Πέμπτη, 23 Μαΐ
29oC Αθήνα

Κορονοϊός και γρίπη: Αύξηση στα κρούσματα το επόμενο δεκαήμερο – Οδηγίες ΕΟΔΥ στα σχολεία

Κορονοϊός και γρίπη: Αύξηση στα κρούσματα το επόμενο δεκαήμερο – Οδηγίες ΕΟΔΥ στα σχολεία

Σημαντική αύξηση παρουσίασαν τα κρούσματα κορονοϊού και γρίπης στη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα, όπως άλλωστε αναμενόταν λόγω των γιορτών, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι θα υπάρχει νέα… εκτόξευση μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Αυτός είναι και ο λόγος, που ο ΕΟΔΥ εξέδωσε οδηγίες για τα σχολεία που θα ανοίξουν τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024. 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό και τη γρίπη, ο αριθμός των εισαγωγών παρουσίασε αύξηση 44% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες και ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι ήταν 70, ενώ καταγράφηκαν 57 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 84 έτη.

Παρόλα αυτά, ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων, αν και παρουσίασε αύξηση, ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.

Επίσης, ο αριθμός των θανάτων σε ασθενείς με λοίμωξη COVID παρουσίασε μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες (n=59) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα σχολεία

Το άνοιγμα των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου 2024, ανησυχεί τους ειδικούς, με τον ΕΟΔΥ να προχωρά σε συστάσεις για τους καθηγητές, τους μαθητές και το λοιπό προσωπικό. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με την οποία, οι μαθητές που θα έχουν δηλώσει θετικό αποτέλεσμα Covid (δηλαδή κάνουν τεστ στο φαρμακείο ή σε κέντρο υγείας ή σε νοσοκομείο και το αποτέλεσμα περαστεί στο σύστημα από τον φαρμακοποιό κλπ) για τις επόμενες πέντε ημέρες δεν θα πηγαίνουν σχολείο και οι απουσίες με το έγγραφο που θα τυπώνουν από gov δεν θα προσμετρώνται.

Για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού, της γρίπης και άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού, στα σχολεία συστήνεται από τον ΕΟΔΥ η τήρηση βασικών μέτρων από καθηγητές, μαθητές και λοιπό προσωπικό, που είναι τα εξής:

-Τακτικό πλύσιμο των χεριών
*Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό)
*Πριν και μετά: ▪Την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος ▪ Το γεύμα ▪ Τη χρήση της τουαλέτας
*Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
*Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.

-Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.

-Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ)

-Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων

-Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό

-Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.

-Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.

-Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).

Στο “κόκκινο” Ιωάννινα, Αττική και Θεσσαλονίκη

Ενδιαφέρον προκαλεί η αύξηση του ιικού φορτίου σε τέσσερις περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νέα έκθεση του ΕΟΔΥ η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού, με τέσσερεις περιοχές να βρίσκονται στο “κόκκινο”.

Αυξητική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στα Ιωάννινα (+116%), στη Θεσσαλονίκη (+60%), στην Αττική (+56%) και στο Ηράκλειο (+31%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στα Χανιά (+18%) και στην Πάτρα (+13%). Οριακά πτωτική τάση παρατηρήθηκε στην Αλεξανδρούπολη (-15%). Σταθεροποίηση παρατηρήθηκε στο Βόλο (0%) και στη Λάρισα (+10%).

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις