Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Κορονοϊός – Κικίλιας: «Όλη η Βόρεια Ελλάδα στο κόκκινο»! Με τηλεφωνικό ραντεβού θα εμβολιαστούν οι Έλληνες

κορονοϊός

Ο κορονοϊός “επελαύνει” στην χώρα μας και σήμερα, Τετάρτη, 18.11.2020 ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, πραγματοποιεί ζωντανή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, την ώρα που το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε η δεύτερη χειρότερη επίδοση σε επίπεδο κρουσμάτων σε ένα 24ωρο.

Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με το δεύτερο και ισχυρότερο κύμα του εφιάλτη που ακούει στο όνομα κορονοϊός, ωστόσο την ίδια ώρα η Ελλάδα βρίσκεται και σε πυρετώδεις προετοιμασίες ώστε να υπάρχει έτοιμη υποδομή και σχέδιο για τον εμβολιασμό των ομάδων που δικαιούνται να λάβουν πρώτοι το εμβόλιο.

Click4more: Βγήκε νικητής από το ΑΧΕΠΑ ο άνθρωπος που χαιρετούσε από το παράθυρο του νοσοκομείου

Το σχέδιο αυτό παρουσιάζει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Ο Βασίλης Κικίλιας ξεκίνησε αναφέροντας πως 905 (!) νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Θεσσαλονίκη και 564 στην Αττική, ενώ είπε για ακόμα μία φορά πως τα πράγματα στην Ελλάδα είναι καλύτερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Υπογράμμισε «δεν χρειάζεται να τονίσω το πόσο σημαντική και κρίσιμη είναι η κατάσταση που βιώνει η χώρα» σημειώνοντας ότι το ΕΣΥ δέχεται τεράστια πίεση.

Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι ο κ. Τσιόδρας του έστειλε τους δείκτες θετικότητας ανά περιοχή, επισημαίνοντας ότι «όλη η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο “κόκκινο”»

«Μπαίνουμε σε χειμωνιάτικες μέρες, οι κλιματικές συνθήκες δεν βοηθούν» είπε ο κ. Κικίλιας, αναφέροντας ότι καταλαβαίνει την πίεση και τις θυσίες, ειδικά λόγω του lockdown.

Ο υπουργός Υγείας κατόπιν αναφέρθηκε στην τεράστια πίεση που αντιμετωπίζει η υπόλοιπη Ευρώπη. «Βρισκόμαστε σε καλύτερο σημείο από την υπόλοιπη Ευρώπη και θέλω να παρακαλέσω θερμά να κάνουμε την προσπάθεια γιατί κανείς δε θέλει να δει εικόνες σαν την υπόλοιπη Ευρώπη» δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

Επιπλέον εξέφρασε ξανά τον θαυμασμό του για τις νοσηλεύτριες από την Κρήτη που μετέβησαν στην Θεσσαλονίκη για να συνδράμουν το έργο των γιατρών, την στιγμή που έγινε γνωστό πως το παράδειγμά τους ακολούθησαν και νοσηλεύτριες από τα Ιωάννινα!

Το σχέδιο για τα εμβόλια

Στην συνέχεια, ο υπουργός Υγείας ξεκίνησε την ανάλυση του σχεδίου της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό. Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να εκπονηθεί άμεσα το σχέδιο εμβολιασμού και το εμβόλιο θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες.

Ξεκαθάρισε ότι η προμήθεια θα γίνει κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει κάνει συμφωνίες με έξι εταιρίες. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμβάλλει στην τιμή του εμβολίου και έτσι τα κράτη θα λάβουν τελικά τα εμβόλια σε χαμηλότερο τίμημα.

Ακολούθως, τόνισε πως θα υπάρχουν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που θα εξυπηρετούν πάνω από 2.000.000 Έλληνες πολίτες το μήνα με την εξής ιεράρχηση: πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, μετά οι ευπαθείς ομάδες και τέλος ο γενικός πληθυσμός.

Τόνισε πως θα κλείνεται ραντεβού είτε τηλεφωνικά, είτε με SMS.

Δείτε όσα είπε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου

Δείτε τις κάρτες που παρουσίασε ο Βασίλης Κικίλιας

κορονοϊός κορονοϊός κορονοϊός

κορονοϊός

Ο Βασίλης Κικίλιας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Ερωτηθείς για τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σχετικά με το ενδεχόμενο να είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο για τον κορονοϊό, ο υπουργός Υγείας απάντησε: «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι είναι προαιρετικό και ο στόχος είναι να πείσουμε τους συμπολίτες μας για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και θέλω να ευχαριστήσω τους Έλληνες πολίτες για την ανταπόκριση στον εμβολιασμό για την γρίπη που φέτος ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Νομίζω ότι το ίδιο θα γίνει και με το εμβόλιο Covid όταν αυτό έρθει. Έχουμε λειτουργήσει με διαφάνεια, λογοδοσία και ενημέρωση των συμπολιτών μας. Εγώ θα το κάνω πρώτος δίνοντας το παράδειγμα και πιστεύω ότι θα εμβολιάσουμε τέτοιο ποσοστό ώστε να χτίσουμε την ανοσία που χρειάζεται. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων το καταλαβαίνει κι έτσι θα προχωρήσουμε».

Φωτογραφίες αρχείου: Intime.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις