Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Κορονοϊός: Κι άλλες περιοχές στο «κόκκινο» – Αύξηση κρουσμάτων, διασωληνωμένων και ανησυχίας

Κορονοϊός: Κι άλλες περιοχές στο «κόκκινο» – Αύξηση κρουσμάτων, διασωληνωμένων και ανησυχίας

Καθώς ο χειμώνας… μπαίνει για τα καλά, το επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζει αυξητικές τάσεις, τα κρούσματα εκτοξεύονται, όπως και οι διασωληνώσεις, και οι ειδικοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

Τις τελευταίες μέρες τα κρούσματα κορονοϊού είναι ανάμεσα σε 3.000 και 3.700, κάτι που δείχνει αυξητική επιδημιολογική τάση. Την ίδια στιγμή, συναγερμό στους ειδικούς προκαλεί και η επιδείνωση των δεικτών σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σήμερα (20.10.2021) συνεδριάζει η ολομέλεια των Επιστημόνων και στην ατζέντα βρίσκονται νέες προτάσεις για τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας, αλλά και απλοποίηση των μέτρων που ισχύουν σε μεικτούς και αμιγείς χώρους, ώστε να είναι καλύτερα “αναγνώσιμα” από τους πολίτες.

Στην τελευταία τακτική συνεδρίαση των επιδημιολόγων χθες (19/10), διαπιστώθηκε σταθεροποίηση σε υψηλά φορτία στις “κόκκινες” περιφερειακές ενότητες, ενώ στο επίπεδο 4 του ανώτατου επιδημιολογικού κινδύνου προστέθηκαν ακόμη δύο περιοχές και επιπλέον τρεις αναβαθμίστηκαν από το ήπιο “κίτρινο” επίπεδο, στο “πορτοκαλί” του αυξημένου κινδύνου.

Οι επιδημιολόγοι διαπιστώνουν σε πολλές περιοχές χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, σε άλλες αύξηση τις θετικότητας, αύξηση της διασποράς σε ηλικίες που “δίνουν” πολλές νοσηλείες, αλλά και αύξηση στις νοσηλείες που προκαλούν πίεση στο ΕΣΥ.

Την ίδια στιγμή, η σταθερή σε υψηλούς αριθμούς αποτύπωση της εικόνας των διασωληνωμένων εδώ και πολλές εβδομάδες, κατά το τελευταίο 7ήμερο άρχισε να κινείται σε ανοδική τροχιά. Κι ενώ μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου οι ασθενείς σε ΜΕΘ δεν ξεπερνούσαν τους 340, τις τελευταίες ημέρες κινούνται σταθερά στους πάνω από 350, ενώ δεν έλειψαν και ημέρες που ξεπέρασαν και τους 360 ασθενείς.

Πάνω οι δείκτες, κάτω οι εμβολιασμοί

Σύμφωνα με πληροφορίες του iaropedia.gr οι επιστήμονες διαπίστωσαν επιβάρυνση σε όλους τους δείκτες στον κινούμενο μέσο όρο των 7 ημερών.

Πιο αναλυτικά, οι Κινούμενοι Μέσοι Όροι 7 ημερών (σε σύγκριση με τους ΚΜΟ 7 ημερών της Τρίτης 12/10/2021), διαμορφώθηκαν ως εξής:

Κρούσματα: 2.657 (αύξηση κατά 375 κρούσματα),

Θετικότητα: 1,44 (αύξηση κατά 0,22%)

Εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία: 208 (αύξηση κατά 20 ασθενείς)

Διασωληνωμένοι: 354 (αύξηση κατά 19 ασθενείς)

Θάνατοι: 33 (αύξηση κατά 3 θανάτους)

Παράλληλα με την εικόνα αυτή, σημαντική ανησυχία υπάρχει για την πορεία των εμβολιασμών, καθώς το εμβολιαστικό ποσοστό στον γενικό πληθυσμό της χώρας δεν λέει να “ξεκολλήσει” από το 60% στους πλήρως εμβολιασμένους. Επίσης, οι νεοεισερχόμενοι στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, δηλαδή, όσοι αποφασίζουν έστω και τώρα να κάνουν την πρώτη δόση, δεν ξεπερνούν καθημερινά τους 7.000, ενώ για να επιτύχουμε το ασφαλές ποσοστό ανοσίας χρειαζόμαστε τουλάχιστον επιπλέον 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμούς.

Την ίδια στιγμή, οι πλήρως εμβολιασμένοι ηλικιωμένοι του περασμένου Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου δεν εμφανίζονται πολύ πρόθυμοι για να σπεύσουν για την τρίτη δόση του εμβολίου, με την οποία θα ενδυναμώσουν τη διαρκώς φθίνουσα ανοσία τους. Πλέον εκφράζονται φόβοι για την επαρκή προστασία τους μέσα στον χειμώνα, αλλά και για την επίπτωση που αυτό θα έχει στην επιβάρυνση του συστήματος υγείας.

Το “μωβ” επιδημιολογικό επίπεδο

Η παραπάνω καταγεγραμμένη εικόνα της πανδημίας, αποδεικνύει πως τίποτα δεν έχει τελειώσει. Κι αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τους ειδικούς, γιατί ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού μας αντιστέκεται σθεναρά στον εμβολιασμό.

Έτσι, οι στόχοι των υγειονομικών αρχών για την καταπολέμηση της πανδημίας τον ερχόμενο χειμώνα οφείλουν να προσαρμοστούν στα υπάρχοντα δεδομένα και είναι πλέον πολύ συγκεκριμένοι: να προστατευθούν όσοι δεν εμβολιάζονται, να προφυλαχθεί το σύστημα υγείας από την μονοδιάστατη παροχή νοσηλείας “αποκλειστικά Covid”, όσοι πάσχουν από άλλες νόσους να συνεχίσουν να εξυπηρετούνται από το ΕΣΥ, και τέλος να μην πληρώσουν το “μάρμαρο” οι εμβολιασμένοι.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι επιστήμονες της ολομέλειας των επιστημόνων που συνεδριάζουν σήμερα, θα συζητήσουν διεξοδικά την πιθανότητα να προτείνουν προς την κυβέρνηση, μια ειδική κωδικοποίηση και απλοποίηση των υπαρχόντων μέτρων, με στόχο να είναι πιο κατανοητά για τους πολίτες, και περισσότερο εφαρμόσιμα.

Παράλληλα, θα τεθεί επί τάπητος το ενδεχόμενο να θεσπιστεί ένα νέο επιδημιολογικό επίπεδο, που πιθανότατα θα έχει χρώμα “μωβ” και το οποίο θα αποτελέσει “μαξιλαράκι” ασφαλείας για τον ερχόμενο χειμώνα. Σε περίπτωση, δηλαδή, που κάποια περιοχή εμφανίσει ανησυχητική αύξηση των δεικτών της πανδημίας, οι επιστήμονες να μπορούν να παρέμβουν έγκαιρα στην κατεύθυνση του περιορισμού του προβλήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που θα συζητηθούν σήμερα και εάν προκριθούν θα ανακοινωθούν στην ενημέρωση της ερχόμενης Πέμπτης, είναι για το “μωβ” επίπεδο: το ενδεχόμενο εφαρμογής καθολικής χρήσης μάσκας όχι μόνο σε εσωτερικούς αλλά και σε εξωτερικούς χώρους, η επιπλέον χρήση μέτρων προστασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και η απαγόρευση δημόσιων εκδηλώσεων με τη συμμετοχή πολλών ατόμων.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις