Ελλάδα

Κορονοϊός – Γώγος: Δεν σκεφτόμαστε άνοιγμα του λιανεμπορίου όσο τα κρούσματα είναι υψηλά

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Όλο και πιο… αχνό γίνεται το ενδεχόμενο να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου. Με τα νοσοκομεία να πιέζονται ασφυκτικά και τα κρούσματα να είναι σταθερά κοντά ή πάνω από τις 3.000 ο Χαράλαμπος Γώγος ήταν σαφέστατος: Δεν το σκεφτόμαστε καν!

«Η επιδημιολογική επιβάρυνση στο σύστημα είναι μεγάλη και γι’ αυτό το λόγο δε μπορούμε να συζητάμε ακόμα για άνοιγμα δραστηριοτήτων» είπε ο Χαράλαμπος Γώγος το πρωί τη Τετάρτης (24.03.2021) μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Και σημείωσε πως όταν τα κρούσματα πλησιάσουν τα 1.000 τότε μπορεί να αρχίσει και η συζήτηση για το λιανεμπόριο και το άνοιγμά του.

Click4more Πρόβλεψη για 800 διασωληνωμένους στα μέσα Απριλίου – Που θα φτάσουν κρούσματα και θάνατοι

«Αυτή τη στιγμή το βάρος στο σύστημα είναι τέτοιο που δεν περνάει καν από τη σκέψη μας κάτι τέτοιο (σ.σ. άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου). Αν αρχίσει να περνά η επιδημιολογική επιβάρυνση, θα αρχίσει η συζήτηση για το άνοιγμα. Όταν ο μέσος όρος των εβδομάδων αρχίσει να πέφτει σημαντικά και σταθερά, φτάσουμε στα 1.000, τότε μπορούμε να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε», σημείωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.

Σημείωσε ότι για να αρχίσουμε να συζητάμε θα πρέπει να δούμε τη δυναμική της πανδημίας να ελέγχεται. «Με σιγουριά δε μπορούμε να πούμε τίποτα. Με τον εμβολιασμό θα έχουμε μείωση των νοσηλευμένων», πρόσθεσε και ζήτησε να τηρούνται τα μέτρα.  

Ο καθηγητής εξήγησε πως η διασπορά φαίνεται ότι είναι μεγάλη και είναι δύσκολο να ελεγχθεί τόσο γρήγορα. «Για ένα μικρό διάστημα, 3-4 μέρες, θα έχουμε αυτό το επίπεδο κρουσμάτων. Υπάρχει αβεβαιότητα. Δεν αποκλείεται να ανέβουν τα κρούσματα».

Για την αύξηση των κρουσμάτων ρόλο παίζουν και οι μεταλλάξεις, καθώς όπως είπε ο Χαράλαμπος Γώγος το βρετανικό στέλεχος δείχνει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα. «Ο δείκτης θετικότητας είναι λίγο πάνω από το 1», είπε.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα δεδομένα, από την επόμενη βδομάδα θα υπάρξει μια ύφεση. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, τα ποσοστά δεν είναι τόσο μεγάλα, διαφαίνεται μια σταθεροποίηση η οποία μπορεί να αρχίσει να αποτυπώνεται. «Δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει πραγματικά.», τόνισε.

Για την επίταξη ιδιωτικών κλινικών, ανέφερε ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν, εκτάκτως. «Χρειάζονται προσλήψεις, όμως δεν θα λύσουν το πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Η επίταξη δεν είναι πάντα αποτελεσματική. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία», σημείωσε ο Χαράλαμπος Γώγος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Καιρός αύριο: Συννεφιά και τοπικές βροχές σε Αττική και Θεσσαλονίκη – Μικρή πτώση της θερμοκρασίας
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, κυρίως στα ανατολικά και θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 26 με 28 και κατά τόπους στα κεντρικά ηπειρωτικά τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου
καιρός
Πολιτικός μηχανικός στη Ρόδο άρπαξε 138.000 ευρώ από οικογενειακή επιχείρηση – Η παγίδα με τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα
Η εταιρεία απευθύνθηκε στον μηχανικό ώστε να αναλάβει διαδικασίες συμμόρφωσης των επιχειρήσεων με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και την ένταξή τους στον αναπτυξιακό νόμο
Top view, Team engineer building inspection use tablet computer and blueprint working at construction site. Civil Engineer, Contractor and Architect discussing in construction site.