Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Κορονοϊός – Γιάννης Τούντας: Το αρνητικό rapid test δεν είναι διαβατήριο ελευθερίας

Κορονοϊός - Γιάννης Τούντας: Το αρνητικό rapid test δεν είναι διαβατήριο ελευθερίας
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

«Όταν το τεστ βγαίνει αρνητικό δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και να θεωρούμε ότι μας δίνει διαβατήριο ελευθερίας καθώς πολλά βγαίνουν ψευδώς αρνητικά. Αν έχουμε συμπτώματα κορονοϊού θα πρέπει να πηγαίνουμε για μοριακό τεστ», τόνισε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα, ο κ. Τούντας υπογράμμισε ότι self και rapid τεστ είναι το ίδιο πράγμα αλλά εξήγησε τις διαφορές τους. «Η διαφορά είναι ότι το self τεστ το κάνουμε μόνοι μας, ενώ το rapid μας το κάνει ένας εξειδικευμένος επαγγελματίας υγείας, οπότε το κάνει πιο σωστά, η μπαγκέτα μπαίνει πιο βαθιά στην μύτη, έτσι παίρνουμε καλύτερα το δείγμα που χρειάζεται για να γίνει η εξέταση, ενώ όταν το κάνουμε μόνοι μας είμαστε περισσότερο διστακτικοί και δεν το κάνουμε πολλές φορές σωστά. Αυτό που καθιστά αυτά τα τεστ χρήσιμα, είναι όταν βγαίνουν θετικά, όπου καταλαβαίνουμε αμέσως ότι υπάρχει μόλυνση».

Εμβολιασμοί

Ο καθηγητής παραμένει υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, καθώς έπρεπε να είχε ξεκινήσει νωρίτερα στις κατηγορίες που επιβλήθηκε το καλοκαίρι, ενώ θα έπρεπε να έχει επεκταθεί, είπε και σε άλλες, στους άνω των 50 ετών και σε εργαζόμενους που έρχονται σε καθημερινή επαφή με πολλά άτομα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

«Νομίζω ότι αυτό είναι ένα μέτρο που θα πρέπει να το ξαναδούμε, γιατί δεν νομίζω αν είναι το πιο ρεαλιστικό σενάριο αυτή η αισιοδοξία που υπάρχει πως στις επόμενες λίγες ημέρες θα δούμε την κορύφωση και μετά την αποκλιμάκωση», είπε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

«Υπάρχει επίσης και ένα κρίσιμο θέμα, ότι ενώ μιλάγαμε για πλήρη εμβολιασμό με τις 2 δόσεις ή με την μία του μονοδοσικού εμβολίου, τώρα με την Όμικρον κανονικά θα πρέπει να θεωρούμε πλήρως εμβολιασμένο αυτόν που έχει κάνει και τις 3 δόσεις», τόνισε ο κ. Τούντας και πρόσθεσε πως «η αναμνηστική δόση είναι αυτή που παρέχει αυτή την στιγμή την υψηλότερη δυνατή προστασία έναντι της Όμικρον».

Μιλώντας για την κοινή παρουσία γρίπης και κορονοϊού, ο καθηγητής ανέφερε ότι «η γρίπη είναι μια διαφορετική περίπτωση από τον κορονοϊό, δεν πρέπει να την ταυτίζουμε με την πανδημία, ωστόσο θα βοηθήσει πολύ και στις δύο περιπτώσεις να κάνουμε και το εμβόλιο της γρίπης. Είναι πολύ σημαντικό, διότι, ο κίνδυνος της συννοσηρότητας γρίπης και κορονοϊού, αυξάνει πολύ τον κίνδυνο να ασθενήσει κανείς βαριά. Έχουμε πάνω από 21.000 θανάτους στην χώρα μας και φοβάμαι ότι αυτοί οι αριθμοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Χρειάζεται όλοι οι άνω των 50 ετών να εμβολιαστούν και με το εμβόλιο της γρίπης».

Η επίδραση της πανδημίας στην ψυχολογία και οι ανεμβολίαστοι

Ακόμη, ο καθηγητής έκανε μια αναφορά στην επίδραση της πανδημίας στην ψυχοκοινωνική υγεία του πληθυσμού, επισημαίνοντας ότι το πιο στρεσογόνο γεγονός στην ζωή ενός ανθρώπου είναι ο κίνδυνος για την υγεία και την απώλεια της ζωής. «Όταν όλοι σχεδόν διατρέχουμε αυτόν τον κίνδυνο, οι ανεμβολίαστοι περισσότερο, είμαστε εκτεθειμένοι σε μια πάρα πολύ μεγάλη ψυχική πίεση, η οποία μάλιστα όταν διαρκεί δύο χρόνια, έχει τραυματίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ψυχική υγεία όλου σχεδόν του πληθυσμού».

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται στα ΜΜΕ να προβάλλονται απόψεις ή θέσεις αντιεμβολιαστών, καθώς είναι επικίνδυνες για την δημόσια υγεία. «Θα έπρεπε να υπάρχει φραγμός, γιατί αυτές μας κόστισαν μέχρι τώρα σε μεγάλο βαθμό τα χαμηλά ποσοστά που είχαμε στον εμβολιασμό του πληθυσμού. Είμαστε στο 67% πλήρως εμβολιασμένοι του γενικού πληθυσμού όταν θα έπρεπε να είχαμε ξεπεράσει το 80%».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις