Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Κορονοϊός: Γιατί δεν βελτιώνεται η κατάσταση στις “κόκκινες” περιοχές

Κορονοϊός: Γιατί δεν βελτιώνεται η κατάσταση στις “κόκκινες” περιοχές

Ο κορονοϊός συνεχίζει την φονική του πορεία στη χώρα μας ενώ παρά το lockdown δεν φαίνεται να υπάρχει βελτίωση της υγειονομικής κατάστασης σε περιοχές όπως η βόρεια Ελλάδα.

Σε αυτό το ερώτημα απαντά ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΙ για την κατάσταση που έχει επιφέρει ο κορονοϊός στ χώρα.

Click4more: Κορονοϊός: Αυτές είναι οι περιοχές που ανιχνεύτηκαν τα 1388 νέα κρούσματα

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε πως μια τέτοια περίπτωση είναι και εκείνη της Μαγνησίας, μια περιφερειακή ενότητα που «πέρασε» νωρίς στο κόκκινο επίπεδο, πριν το καθολικό lockdown απλά γιατί συνόρευε με τη Λάρισα και υπήρχαν πληροφορίες για μετακίνηση πολιτών.

Επίσης τόνισε πως ενώ σε τρεις περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλίας ο συντελεστής μεταδοτικότητας, -το λεγόμενο Rt, τις τελευταίες ημέρες είναι κοντά στο 1 στη Μαγνησία παραμένει λίγο πάνω από το 1.

«Το ότι δεν βελτιώνεται παρότι μπήκε πιο νωρίς σε μέτρα έκτακτα, αυτό πρέπει να το δούμε λιγάκι και ενδεχομένως να σχετίζεται και με άλλες περιοχές που δεν βελτιώνονται τόσο γρήγορα όσο περιμέναμε», τόνισε ο καθηγητής.

Το φαινόμενο ότι μερικές περιοχές δεν ανταποκρίνονται το ίδιο με άλλες, ενδεχομένως να οφείλεται σε μη τήρηση των μέτρων ενώ ανέφερε πως ενδεχομένως τα κρούσματα που προκαλεί ο κορονοϊος θα έχουν καθοδική πορεία την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί από την τήρηση των μέτρων.

«Θεωρώ ότι αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο να εφαρμόζουμε τα μέτρα, την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε μια πτώση των κρουσμάτων και ενδεχομένως τέλος της επόμενης εβδομάδος, αρχές της άλλης, θα έχουμε και μια βελτίωση στο σύστημα υγείας».

Για το πως και πότε θα χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα τόνισε πως πρώτα θα πρέπει να βελτιωθεί η κατάσταση στο Σύστημα Υγείας και μετά να ξεκινήσουμε να συζητάμε για άρση, η οποία σε κάθε περίπτωση θα είναι σταδιακή, ξεκινώντας από τα σχολεία.

Για το ενδεχόμενο τρίτου κύματος ή κυλιόμενων lockdown είπε ότι για να μην ξανακλείσουμε, θα πρέπει να εφαρμοστούν σωστά οι τρεις βασικοί κανόνες: σωστή χρήση μάσκας, διατήρηση αποστάσεων, υγιεινή χεριών.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις