Κυριακή, 28 Απρ.
16oC Αθήνα

Κορονοϊός – Γκίκας Μαγιορκίνης: Πιθανό ένα νέο κύμα στο τέλος του έτους

Κορονοϊός - Νίκος Τζανάκης: Ποιο είναι το καλό και ποιο το κακό σενάριο για την πανδημία
Φωτογραφία αρχείου

Η καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, το απόγευμα της Πέμπτης 10 Φεβρουαρίου 2021, για το πώς εξαπλώνεται ο κορονοϊός στην Ελλάδα και τα τελευταία στοιχεία για την πανδημία.

Νωρίτερα, σήμερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 93 νεκρούς, 19.154 νέα κρούσματα και 516 διασωληνωμένους. Στην Αττική εντοπίστηκαν 5.012 μολύνσεις, ενώ ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 2.316 (δείτε εδώ τον χάρτη της διασποράς).

Στην ενημέρωση συμμετείχαν η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Για τα αντιικά φάρμακα η Μίνα Γκάγκα είπε ότι η πλατφόρμα άνοιξε πριν μια εβδομάδα, έχουν γίνει 1.436 αιτήσεις ενώ 19 έχουν απορριφθεί. Το τελευταίο τερτραήμερο έγιναν 857 αιτήσεις που εγκρίθηκαν. Από χθες λειτουργεί και το helpdesk. Πρέπει να γίνεται η αίτηση την πρώτη ή δεύτερη μέρα, την τρίτη είναι το αργότερο. Η αποστολή γίνεται μέσω του ΕΟΠΥΥ με courier σε όλους τους ασθενείς».

Η κα παπαευαγγέλου ανέφερε ότι ο χειμώνας δεν επιτρέπει την αποκλιμάκωση της πανδημίας, καθώς οι περισσότερες δραστηριότητες γίνονται στους κλειστούς χώρους. 

“Τις τελευταίες εβδομάδες, βλέπουμε σταθερά αύξηση κρουσμάτων στις ηλικίες άνω των 55 ετών”, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως “όλη η Ελλάδα βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο”.  

Στην περίπτωση υψηλού πυρετού, σε παιδιά που πέρασαν πρόσφατα κορονοϊό, θα πρέπει να οι γονείς να συμβουλευτούν τον παιδίατρο, είπε στη συνέχεια, αναφερόμενη στο σύνδρομο MIS-C.  

Για τη χαλάρωση των μέτρων, η Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέφερε ότι “το θέμα συζητήθηκε. Κατανοούμε την κόπωση όλων. Παρόλο που βλέπουμε αποκλιμάκωση στους σκληρούς δείκτες, μας απασχολεί το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο αλλά και η πίεση στο ΕΣΥ” και πρόσθεσε ότι “περνάμε σε μία φάση που θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό”. 

“Στόχος να υπάρχει μία ενιαία αντιμετώπιση για τη διεξαγωγή καρναβαλιών. Θα συζητηθεί και την επόμενη εβδομάδα. Κάποιες στοχευμένες δράσεις χαμηλότερου κινδύνου, νομίζω ότι θα απελευθερωθούν”, είπε στη συνέχεια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις Απόκριες. 

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε από την πλευρά του: «Μετά την ταχεία αποκλιμάκωση στα τέλη Ιανουαρίου, τώρα βλέπουμε βραδεία αποκλιμάκωση της πανδημίας στη χώρα και ίσως από αυτό να περιμένουμε ένα νέο κύμα στο τέλος του έτους».

Δείτε την ενημέρωση

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις