Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Κορωνοϊός και πληρωμές: τι να προσέξετε

Advertisement
Κορωνοϊός και πληρωμές: τι να προσέξετε

Είναι ασφαλής η χρήση μετρητών, ΑΤΜ και πλαστικών καρτών;

Είναι σαφές ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει επιφέρει μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας. Πράγματα καθημερινά, που γίνονταν χωρίς προηγούμενη σκέψη, πρέπει να τα επεξεργαστούμε και να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους για να τα κάνουμε. Ένα παράδειγμα είναι οι αγορές και οι συναλλαγές:

Το να επισκεφτείς ένα ΑΤΜ ή να πληρώσεις με μετρητά ήταν διαδικασίες ενσωματωμένες στην καθημερινότητα μας. Πλέον γίνονται μόνο όταν είναι απαραίτητο, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ποια μέτρα προστασίας να λαμβάνετε για τη χρήση τους. Ας ξεχωρίσουμε τους μύθους από την αλήθεια.

Μετρητά και ΑΤΜ

Είναι καλό να απολυμαίνετε τα μετρητά σας, ειδικά τα νομίσματα, με οινόπνευμα ή αντισηπτικά μαντιλάκια, και να χρησιμοποιείτε πάντα γάντια μιας χρήσης για κάθε σας συναλλαγή με αυτά. Η χρήση των μετρητών, ωστόσο, προϋποθέτει και την επίσκεψη σε κάποιο ΑΤΜ, όπου πρέπει επίσης να δείξετε προσοχή.

Τα αυτόματα μηχανήματα ανάληψης μετρητών είναι μια πολύ καλή λύση για την εκτέλεση ενός μεγάλου φάσματος πληρωμών και άλλων συναλλαγών, όπως επίσης και για την ανάληψη μετρητών, αλλά επιβάλλεται τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής προκειμένου να είμαστε όλοι προστατευμένοι.

Είναι σημαντική η χρήση γαντιών μιας χρήσης όταν έρχεστε σε επαφή με το εκάστοτε ΑΤΜ. Τηρείτε πάντα απόσταση δύο μέτρων από τον μπροστινό σας σε περίπτωση που υπάρχει ουρά αναμονής, ενώ μετά τη συναλλαγή σας αποφύγετε την επαφή των χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα και καθαρίσετε τα χέρια σας σύμφωνα με οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Ανέπαφες συναλλαγές – η ασφαλής μέθοδος

Μια καλή και ενδεδειγμένη χρήση της κάρτας που μας προφυλάσσει από τους κινδύνους του ιού είναι οι ανέπαφες συναλλαγές είτε με τη χρεωστική ή την πιστωτική σας κάρτα. Το πλεονέκτημα είναι διπλό. Από τη μία οι κάρτες είναι πιο εύκολες στην απολύμανσή τους από ότι τα μετρητά (εφόσον είναι απαραίτητη), και από την άλλη δεν χρειάζεται να ακουμπάτε επιφάνειες που υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης του κορωνοϊού. Μπορείτε να την περάσετε μόνοι σας στο τερματικό POS, μειώνοντας έτσι ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο κινδύνου. Μάλιστα, τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο εύκολα μετά την απόφαση των τραπεζών να αυξήσουν το όριο ανέπαφων συναλλαγών χωρίς τη χρήση PIN από τα 25 στα 50 ευρώ έως 31 Μαΐου, λόγω των έκτακτων συνθηκών. Και μην παραλείπετε να πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας μετά από κάθε συναλλαγή ή κάνετε χρήση της κάρτας φορώντας γάντια μιας χρήσης για να είστε ασφαλείς.

Ασφαλείς λύσεις για τον έλεγχο των καρτών σας

Κάνοντας χρήση του Eurobank Mobile App, μπορείτε να ενεργοποιήσετε την υπηρεσία Cards Control, που σας επιτρέπει να ελέγχετε τις πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες σας από το κινητό σας. Με την εφαρμογή αυτή μπορείτε να απενεργοποιήσετε την κάρτα και να την επανενεργοποίησετε σε περίπτωση προσωρινής απώλειας. Επίσης, σας δίνει τη δυνατότητα να αλλάξετε το όριο ημερήσιας ανάληψης, ενώ εάν η κάρτα σας είναι καινούρια μπορεί να ενεργοποιηθεί χωρίς να χρειαστεί να μεταβείτε σε κατάστημα ή ΑΤΜ. Η Eurobank για να διευκολύνει τους πελάτες της, έχει ανακοινώσει πως μέχρι τις 30 Απριλίου η επανέκδοση χρεωστικής κάρτας λόγω απώλειας, φθοράς ή κλοπής και η επανέκδοση PIN κάρτας θα πραγματοποιούνται χωρίς χρέωση.

Βάλτε στη ζωή σας τις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση για μια γρήγορη και ανέξοδη πληρωμή. Το e-Banking και το Mobile Banking προσφέρουν ταχύτητα και ευκολία, και το κυριότερο, επιτρέπουν να πραγματοποιείται η πλειονότητα των τραπεζικών εργασιών από το σπίτι: Πληρωμή λογαριασμών, ενοικίων, δανείων ή καρτών και άλλων υπηρεσιών και αγαθών μπορούν να πραγματοποιηθούν με μία κίνηση, χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία στην εκάστοτε επιχείρηση ή σε ιδιώτη.

Η Eurobank προσφέρει πρόσβαση στο e-Βanking γρήγορα και εύκολα, καθώς αποκτάτε κωδικούς online κατά τη στιγμή της εγγραφής, αρκεί να έχετε δηλώσει ήδη τον αριθμό κινητού σας και να έχετε ενεργή χρεωστική ή πιστωτική κάρτα Eurobank. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της τράπεζας παρέχει υψηλό επίπεδο ασφάλειας στις συναλλαγές, χρησιμοποιώντας την υπηρεσία Κωδικών Μιας Χρήσης (OTP).

Σε κάθε περίπτωση, οι καθημερινές συναλλαγές μπορούν ακόμα και τώρα να πραγματοποιούνται με την ευκολία της προ κορωνοϊού εποχής, δεδομένου ότι οι ψηφιακές πλατφόρμες προσφέρουν σχεδόν όλες τις υπηρεσίες που χρειάζεστε, προκειμένου να κάνετε τις δουλειές σας χωρίς άγχος από την ασφάλεια του σπιτιού σας.

Και για τους επαγγελματίες που δεν θέλουν η επιχείρησή τους να μείνει πίσω, η Eurobank παρέχει την υπηρεσία v-Banking, που τους επιτρέπει να εκτελέσουν σχεδόν το σύνολο των συναλλαγών της τραπεζικής επιχειρήσεων και να έχουν προσωπική επικοινωνία με τον Επαγγελματικό τους Σύμβουλο μέσω βιντεοκλήσης. Η σύνδεση γίνεται απλά με τη χρήση των κωδικών του e-Banking, κι έτσι ούτε οι συναλλαγές της επιχείρησης μένουν πίσω!

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις