Πέμπτη, 2 Μαΐ
18oC Αθήνα

Κορονοϊός: Έρχεται στην Ελλάδα το εμβόλιο της Sanofi – 140.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα

Κορονοϊός: Έρχεται στην Ελλάδα το εμβόλιο της Sanofi – 140.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα
Φωτογραφία αρχείου: Intime

Όπως κάθε Πέμπτη έτσι και σήμερα, 03.02.2022, έγινε η καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό και το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα μας, μια μέρα μετά το… φρένο των ειδικών για νέα και άμεση χαλάρωση των μέτρων.

Στην ενημέρωση συμμετείχαν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όλα αυτά ενώ ο ΕΟΔΥ έχει ανακοινώσει ήδη 17.662 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα, με την Αττική να καταγράφει 4.720 εξ αυτών και την Θεσσαλονίκη 2.084 (σ.σ. δείτε εδώ αναλυτικά την γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων).

Εμβόλια και χάπια

Τον λόγο πήρε αρχικά η Μίνα Γκάγκα, η οποία αναφέρθηκε στα εμβόλια και τα φάρμακα κατά του κορονοϊού, λέγοντας πως τον Απρίλιο θα έρθει στην Ελλάδα και το εμβόλιο της Sanofi.

Σχετικά με το κομμάτι της κάλυψης επεσήμανε πως το σκεύασμα της Novavax έρχεται μέσα στον Φεβρουάριο και συγκεκριμένα 168.000 εμβόλια στις 21/2 ενώ στα μέσα Μαρτίου θα έχουμε 474.000 εμβόλια. «Αυτό είναι σημαντικό νέο για όσους φοβούνται τα mRΝΑ εμβόλια και προτιμούν το πρωτεϊνικό» έσπευσε να συμπληρώσει.

Τα νέα από την πανδημία είναι δυσάρεστα καθώς ακόμη δεν είναι ελεγχόμενη και οι σκληροί δείκτες κινούνται σε υψηλά επίπεδα όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ προσέθεσε πως τα φάρμακα που αποτρέπουν την κακή πορεία της νόσου και εν προκειμένω τα αντιικά χάπια ξεκίνησαν από χτες να διαμοιράζονται κατ’ οίκον και ήδη έχουν εγκριθεί 300 αιτήσεις.

Τα χάπια έχουν παραδοθεί ή καταφτάνουν με κούριερ και σύμφωνα με την ίδια είναι μία επιχείρηση που πάει καλά. Αρχές Μαρτίου θα φτάσουν τα χάπια και άλλης εταιρίας που είναι σημαντικά για την προφύλαξη των ασθενών.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη θεραπεία των ασθενών» σημείωσε και τόνισε πως με τα κούριερ είναι η πρώτη φορά που τελείται μαζικά η εξυπηρέτηση πολιτών στο σπίτι.

Η επιδημιολογική εικόνα

Η Βάνα Παπαευαγγέλου πήρε στην συνέχεια το λόγο και τόνισε πως τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα είναι περίπου 140.000.

Ο εμβολιασμός των εφήβων συμβάλλει σημαντικά στη νοσηρότητα της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, είπε επίσης, κάνοντας λόγο για σταδιακή σταθεροποίηση στην διάδοση των κρουσμάτων.

Η συντριπτική πλειοψηφία όσων χάνουν την ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι, είπε επίσης, ενώ στην συνέχεια αναφέρθηκε και στο ζήτημα της χαλάρωσης των μέτρων, τονίζοντας πως ο κόσμος έχει ανάγκη να χαλαρώσει, ωστόσο όλα τα δεδομένα πρέπει να μπουν στη «ζυγαριά» για να παρθούν οι όποιες αποφάσεις.

Κορονοϊός: Δείτε ολόκληρη την ενημέρωση

Φωτογραφίες αρχείου: Intime.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις