Κορονοϊός και παιδιά: Γιατί πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα; Οι ειδικοί απαντούν

Φωτογραφία αρχείου: Intime

Τι άλλαξε αυτή τη φορά και πολλαπλασιάζονται ραγδαία τα κρούσματα του ιού στα παιδιά; Πού το αποδίδουν οι επιστήμονες και τι τους ανησυχεί; Ποια είναι τα δεδομένα για ιχνηλάτηση και «λουκέτα» στα σχολεία; Ο κορονοϊός είναι εδώ και οι ειδικοί απαντούν σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα μιλώντας στο newsit.gr.

Κορονοϊός και παιδιά λοιπόν. Ποια είναι τα δεδομένα; Αρχικά πρέπει να ειπωθεί το εξής: Το ότι η ενδοσχολική μετάδοση είναι περιορισμένη, ότι τα παιδιά φέρουν χαμηλό ιϊκό φορτίο και ότι δεν κολλούν, ούτε και μεταδίδουν πολύ τον ιό ήταν η επικρατούσα άποψη στα δύο προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

Όλα αυτά μέχρι που ο κορονοϊός «επεφύλασσε» και τρίτο κύμα -που σε κάποιες χώρες ήδη είναι σε εξέλιξη- και σταδιακά ξεκίνησε να αλλάζει αυτή η θεώρηση. Ο θάνατος μιας 16χρονης με υποκείμενο νόσημα, ο 9χρονος που νοσηλεύθηκε στη ΜΕΘ του Ρίο –και ευτυχώς βγήκε σήμερα από το νοσοκομείο νικητής– αλλά και τα απανωτά κλεισίματα τμημάτων και ολόκληρων σχολικών μονάδων, άρχισαν να στρέφουν τα βλέμματα στα παιδιά, βάζοντας ξανά στο τραπέζι τη συζήτηση για το πώς συμπεριφέρονται ως φορείς αλλά και ως μεταδότες του κορονοϊού.

Σήμερα 12/2/2021, οι σχολικές μονάδες σε πλήρη αναστολή είναι στο 0,6709% και τα τμήματα σε μερική αναστολή στο 0,3859% χωρίς όμως σε αυτά να συμπεριλαμβάνονται σχολεία σε υποχρεωτική αναστολή λόγω lockdown (από τα παραπάνω ποσοστά δηλαδή είναι εκτός όλη η Αττική και η Πάτρα).

click4more: Εξαδάκτυλος για την μη λήψη μέτρων στη Θεσσαλονίκη: Το ιικό φορτίο μας επιτρέπει να περιμένουμε

«Αυτή τη φορά είναι μεγαλύτερη η διασπορά στην κοινότητα των παιδιών, από κάθε άλλη φάση του κορονοϊού που έχουμε ζήσει στην Ελλάδα» λέει στο newsit.gr η Μαρία Τσολιά, καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, και συμπληρώνει: «Ενδεχομένως πια να έχει παίξει ρόλο και να αντικατοπτρίζεται στα παιδιά η βρετανική μετάλλαξη. Την ίδια στιγμή, η μετάδοση σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι κατά βάση ενδοοικογενειακή. Συντελείται κυρίως στο σπίτι και όχι στο σχολείο».

Επίσης, κατά την κα Τσολιά, το lockdown του περασμένου Μαρτίου ήταν πολύ πιο αυστηρό από αυτά που ζούμε φέτος. Η κινητικότητα είναι αντικειμενικά μεγαλύτερη αλλά και τα κρούσματα πιο πολλά από κάθε άλλη φάση της πανδημίας. Τα παραπάνω καθρεφτίζονται αναπόφευκτα και στα παιδιά.

Η κα Τσολιά πάντως, σημειώνει πως για την ώρα, δεν τίθεται θέμα οριζόντιου κλεισίματος όλων των σχολείων. Η απόφαση θα παίρνεται κάθε φορά ανάλογα με τα δεδομένα που δίνει κάθε τόπος. Κάθε περιοχή που θα «κοκκινίζει» θα βλέπει και τα σχολεία της να κλείνουν.

κορονοϊός παιδιά μάσκα

Κορονοϊός: «Η επιδημιολογική επιτήρηση αυτής της κοινότητας είναι λανθασμένη»

Για τον Κωνσταντίνο Νταλούκα, πρόεδρο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, το πρόβλημα είναι ότι δεν γίνεται σωστή ιχνηλάτηση όταν τα κρούσματα εμφανίζονται στα παιδιά αλλά ούτε και σωστή επιδημιολογική επιτήρηση αυτής της ομάδας. «Όταν νοσούν τα παιδιά ή συμμαθητές τους, δεν ελέγχονται επαρκώς οι στενές επαφές τους» λέει ο κος Νταλούκας και προσθέτει: «Είναι λάθος δηλαδή να μπαίνει καραντίνα μόνο το παιδί που είναι στενή επαφή δασκάλου ή συμμαθητή αλλά όχι οι γονείς ή τα αδέλφια του. Λάθος είναι και η εντολή να κάνει ένα παιδί τεστ –στενή επαφή συμμαθητή ή εκπαιδευτικού που κόλλησε κορονοϊό-, μόνο αν εμφανίσει συμπτώματα. Μπορεί το παιδί να μην εμφανίζει συμπτώματα αλλά να συνεχίζει να μεταδίδει- στους γονείς του και αυτοί με τη σειρά τους στους συνάδελφους τους.

click4more: Νέα μελέτη: Το κλείσιμο των σχολείων ελάχιστα αποτρέπει τις σοβαρές περιπτώσεις Covid-19

Τα παιδιά αναντίρρητα συμβάλλουν στη διασπορά, όμως ως ασυμπτωματικά, τις περισσότερες φορές δρουν ως σιωπηλοί μεταδότες. Αν δεν γίνονται πολλά τεστ σε αυτή την κοινότητα δεν μπορούμε να έχουμε και καλή εικόνα. Να πω εδώ, πως σύμφωνα με το αμερικάνικο σύστημα υγείας, το ιϊκό φορτίο τους δεν είναι χαμηλό. Σε μύτη και στόμα παραμένει το ίδιο υψηλό με αυτό των ενηλίκων».

Για τον κο Νταλούκα, τα πολλά κρούσματα σε όλη την κοινότητα αλλά και η βρετανική μετάλλαξη, φαίνονται σε αυτό που συμβαίνει τώρα στα παιδιά. Και τέλος, εν μέσω μιας πανδημίας που προχωρούσε, το άνοιγμα των σχολείων κατά τον ίδιο, με όλους τους μαθητές μέσα σε μια τάξη δεν ήταν σωστή απόφαση, μιας και οι αποστάσεις δεν τηρούνται εξ αντικειμένου.

κορονοϊός παιδιά μάσκα

Μαζικά κρούσματα σε παιδιά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας

Την ίδια στιγμή, έκκληση να κλείσουν οι σχολικές μονάδες στη Θάσο, απευθύνει και ο δήμαρχος του νησιού αλλά και ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας, μετά τα πολλαπλά κρούσματα που δίνει τις τελευταίες ημέρες η περιοχή.

Όπως εξηγεί στο newsit.gr , η αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Δέσποινα Ιατρού: «Μέχρι χθες, στα 50 κρούσματα που έδωσε μέσα 4 ημέρες το νησί, τα 20 ήταν παιδιά και πολλά από τα υπόλοιπα εκπαιδευτικοί. Σήμερα προστέθηκαν άλλα 3 παιδιά. Μόνο την περασμένη Τετάρτη, σε σχολείο στο χωριό του Πρίνου, και συγκεκριμένα στο δημοτικό και στο γυμνάσιο, βρέθηκαν 6 μαθητές θετικοί, 3 σε κάθε σχολείο, καθώς και 1 γονέας».
Ο ιατρικός σύλλογος της Καβάλας τονίζει πως πρέπει να εξετασθεί αν σε αυτά τα κρούσματα ανιχνεύονται οι μεταλλάξεις του ιού, υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ εύκολο η μετάδοση του ιού μέσα σε μια οικογένεια από τα παιδιά, όταν αυτά είναι διαφορετικής ηλικίας και φοιτούν σε διαφορετικά σχολεία.

click4more: Κορονοϊός: Πώς γίνονται τα τεστ με το φως και με το κερί για το αν είναι καλή η μάσκα

Την ανησυχία του για τα κρούσματα σε παιδιά μας μας εξέφρασε και ο παιδίατρος στο Κέντρο Υγείας Γαλατά, Soleiman Brazani. Ο ίδιος ασθενεί αυτή τη στιγμή με κορονοϊό, ευτυχώς όπως λέει, με ελαφρά συμπτώματα. Όπως περιγράφει ο ίδιος: «Σε μια δειγματοληψία σε αρρώστους, παιδιά και ενήλικες, την Παρασκευή 5/2 διαπίστωσα από 7 τεστ ότι τα 6 ήταν θετικά, εκ των οποίων 4 ήταν παιδιά.

