Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Κορονοϊός – Γιώργος Παυλάκης: Με φοβίζουν οι μεταλλάξεις – Δεν γίνεται κοινωνία ανοιχτή χωρίς εμβόλιο

Κορονοϊός – Γιώργος Παυλάκης: Με φοβίζουν οι μεταλλάξεις – Δεν γίνεται κοινωνία ανοιχτή χωρίς εμβόλιο

Ο κορονοϊός έχει έρθει για να μείνει και γι’ αυτό στο μέλλον θα χρειαστεί να αλλάξουν τα εμβόλια. «Πρέπει να τον δούμε σαν μια κακιά γρίπη» λέει ο Γιώργος Παυλάκης, γιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ και με λύπη του τονίζει το έλλειμμα παιδείας που φέρνει σκεπτικισμό για τα εμβόλια.

«Ο κορονοϊός θα μείνει για πολλά χρόνια στην κοινωνία, θα εξελιχθεί. Θα πρέπει να τον σκεφτούμε σαν μια κακιά γρίπη και θα απαιτούνται επικαιροποιήσεις εμβολίων για να τον αντιμετωπίσουμε», τόνισε ο Γιώργος Παυλάκης μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (03.02.2021) στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ο Έλληνας ερευνητής εκτίμησε πως το άνοιγμα της αγοράς έστειλε ένα λάθος μήνυμα στους πολίτες, που βγήκαν μαζί έξω από τους επιτράπηκε. Τόνισε επίσης όμως ότι ο κόσμος δεν πρέπει να περιμένει από τον «μπαμπά κράτος» να δίνει εντολές.

Click4more Lockdown εδώ και τώρα υπό όρους – Το μεγάλο δίλημμα για την Αττική

«Όταν ανοίγουν πράγματα αυτή την εποχή το κοινό παίρνει το λάθος μήνυμα και αυτό είναι σημαντικό να το σκεφτούμε. Χρειάζεται μία κεντρική κατεύθυνση γιατί ο πολίτης όταν του λέμε μπορείς να βγεις έξω έχει πολλές ανάγκες», είπε ο Γιώργος Παυλάκης.

Σημειώνοντας πως σε αυτό το lockdown η κυβέρνηση δεν ήταν πιο καταπιεστική απ’ ότι ήταν την περασμένη Άνοιξη, ο Γ. Παυλάκης έκρινε πως σε αυτή την «καραντίνα» τα πράγματα ήταν διαφορετικά γιατί την πρώτη φορά υπήρχε τεράστια άγνοια και φόβος.

Τώρα, όμως, «λαλούν πολλοί κοκόροι και μερικοί από αυτούς είναι ημιμαθείς. Αν νομίζεις ότι ξέρεις κάτι, μπορεί να κάνεις χειρότερα λάθη από το να παραδεχτείς ότι δεν το ξέρεις. Πρέπει κάθε υπεύθυνος πολίτης να σταθμίζει τα πράγματα και στο τέλος να αποφασίζει με την ελεύθερη βούλησή του. Γιατί στο τέλος είναι σαν να ζητάμε από το μπαμπά κράτος να μας διατάξει» είπε.

Φοβίζουν οι μεταλλάξεις – Έλλειψη παιδείας για το εμβόλιο

Ο Έλληνας ερευνητής δεν έκρυψε ότι ανησυχεί για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, που έχουν φτάσει και στη χώρα μας. «Λέγαμε από την αρχή της επιδημίας ότι υπάρχουν και άλλοι κορονοϊοί που κάνουν συμπτώματα κοινού κρυολογήματος. Οι άνθρωποι αποκτούν φυσική ανοσία και σε απάντηση ο RNA ιός αμύνεται. Δεν πρέπει να του δώσουμε δισεκατομμύρια ανθρώπους να μολύνει, δυστυχώς ξέφυγε από την αρχή. Όλα τα εμβόλια που έχουμε δουλεύουν για όλα τα στελέχη του ιού», σημείωσε.

Ερωτηθείς για το γεγονός πως υπάρχει δυσπιστία για τα εμβόλια, ο Γιώργος Παυλάκης είπε: «πρέπει με λύπη μας να δεχτούμε ότι υπάρχει τεράστιο έλλειμμα παιδείας στη χώρα μας. Ένα τεράστιο κομμάτι του πληθυσμού δεν καταλαβαίνει το πόσο σημαντικά είναι τα εμβόλια για να κρατάμε την κοινωνία μας ανοιχτή.

Και τώρα βλέπουμε ότι ένα εμβόλιο μας λείπει (σ.σ. του κορονοϊού) και έχει καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία και έχει κλείσει τον κόσμο. Δεν νοείται να έχουμε κοινωνία έτσι όπως τη θέλουμε, να κάνουμε ταξίδια και να μην έχουμε επένδυση για τα εμβόλια, για τις επιδημίες παλιές και καινούργιες».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις