Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Κορονοϊός: Η ενημέρωση για το εμβόλιο μετά το θλιβερό ρεκόρ νεκρών σε μια μέρα

Κορονοϊός εμβόλιο
Φωτογραφία αρχείου: Intime

Όπως κάθε Δευτέρα, έτσι και σήμερα 22.11.2021, έγινε η ενημέρωση των αρμόδιων Αρχών για τον κορονοϊό και το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Στην ενημέρωση συμμετείχαν η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όλα αυτά την ώρα που ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ανακοινώσει 7.287 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, με την Αττική να καταγράφει 1.711 από αυτά και την Θεσσαλονίκη 1.149 (σ.σ. δείτε εδώ αναλυτικά την γεωγραφική κατανομή των νέων μολύνσεων).

Πέρα από τα κρούσματα, όμως, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε και πως 105 συμπολίτες μας πέθαναν το τελευταίο 24ωρο, ένα θλιβερό ορόσημο που είχε μήνες να συμβεί…

«Έχουμε ένα πολύ δύσκολο χειμώνα μπροστά μας»

Τον λόγο πήρε αρχικά η Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία απηύθυνε ακόμη μια έκκληση προς τους ανεμβολίαστους, παραθέτοντας στατιστικά στοιχεία που «μιλούν» από μόνα τους.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο μήνυμα του Κέντρου Ελέγχου της Αμερικής, λέγοντας πως ο εμβολιασμός κατά της covid-19 προστατεύει και από την λοίμωξη και από την σοβαρή νόσο, η οποία είναι τρεις φορές συχνότερη σε ανεμβολίαστους, η εισαγωγή δύο φορές και ο θάνατος επτά φορές. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της τρίτης δόσης ειδικά σε ευάλωτους πληθυσμούς που κινδυνεύουν περισσότερο.

«Πριν 48 ώρες ο FDA έδωσε την έγκριση για την τρίτη δόση στους ενήλικες και το CDC διατυπώνει ισχυρή σύσταση για τον εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών», είπε στην συνέχεια, παραθέτοντας και κάποια στοιχεία πρόσφατης μελέτης για την τρίτη δόση του εμβολίου.

Για τις παρενέργειες, είπε πως η ίδια μελέτη έδειξε όσα… ήδη ξέρουμε, δηλαδή τις γνωστές -πια- παρενέργειες που υπήρχαν και στην πρώτη και τη δεύτερη δόση του εμβολίου, ενώ τόνισε πως σοβαρές παρενέργειες καταγράφηκαν σε αναλογία δύο στο εκατομμύριο.

Ακόμη τόνισε πως με την τρίτη δόση αναπτύσσονται πιο γρήγορα τα αντισώματα, συγκεκριμένα σε μία έως τρεις ημέρες.

«Εμβολιασμός για τον Covid, εμβολιασμός και για την γρίπη. Έχουμε ένα πολύ δύσκολο χειμώνα μπροστά μας», είπε κλείνοντας.

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος ανέλυσε αρχικά τα ποσοστά για τον εμβολιασμό στη χώρα μας.

Η αναμνηστική δόση του εμβολίου αναλόγως του τι κάνατε ήδη

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανέφερε και τις… επιλογές του mix and match, λέγοντας συγκεκριμένα πως:

Όσοι έκαναν τις δύο πρώτες δόσεις με mrna εμβόλιο ή Astrazeneca, συστήνεται να κάνουν την τρίτη δόση έξι μήνες μετά τη δεύτερη, με mrna εμβόλιο.

Όσοι έκαναν μία δόση του Johnson & Johnson, συστήνεται να κάνουν την αναμνηστική δόση δύο μήνες μετά, είτε με το σκεύασμα της Johnson & Johnson, είτε με εμβόλιο mrna.

Για όσους έκαναν την πρώτη δόση με mrna εμβόλιο και την δεύτερη με Johnson & Johnson, δεν συστήνεται αναμνηστική δόση.

Τέλος, σε ό, τι αφορά την αναμνηστική για όσους νόσησαν, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως την Τρίτη, 23.11.2021, θα αναρτηθούν αναλυτικές οδηγίες, καθώς όπως είπε υπάρχουν αρκετές υποπεριπτώσεις.

Κορονοϊός: Δείτε ολόκληρη την ενημέρωση

Φωτογραφίες αρχείου: Intime.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις