Ελλάδα

Κορονοϊός: Γιατί ήταν αναγκαία η παράταση του lockdown – Οι λόγοι που δεν αποδίδει πλήρως

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο Αχιλλέας Γκίκας εξηγούν την παράταση του lockdown. Πότε αναμένουν οι δυο επιστήμονες την επιστροφή σε μερική κανονικότητα. Ο φόβος των μεταλλάξεων που τρενάρει την άρση των περιορισμών

Το lockdown πήρε παράταση για ακόμη μια εβδομάδα και πλέον το θέμα είναι αν θα υπάρξει νέα παράταση ή αν η χώρα θα καταφέρει να μπει σε καθεστώς μερικής κανονικότητας από τις 8 Μαρτίου.

Για τους παράγοντες που θα το καθορίσουν αυτό το ενδεχόμενο μίλησαν στο Open ο Αχιλλέας Γκίκας και Δημοσθένης Σαρηγιάννης που εξήγησαν και τους λόγους της αναγκαιότητας της παράτασης του lockdown. Σύμφωνα με τους δυο ειδικούς τεράστιο ρόλο θα παίξει η εικόνας στις ΜΕΘ και ο αριθμός των κρουσμάτων.

Click4more: Πέτσας: Εκτίμηση για άνοιγμα της αγοράς μέσα Μαρτίου – Πως θα κάνουμε Πάσχα

Ο καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών Αχιλλέας Γκίκας, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Eμπειρογνομόνων τόνισε πως «τα πράγματα δεν πήγαν όπως θα θέλαμε και έχουμε πολύ μεγάλη πίεση στο Σύστημα Υγείας, επομένως δεν μπορούσε να ανοίξει κάποια δραστηριότητα. Ελπίζουμε ότι οι επόμενες μία με δύο εβδομάδες θα μας δώσουν καλύτερες προοπτικές.Είμαστε σε έναν κυκλώνα».

Στην ερώτηση γιατί δεν αποδίδει το lockdown, ο κ. Γκίκας απαντά ότι από τη μια η μετάλλαξη και από την άλλη η κόπωση των πολιτών, επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων.

«Βλέπουμε να αποκλιμακώνεται ο αριθμός μεγάλων ηλικιών που μπαίνουν στις ΜΕΘ. Ίσως αρχίζει να κάμπτεται η επιθετικότητα του τρίτου κύματος», ανέφερε, τονίζοντας παράλληλα πως θα ήθελε πρώτα να ανοίξουν τα σχολεία.

Σαρηγιαννης: Δεν αρκεί μια εβδομάδα

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημείωσε από την πλευρά του πως τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια αποκλιμάκωση.

«Στην Αττική για 2-3 μέρες θα βλέπουμε αυξημένα τα κρούσματα. Ανησυχητικό είναι το θέμα των μεταλλάξεων. Μπορεί να χειροτερέψουν την έκφανση του 3ου κύματος και για αυτό χρειάζεται προσοχή».

Click4more: Lockdown: Όλα τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα στις περιοχές σε «κόκκινο» και «βαθύ κόκκινο»

 Ο κ. Σαρηγιάννης εκτιμά πως δεν αρκεί μια εβδομάδα lockdown και πως θα ήταν καλύτερο να επεκταθεί για μια ακόμη εβδομάδα. «Τέλος Ιουνίου θα είμαστε σε χαμηλά επίπεδα διασποράς, διακοπές θα κάνουμε καλύτερα από ότι είναι τώρα η κατάσταση», είπε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Τέμπη: Στο εδώλιο οι δύο ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για τη σύμβαση 717 – Δυναμικό παρών από συγγενείς θυμάτων
«Να μην υπάρξει από εδώ και πέρα ούτε μπάζωμα ούτε συγκάλυψη», είπε ο Πάνος Ρούτσι - «Δεν θα δεχθούμε άλλα μπαζώματα», ανέφερε ο Αντώνης Ψαρόπουλος
Το σημείο της τραγωδίας των Τεμπών
3.000 καταφύγια στην Ελλάδα για την προστασία του άμαχου πληθυσμού – Χωράνε 2 εκατομμύρια άνθρωποι
Η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, έχει δεσμευθεί να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των πολιτικών δομών και την ικανότητα συντονισμού μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών φορέων
Καταφύγιο
Φοινικούντα: «Η μητέρα μου είχε τσακωθεί με τον 68χρονο, δεν μιλούσαν» αποκαλύπτει ο 17χρονος «εγγονός» του ιδιοκτήτη κάμπινγκ
«Τον τελευταίο χρόνο είχαμε μετακομίσει με την οικογένειά μου από την Αθήνα στην Φοινικούντα, μας είχε αφήσει να μένουμε τσάμπα στο σπίτι γιατί έχουμε οικονομικά προβλήματα» αποκαλύπτει ο 17χρονος
Το 68χρονο θύμα στη Φοινικούντα
Σε τρεις μήνες με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 5.500 εύρω καταδικάστηκε ο τενόρος για τον ξυλοδαρμό του γιου του
Ο τενόρος παραδέχτηκε ότι χαστούκισε τον 15χρονο γιο του λόγω πολλών απουσιών, πράγμα που διέψευσε η πλευρά της μητέρας αφού το παιδί έχει μία απουσία στο σχολείο μέχρι τις 3 Νοεμβρίου
Μηχανή της Ελληνικής Αστυνομίας 6