Ξεκινώντας ιχνηλάτηση στο περιβάλλον με βάση τα παραπάνω, κυρίως σε ενήλικες, σε συνολικά 17 δείγματα βρέθηκαν 10 θετικά, (ανάμεσά τους κι εγώ), εκ των οποίων 3 ήταν παιδιά. Πρόκειται για τεστ που έγιναν στο Κέντρο Υγείας Γαλατά. Στα ιδιωτικά εργαστήρια όμως, έχουν βρεθεί επίσης πολλοί θετικοί, με αρκετά παιδιά ανάμεσά τους. Aπ’ ο, τι γνωρίζω, το μικρότερο παιδί ήταν 6 μηνών. Ακόμα, 5-6 από νηπιαγωγείο, 7 σε δημοτικό, 2 σε γυμνάσιο, μερικά είναι αδέλφια. Ακόμα, 4 εκπαιδευτικοί. Έχουμε και θετικούς γονείς. Κάθε παιδί που νοσεί, στην οικογένεια του υπάρχουν άλλα 2-3 άτομα που νοσούν, κάποιοι έχουν κάνει ήδη τεστ και έχουν συμπτώματα. Τα παιδιά είναι όλα είναι σε καλή κατάσταση και στα περισσότερα έχουν υποχωρήσει τα συμπτώματα». Σημειώνεται πως ο Γαλατάς έχει 2.600 περίπου κατοίκους.

Ο ίδιος πιστεύει πως τα κρούσματα ξεκίνησαν από τα σχολεία αλλά και την έντονη μετακίνηση ανθρώπων σε Αθήνα και Αργολίδα. «Πάντως επειδή και εγώ αναρωτιέμαι τι άλλαξε με τα παιδιά σε αυτό το κύμα της πανδημίας, έστειλα ένα mail στην καθηγήτρια παιδιατρικής κα Παπαευαγγέλου εκφράζοντας τις απορίες μου» καταλήγει ο κος Brazani.

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου
Φωτογραφίες αρχείου: Intime.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Δημήτρης Κουφοντίνας: Σήμερα εξετάζεται το αίτημα για αναβολή ή διακοπή της ποινής του

Δημήτρης Κουφοντίνας: Σήμερα εξετάζεται το αίτημα για αναβολή ή διακοπή της ποινής του

Εξετάζεται σήμερα (04.03.2021) από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας το αίτημα που υπέβαλε χθες, διά των συνηγόρων του, ο πολυισοβίτης της 17 Νοέμβρη, Δημήτρης Κουφοντίνας, για ... Διαβάστε περισσότερα
Lockdown: Αυτά είναι όλα τα νέα μέτρα – Τι προβλέπει το ΦΕΚ για SMS, μετακινήσεις και ωράρια

Lockdown: Αυτά είναι όλα τα νέα μέτρα – Τι προβλέπει το ΦΕΚ για SMS, μετακινήσεις και ωράρια

Από τις 06:00 σήμερα (04.03.2021) και έως τις 06:00 της 16ης Μαρτίου τίθεται σε ισχύ το νέο lockdown, με την Αττική και τη Θεσσαλονίκη σε «βαθύ κόκκινο», με αλλαγές στα sms που στέλνουμε στο 13033, ακόμα και τα ωράρια που είναι πιο αυστηρή η απαγόρευση κυκλοφορίας.
Πέθανε από πνευμονικό οίδημα ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Καλλές

Πέθανε από πνευμονικό οίδημα ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Καλλές

Πέθανε στην Αθήνα σε ηλικία 83 ετών από πνευμονικό οίδημα ο Νίκος Καλλές, που διετέλεσε βουλευτής Μαγνησίας με την Νέα Δημοκρατία. Γεννήθηκε στον Πλάτανο Μαγνησίας το ... Διαβάστε περισσότερα
Σεισμός στην Ελασσόνα: Νέες εικόνες βιβλικής καταστροφής – Τα δευτερόλεπτα του τρόμου στην κάμερα (video)

Σεισμός στην Ελασσόνα: Νέες εικόνες βιβλικής καταστροφής – Τα δευτερόλεπτα του τρόμου στην κάμερα (video)

Ο σεισμός στην Ελασσόνα άφησε πίσω του εκτεταμένες καταστροφές και κατοίκους δίχως σπίτια. Οι εικόνες στα βίντεο είναι αποκαλυπτικές… Ισοπεδώθηκαν σπίτια στο Δαμάσι Τυρνάβου από ... Διαβάστε περισσότερα
Lockdown: Συνεχίζεται το «μαρτύριο» – Όλα τα νέα μέτρα

Lockdown: Συνεχίζεται το «μαρτύριο» – Όλα τα νέα μέτρα

«Περικοπές» στον τρόπο χρήσης των SMS στο 13033, αλλαγές στην απαγόρευση κυκλοφορίας και χρώμα... κόκκινο βαθύ. Τι αλλάζει στα ψώνια και την άθληση, τέλος γάμοι και βαφτίσια. Το νέο lockdown ξεκινά από την φετινή Τσικνοπέμπτη με φόντο και στόχο την επιστροφή στην κανονικότητα.
Σεισμός στην Ελασσόνα: «Ισχυροί μετασεισμοί ακόμα και για δύο μήνες»

Σεισμός στην Ελασσόνα: «Ισχυροί μετασεισμοί ακόμα και για δύο μήνες»

O Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, και ο Διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλούν στο newsit.gr για τον σεισμό των 6 ρίχτερ με επίκεντρο την Ελασσόνα και εξηγούν τι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα.