Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Κορονοϊός: Η πιο μεγάλη ώρα για την Αττική που «στενάζει» – Οι ειδικοί ανησυχούν κι εξηγούν το γιατί

Κορονοϊός: Η πιο μεγάλη ώρα για την Αττική που «στενάζει» – Οι ειδικοί ανησυχούν κι εξηγούν το γιατί
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

Παρασκευής, Σαρηγιάννης και Παγώνη μιλούν στο newsit.gr για την εκρηκτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Αττική μετά τα 1.047 κρούσματα του λεκανοπεδίου σε μόλις μια ημέρα και σε σύνολο 2.147 νέων μολύνσεων. «Κατά 22% λιγότερο αποδοτικό αυτό το lockdown» λένε οι ειδικοί.

Την ώρα που η Αττική βρίσκεται στη “δίνη του κυκλώνα” αναφορικά με τον κορονοϊό, οι ειδικοί εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την πιο οριακή κατάσταση που έχει βρεθεί το λεκανοπέδιο από την αρχή της πανδημίας.

Μόνο ο Κεντρικός Τομέας της Αθήνας και ο Πειραιάς (σ.σ. όπου σήμανε συναγερμός για δεκάδες κρούσματα σε κλινική) αγγίζουν σήμερα αθροιστικά τα 600 κρούσματα, σε σύνολο 1.047 στην Περιφέρεια Αττικής (σ.σ. 2.147 οι συνολικές μολύνσεις του 24ώρου στην χώρα).

«Την κορύφωση στις ΜΕΘ δεν την έχουμε δει ακόμα» λέει στο newsit.gr ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τη διαχείριση του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Click4more: ΜΕΘ… τέλος! Δραματική κατάσταση στην Αττική – Αποκαλυπτικές εικόνες με ράντζα στα νοσοκομεία

Όπως συνεχίζει να εξηγεί: «Είναι κάτι που το φοβόμαστε και περιμένουμε ότι θα συμβεί δεδομένης της πίεσης στις απλές νοσηλείες». Εκεί (σ.σ στις απλές νοσηλείες) είναι καρφωμένα τώρα τα μάτια της επιτροπής, δεδομένου όπως λέει ο ίδιος ότι τα τεστ και ειδικά αυτά που έγιναν σε όλη τη διάρκεια της Μήδειας ήταν λίγα και δεν μπορούν να δώσουν αξιόπιστη εικόνα για το που βρίσκεται η Αττική σήμερα.

Το μόνο σίγουρο σύμφωνα με τον κύριο Παρασκευή είναι πως παρά τις σχεδόν δύο εβδομάδες lockdown … «Η κατάσταση στην Αττική δεν έχει ακόμα σταθεροποιηθεί. Έχουμε ακόμα δρόμο. Και μας ανησυχεί παράλληλα και η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά, ακόμα κι αν οι εισαγωγές τους στα νοσοκομεία είναι για την ώρα λίγες».

Λιγότερο αποδοτικό αυτό το lockdown από το περυσινό

Μιλώντας στο newsit.gr, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής στο ΑΠΘ, εκτίμησε ότι η έκρηξη των κρουσμάτων θα συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή 25/2 και από τις 26/2 και μετά θα ξεκινήσει η μείωση των κρουσμάτων. Η μείωση σύμφωνα με τον ίδιο θα είναι αργή και σταδιακή. Όσο για την πορεία του lockdown, o ίδιος λέει το εξής: «Έχω μιλήσει για άρση του lockdown στις 7 Μαρτίου αλλά τώρα πρέπει να το επανεξετάσουμε πάλι. Δεδομένης και της αβεβαιότητας που υπάρχει με την ταχύτατη μεταφορά της βρετανικής μετάλλαξης η γνώμη μου είναι πως πρέπει να περιμένουμε και άλλο».

Click4More: Κορονοϊός: Η Αττική δέχεται επίθεση με 1047 κρούσματα – 205 στη Θεσσαλονίκη – Ο χάρτης της διασποράς

Σχετικά με την εικόνα που δίνει το ΕΣΥ στην Αθήνα ο κύρος Σαρηγιάννης θεωρεί πως η κατάσταση είναι έντονα πιεστική αλλά πως είναι δύσκολο να φτάσουμε σε πληρότητα 100% στις ΜΕΘ. Επίσης, ο ίδιος συμφωνεί με την πρόταση να ανοίξει πρώτο το λιανεμπόριο και όχι τα σχολεία. Όπως το θέτει: «Η ως τώρα εμπειρία μας δείχνει ότι το λιανεμπόριο ελέγχεται ενώ δυστυχώς τα σχολεία και τα παιδιά είναι ‘θύματα’ των χαλαρότερων lockdown και αυτής της συνθήκης όπου όσο οι γονείς δεν τηλεργάζονται όσο θα έπρεπε, μπαίνουν σε γεμάτα λεωφορεία και άλλα ΜΜΜ και κινούνται πολύ, τόσο θα συνεχίζουν να φέρνουν τον ιό μέσα στα σπίτια. Μάλιστα, αυτό το ‘τύπου’ lockdown που έχουμε τώρα, σύμφωνα με τα υπολογιστικά μοντέλα του ΑΠΘ είναι κατά 22% λιγότερο αποδοτικό σε σχέση με το περσινό lockdown».

«Μέχρι το Σαββατοκύριακο είναι επικίνδυνα τα πράγματα»

«Η κάλυψη στις ΜΕΘ στην Αττική φτάνει στο 85%» μας έλεγε το μεσημέρι της Τρίτης η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά. (Η ΠΟΕΔΗΝ το βράδυ της ίδιας ημέρας, ανέβασε το ποσοστό αυτό στο 92%)!

Click4more: Κορονοϊός: Η έκρηξη των κρουσμάτων και ο δείκτης θετικότητας πάνε πίσω το «άνοιγμα» του lockdown

 «Πίεση δέχονται και οι απλές νοσηλείες. Οι 34 ελεύθερες κλίνες ΜΕΘ στην Αττική είναι ένα οριακό νούμερο. Είναι πολύ δύσκολη αυτή η εβδομάδα. Τα δύο γηροκομεία έδωσαν πολλά κρούσματα και πίεσαν την κατάσταση περαιτέρω. Σε κάθε περίπτωση ο ιδιωτικός τομέας της υγείας μας λέει ότι είναι έτοιμος να δεχθεί non covid ασθενείς από ΜΕΘ δημόσιων νοσοκομείων, αν τις χρειαστούμε. Παράλληλα, αναπτύχθηκαν και κρεβάτια ΜΕΘ στα νοσoκομεία Γεννηματάς και Αττικόν, παίρνοντας τα βέβαια από άλλες κλινικές» συμπληρώνει η κυρία Παγώνη.

Σύμφωνα με την ίδια, αν καταφέρουμε να κρατηθούμε μέχρι το Σαββατοκύριακο χωρίς τα νοσοκομεία να δεχτούν ξαφνικό και μεγάλο αριθμό ασθενών και χωρίς τα κρούσματα να… πιάσουν και νέα ύψη, θα έχουμε πηδήξει ένα μεγάλο εμπόδιο σε αυτή τη φάση.

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις