Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Κορονοϊός: Η φράση του Χαράλαμπου Γώγου που χτυπάει καμπανάκι – Σε ποιες ηλικίες μετακινείται επικίνδυνα η διασπορά

Κορονοϊός: Η φράση του Χαράλαμπου Γώγου που χτυπάει καμπανάκι – Σε ποιες ηλικίες μετακινείται επικίνδυνα η διασπορά
Φωτογραφία αρχείου

Είναι η κατάλληλη στιγμή να μειώσουμε το επιδημιολογικό φορτίο, πριν μπει ο χειμώνας και δυσκολέψει η κατάσταση ακόμη περισσότερο, τόνισε ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

Μια φράση του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπου Γώγου για την διασπορά του κορονοϊού προκαλεί ανησυχία. 

Ο κ. Γώγος επεσήμανε, ότι το πρόβλημα της διασποράς του κορονοϊού μετακινείται σταδιακά από τις μικρότερες ηλικιακά ομάδες, προς τις μεγαλύτερες ηλικίες. Και συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του Αυγούστου, από τις ηλικίες των 20-29 ετών, η αύξηση των κρουσμάτων μετακινείται προς τα δεξιά, δηλαδή προς τις ηλικίες 50-60. “Ηλικίες που δεν είναι μακριά από τη βαριά νόσηση”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής κ. Γώγος.

Όπως εξήγησε, αν δεν προσέξουμε τώρα το σύστημα υγείας ίσως να “λυγίσει”, ακόμη και αν τα μέτρα και οι εμβολιασμοί, μειώσουν τα περιστατικά της γρίπης.

Click4More Γώγος: Κλείστε τ’ αυτιά σας στην παραπληροφόρηση – Κοντοζαμάνης: Από το Δεκέμβριο η παραλαβή δόσεων εμβολίων

Τα κρούσματα από την 1η Αυγούστου και μέχρι σήμερα, οφείλονται κυρίως σε εσωτερικές μολύνσεις και όχι στους τουρίστες, τόνισε ο καθηγητής και ανέφερε αναλυτικά τα ποσοστά μετάδοσης.

Επιδημιολογικά στοιχεία Αυγούστου – Σεπτεμβρίου σε συνολικά 6.320 κρούσματα
 Το 13% (842 κρούσματα) ήτα τα εισαγόμενα
Τα  30% είναι ασυμπτωματικά
Το 66% σχετίζεται με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
Τρόποι μετάδοσης
Σε επαγγελματικούς χώρους και νοσοκομεία πραγματοποιήθηκαν οι 698 μολύνσεις
Στις κλειστές δομές καταγράφηκαν 168 κρούσματα που απασχόλησαν ιδιαίτερα λόγω θνησιμότητας γι’ αυτό και άλλαξαν οι οδηγίες
Η κατάσταση είναι κρίσιμη, ανέφερε ο καθηγητής και υγειονομικά απλώς δυσάρεστη διότι το σύστημα υγείας μπορεί σε αυτή τη φάση να την αντιμετωπίσει. Εντούτοις, «τώρα πρέπει να περιορίσουμε την κατάσταση. Πρέπει να φυλάξουμε το υγειονομικό σύστημα και να προσέξουμε τα νοσοκομεία. Κατάλληλη επιτήρηση και τεστ που έχουν αυξηθεί και βοηθούν στην έγκαιρη  ανίχνευση κρούσματος θα μας βοηθήσουν. Πρέπει όμως και οι πολίτες να προσέχουν», ανέφερε ο καθηγητής, ο οποίος κατέληξε ότι θα πρέπει να βάλουμε ότι μέσα και δυνατότητες έχουμε ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις