Δευτέρα, 6 Μαΐ
24oC Αθήνα

Κορονοϊός: Η χαλάρωση είναι επικίνδυνη – Ακόμη και ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει τη “ζημιά” στον συνωστισμό

Κορονοϊός: Η χαλάρωση είναι επικίνδυνη – Ακόμη και ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει τη “ζημιά” στον συνωστισμό

Eγρήγορση και όχι πανικό συνιστά ο λοιμωξιολόγος και καθηγητής της Ιατρικής σχολής Νίκος Σύψας. Τι λέει για τη συσσώρευση κρουσμάτων και πόσο ανησυχητική είναι. Ο κορονοϊός είναι πάντα εδώ ο συνωστισμός θα πρέπει να αποφεύγεται.

Ο λοιμωξιολόγος και καθηγητής της Ιατρικής σχολής Νίκος Σύψας μίλησε στο κεντρικό δελτίο του Star αναφορικά με την ανησυχία που επικρατεί μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού.

Παράλληλα ο κ. Σύψας ζητά να μην υπάρξει πανικός αλλά ούτε και χαλάρωση η οποία φουντώνει στον κορονοϊό, ενώ τόνισε πως ακόμη και ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει τη ζημιά αν υπάρχει συνωστισμός.

Τα κρούσματα τα οποία συσσωρεύτηκαν τις προηγούμενες ημέρες είχαν σχέση με τα ταξίδια, είχαν σχέση με την περιοχή της Ξάνθης όπου παρατηρήθηκαν φαινόμενα συνωστισμού. Επομένως οι δυο μεγάλοι παράγοντες που έχουμε για την επιδημία είναι ο συνωστισμός, ο συγχρωτισμός αλλά και τα εισαγόμενα κρούσματα λειτούργησαν στην περίπτωση αυτή”, επεσήμανε ο κ. Σύψας.

Τα κρούσματα αυτά μας υπενθυμίζουν ένα πράγμα. Πως η επιδημία είναι εδώ, δεν είναι fake news και μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιστρέψει. Και αυτό γιατί τις προηγούμενες ημέρες είχαμε δυστυχώς μια διάρρηξη της εμπιστοσύνης του κοινού στους επιστήμονες και στην πολιτική ηγεσία. Μια εμπιστοσύνη που υπήρχε στη διάρκεια του lockdown τον Μάρτιο και τον Απριλίου. Τώρα έπαψε να υπάρχει, πολλοί πιστεύουν πως είναι υπερβολικά μέτρα και πως ο κορονοϊός δεν υπάρχει στην Ελλάδα”.

Ο κορονοϊός όμως υπάρχει, είναι εδώ και ελπίζω να μην το πληρώσουμε ακριβά”, ανέφερε ο κ. Σύψας.

Όσο για τον αν είναι εικόνες μετάδοσης τα όσα είδαμε στη Μύκονο και σε άλλα νησιά τόνισε πως “ είναι ασφαλώς εστίες υπερμετάδοσης. Ένα άτομο σε αυτές τις συνθήκες συνωστισμού και συγχρωτισμού δεν μεταδίδει σε δυο ή τρεις αλλά σε δεκάδες άλλους και αυτοί με τη σειρά τους σε άλλους και να γίνει μια μεγάλη αλυσίδα και να έχουμε μεγάλη εισροή κρουσμάτων”.

Δυστυχώς ακόμη και ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει τη ζημιά. Πρέπει να κρατάμε τις αποστάσεις όσο και αυτό να είναι δύσκολο”.

Δεν υπάρχει ασφαλής τουρισμός”

Ο τουρισμός είναι κίνδυνος, δεν υπάρχει ασφαλής τουρισμός αλλά υπάρχει σχέδιο ώστε τα εισαγόμενα κρούσματα να εντοπίζονται γρήγορα, να απομονώνονται γρήγορα και να γίνεται η ιχνηλάτηση και η απομόνωση των επαφών. Με το σχέδιο αυτό πιστεύω πως δεν θα υπάρχει σημαντικό πρόβλημα από τον τουρισμό”.

Όσο για το αν ο κορονοϊός επηρεάζεται από τις υψηλές θερμοκρασίες ο κ. Σύψας τόνισε πως καμία θερμοκρασία δεν πρόκειται να σταματήσει την επιδημία όταν υπάρχει συνωστισμός όπως είδαμε στη Μύκονο και σε άλλα νησιά της Ελλάδας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις