Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Κορονοϊός: Η μετάλλαξη Δέλτα χτυπά τα παιδιά – Το 25% των κρουσμάτων είναι στις ηλικίες 4-18 ετών

Κορονοϊός: Η μετάλλαξη Δέλτα χτυπά τα παιδιά – Το 25% των κρουσμάτων είναι στις ηλικίες 4-18 ετών

Ο κορονοϊός και η μετάλλαξη Δέλτα χτυπά αλύπητα τα παιδιά καθώς τα τελευταία δεδομένα προκαλούν ανησυχία στους επιστήμονες.

Χαρακτηριστικό είναι πως σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ τα κρούσματα κορονοϊού το διάστημα 13-19 Σεπτεμβρίου στις ηλικίες 4-18 ετών είναι 3.559, αποτελώντας το 24% (+14% από την προηγούμενη εβδομάδα) των συνολικών κρουσμάτων.

Αυτό σημαίνει πως ένα στα τέσσερα νέα κρούσματα κορονοϊού είναι παιδιά και το νούμερο αυτό ενδέχεται να αυξηθεί με τα σχολεία ανοικτά αλλά και όσο ο καιρός θα γίνεται πιο χειμωνιάτικος και δεν θα υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στους εξωτερικούς χώρους.

Το επόμενο στοιχείο που προβληματίζει έντονα τους ειδικούς είναι τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε αυτές τις ηλικίες κάτι που αποτυπώνεται και στα νούμερα καθώς η μετάλλαξη Δέλτα που είναι μεταδοτικότερη χτυπά πολύ πιο εύκολα τις μικρές ηλικίες.

Χαρακτηριστικό είναι πως σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ από τα επιδημιολογικά δεδομένα του καλοκαιριού, γνωρίζουμε ότι η μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα είναι αυξημένη στις νεαρές ηλικίες οι οποίες σε σημαντικό ποσοστό δεν είναι εμβολιασμένες, ανεξάρτητα από τη λειτουργία των σχολείων.

Αύξηση κρουσμάτων το καλοκαίρι

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ 15/6/2021 και 15/9/2021, δηλαδή τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν τα σχολεία ήταν κλειστά, ο αριθμός κρουσμάτων σε νέους κάτω των 19 ετών αυξήθηκε από 238 κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο (15/2/21-15/5/21) σε 522 κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο (15/6/21-15/9/21), δηλαδή υπερδιπλασιάστηκε. Αντίστοιχα, το ποσοστό των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 που αντιστοιχούσε σε νέους κάτω των 19 ετών αυξήθηκε από 10.1% (15/02/21-15/5/21) σε 24.2% (15/06/21-15/9/21).

Click4more: Κορονοϊός – κρούσματα σε παιδιά: Συνολικά 3.559 στις ηλικίες 4-18 σε μία εβδομάδα

Επίσης ότι κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολικών μονάδων, δεν αυξήθηκε ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στις ηλικίες 4-18 ετών σε συνέχεια διεξαγωγής του πρώτου και του δεύτερου self-test που προβλέπονται από το πρωτόκολλο.

Συγκεκριμένα, ενώ σε συνέχεια της διεξαγωγής του πρώτου self-test, τη Δευτέρα 13/9 και την Τρίτη 14/9, εντοπίστηκαν συνολικά 1178 κρούσματα στις ηλικίες 4-18 ετών, σε συνέχεια της διεξαγωγής του δεύτερου self-test, την Πέμπτη 16/9 και την Παρασκευή 17/9 εντοπίστηκαν συνολικά 1137 κρούσματα στις ηλικίες 4-18 ετών.

Επίσης, σημειώνεται ότι η αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στα παιδιά το επόμενο χρονικό διάστημα είναι αναμενόμενη, καθώς: Ο ιός πλήττει πρωτίστως τους ανεμβολίαστους, επομένως κατ’ εξοχήν τις ηλικίες που δεν μπορούν να εμβολιαστούν (παιδιά έως 11 ετών) και τις ομάδες με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμών, οι οποίες πρόσφατα εντάχθηκαν στο σύστημα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, ήτοι 12-17 ετών.

Συκεές: Πρώτη αναστολή τμήματος σχολείου πανελλαδικά λόγω κρουσμάτων

Ο κορονοϊός «χτύπησε» στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης Συκεών Θεσσαλονίκης. Λόγω κρουσμάτων στο τμήμα Β2, η τάξη έκλεισε έως τις 30 Σεπτεμβρίου και είναι η πρώτη που κλείνει πανελλαδικά.

Ειδικότερα, και όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, έως και τις 30 Σεπτεμβρίου θα παραμείνει κλειστό το τμήμα Β2 του 10ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης Συκεών.

Συγκεκριμένα διαγνώστηκαν θετικά 11 από τα 20 παιδιά που έχει η τάξη, η οποία είναι και το πρώτο τμήμα σχολείου σε όλη την Ελλάδα που έκλεισε από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Σε αναστολή τρεις ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί που αρνήθηκαν να κάνουν rapid test

Η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή αποκάλυψε ότι ήδη υπάρχουν εκπαιδευτικοί που έχουν βγει σε αναστολή, μετά τους γιατρούς και τα στελέχη της ΕΜΑΚ.

Πρόκειται για τρεις εκπαιδευτικούς που όπως είπε η κ. Ζεττα Μακρή, δεν τήρησαν το υγειονομικό πρωτόκολλο και τέθηκαν σε αναστολή.

Ήταν ανεμβολίαστοι και δεν προσκόμισαν το αποτέλεσμα του rapid test που απαιτείται για την είσοδο στον σχολικό χώρο. Άρα δεν μπορούσαν να ασκήσουν τα καθήκοντα τους.

Αξίζει τα τονιστεί ότι δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στους εκπαιδευτικούς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα τεθούν σε αναστολή γιατί αρνούνται να κάνουν rapid test θα φτάσει τους 15.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις