Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Κορονοϊός: Η μετάλλαξη Δέλτα κυριαρχεί σε Κρήτη και Νότιο Αιγαίο – Η μεγάλη διαφορά εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων

Κορονοϊός: Η μετάλλαξη Δέλτα κυριαρχεί σε Κρήτη και Νότιο Αιγαίο – Η μεγάλη διαφορά εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων

Οι ανεμβολίαστοι ενήλικες 40-60 ετών είναι εκείνοι που αντιπροσωπεύουν τα περισσότερα κρούσματα των τελευταίων ημερών αποκάλυψε χθες (22.07.2021) η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση. Αυτό είναι το ένα κομμάτι της δεδομένης ανησυχίας. Το δεύτερο είναι η μετάλλαξη Δέλτα που σαρώνει Κρήτη και νησιά του νοτίου Αιγαίου.

Το τελευταίο αποκάλυψε ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης. Εκεί και στο Νότιο Αιγαίο η μετάλλαξη Δέλτα έχει επικρατήσει σε ποσοστό 95% (!), ενώ σε όλη την χώρα βρίσκεται κατά μέσο όρο πάνω από το 75% των νέων μολύνσεων!

Κατά τον καθηγητή, πάντως, στην Κρήτη ειδικά, δεν έχουν αυξηθεί οι διασωληνωμένοι ενώ οι νοσηλείες είναι στο 30-40% της δυναμικότητας. 

Θα νοσήσουμε όλοι

Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (23.07.2021) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο Νίκος Τζανάκης εκτίμησε ότι κατά το 4ο κύμα της πανδημίας, θα έχουμε όλοι σε επαφή με τον κορονοϊό. Αλλά υπάρχει μια μεγάλη και πολύ σημαντική διαφορά ανάμεσα σε εκείνους που έχουν κάνει το εμβόλιο και τους ανεμβολίαστους.

«Ο ιός θα μας επισκεφθεί όλους αυτή τη φορά και εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, μηδενός εξαιρουμένου» είπε ο Νίκος Τζανάκης και ανέλυσε τη μεγάλη διαφορά: «οι εμβολιασμένοι θα έρθετε σε επαφή αλλά δε θα μολυνθείτε αν δε, μολυνθείτε, έχετε 100% πιθανότητα υπέρ σας να μην πάθετε κριτική σοβαρή νόσο, πνευμονία του ιού, νοσηλεία διασωλήνωση ή απώλεια ζωής».

Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, εμβολιασμένοι που νοσηλεύονται είναι στο 2-5% των ασθενών. «Είναι οι εξής κατηγορίες: ασθενής που παίρνει ανοσιολογικά φάρμακα και υπερήλικες με πολλά υποκείμενα νοσήματα, και στις δυο περιπτώσεις το ανοσολογικό τους σύστημα δεν απάντα ιδανικά. Έχουμε ευθύνη να τους προστατέψουμε με εμβολιασμούς και μετρά προστασίας».

Όπως εξήγησε «είχαμε μιλήσει από την περασμένη εβδομάδα για 300 εισαγωγές την ημέρα περίπου τέλος Ιουλίου – αρχές Αυγούστου, ήδη βαδίζουμε στις 180, επομένως επαληθεύεται το μοντέλο ότι θα έχουμε περίπου 300 νέες εισαγωγές την ημέρα και σε επίπεδο δεκαημέρου θα έχουμε 3.000 καινούργιους νοσηλευόμενους νέους, που αποτελούν το 50 με 60% της συνολικής ισχύος σε κλίνες COVID στην Ελλάδα».

«Οι νοσηλευόμενοι επειδή είναι νέοι έχουν γρήγορη ανάκαμψη όταν μπαίνουν στο νοσοκομείο» κατέληξε ο Νίκος Τζανάκης. 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις