Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Κορονοϊός – Γρηγόρης Γεροτζιάφας: Είναι ώρα για καθολικό εμβολιασμό και στα παιδιά

Κορονοϊός - Γρηγόρης Γεροτζιάφας: Είναι ώρα για καθολικό εμβολιασμό και στα παιδιά
Φωτογραφία Αρχείου / Intime

Δεν είναι ώρα για ψευδαισθήσεις αλλά για καθολικό εμβολιασμό και στα παιδιά, τόνισε ο καθηγητής αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθώς η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον αλλάζει τα δεδομένα για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας πρότεινε τον καθολικό εμβολιασμό και στα παιδιά ώστε να καμφθεί γρήγορα το νέο κύμα κορονοϊού και στην Ελλάδα αφού υπάρχουν περιπτώσεις όπως αυτή της Γαλλίας, όπου μέσα σε 10 ημέρες η πίεση στις ΜΕΘ έφτασε στο 69% από το 25%.

Από τη μεριά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής, μέλος της επιτροπής εμβολιασμών, Ιωάννα Παυλοπούλου, σημείωσε ότι η αύξηση κρουσμάτων που παρατηρείται μέσα στις γιορτές αφορά και τα παιδιά γιατί σταμάτησαν τα αυτοδιαγνωστικά τεστ και δεν φοράνε μάσκα.

Παρόλα αυτά, η ίδια τόνισε ότι οι εμβολιασμοί «πάνε πολύ καλά» ενώ υπενθύμισε πως άνοιξαν και 120.000 νέα ραντεβού για παιδιά Δημοτικού (5-11 ετών). «Στα παιδιά τα συμπτώματα είναι ήπια και οι γονείς δεν χρειάζεται να ανησυχούν τόσο, ωστόσο έχουμε δει αύξηση και στη νοσηλεία σε ορισμένες χώρες», πρόσθεσε η κ. Παυλοπούλου.

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμών

Σχολιάζοντας περαιτέρω την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού, ο κ. Γεροτζιάφας αναφέρθηκε και στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, για την οποία επισήμανε πως «αν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή πρέπει να είναι η στρατηγική θα βρεθούμε ξανά με την πλάτη στον τοίχο» ενώ πρόσθεσε ότι τα εμβόλια είναι τεράστια επανάσταση.

Μάλιστα, με τους εμβολιασμούς το νέο κύμα θα καμφεί Φλεβάρη – Μάρτη, χαρακτηρίζοντας ως έσχατη λύση το lockdown «εφόσον υπάρχει εθνικός σχεδιασμός επιδημιολογικής επιτήρησης και μέτρων» όπως:

  • η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης
  • η αραίωση των δρομολογίων των ΜΜΜ
  • η αραίωση τμημάτων των σχολείων
  • μηχανήματα που καθαρίζουν τον αέρα

«Αν πενηντάρης μεταδώσει τον ιό στη σύζυγό του που είναι σε ανοσοκαταστολή, εκείνη θα πεθάνει», είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, που ήδη όπως είπε στη Γαλλία ανέβασε την εμβολιαστική κάλυψη στο 90%.

Ωστόσο, το 2022 θα είναι καλύτερο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί, σύμφωνα με τον κ. Γεροτζιάφα, «θα γίνουν επενδύσεις, είτε λέγεται ανάπτυξη κουλτούρας εμβολιαστικής κάλυψης, είτε δομές και στρατηγική επιδημιολογικής επιτήρησης και για τα λύματα».

«Η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών αποτελεί πολιτική απόφαση και όχι από Επιστημονική συμβουλευτική επιτροπή, αλλά είναι απολύτως λογικό να εφαρμοστεί σε επαγγελματικές κατηγορίες όπου υπάρχει επαφή πρόσωπο με πρόσωπο, όπως στην εστίαση και τα κομμωτήρια», τόνισε από τη μεριά της η κ. Παυλοπούλου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις