτσος: Δε νοείται lockdown για όλους

Από τη μεριά του, οι  Άκης Σκέρτσος για άλλη μια φορά απέκλεισε το ενδεχόμενο για πιθανά νέα μέτρα που θα ισχύσουν οριζόντια. «Δεν νοείται lockdown ενώ πλέον έχουμε εμβόλιο και εμβολιασμένους 3 στους 4 ενηλίκους», λέει ο Άκης Σκέρτσος μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής και σημειώνει πως «το lockdown θα ήταν απολύτως ατελέσφορο σήμερα διότι αποτελεί μια αδικαιολόγητη και μη ανεκτή στέρηση ελευθερίας για τους εμβολιασμένους. Άρα δεν θα εφαρμοζόταν».

Κατά τον υπουργό Επικρατείας, ένα γενικό lockdown θα «παρείχε άλλοθι στους ανεμβολίαστους να μην κάνουν τη φρόνιμη επιλογή της ατομικής τους προστασίας μέσω του εμβολίου. Και φυσικά θα ήταν μια συνταγή καταστροφής για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή».

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις