Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Κορονοϊός: “Κινδυνεύουμε να δούμε σκηνές Ιταλίας” – Στα όριά τους οι εντατικές

Κορονοϊός: “Κινδυνεύουμε να δούμε σκηνές Ιταλίας” – Στα όριά τους οι εντατικές

Η μάσκα είναι η σωτηρία μας για να αναχαιτιστεί ο κορονοϊός τόνισε η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. Μεγάλη ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων. Εξαιρετικά κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για την πορεία του φονικού ιού.

Οριακά είναι τα πράγματα με τον κορονοϊό στη χώρα μας και η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη με τα κρούσματα να κάνουν σήμερα ρεκόρ με 453 , ενώ οι νεκροί έχουν φτάσει πλέον τους 346 μετά και τα δυο τελευταία θύματα, έναν 25χρονο αλλοδαπό και μια 91χρονη, στον Ευαγγελισμό.

Η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Open αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της πορεία που καταγράφει ο κορονοϊός στην Ελλάδα και για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων με επίκεντρο την Αττική.

Click4more: Κορονοϊός: H Αττική “φλέγεται” – 174 νέα κρούσματα την Δευτέρα 21/09

Τα πράγματα είναι δύσκολα, έχουμε καταλάβει όλοι αυτές τις ημέρες τις δυσκολίες που υπάρχουν, έχουμε ανησυχήσει φοβερά με την αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών αυτές τις ημέρες, διότι ξεκινήσαμε από 8 στις 2 Αυγούστου και φτάσαμε σήμερα να έχουμε 78.

Πιστεύουμε ότι αυτές τις ημέρες θα δοθούν τα 40 κρεβάτια στην Αττική περισσότερο και μέχρι τέλος Δεκεμβρίου να φτάσουμε τα 1300. Γιατί αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, με αύξηση κρουσμάτων, αύξηση νοσηλευομένων και αύξηση διασωληνωμένων, τότε τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα”, τόνισε η κ. Παγώνη.

Μάλιστα προειδοποίησε πως δεν αποκλείεται να δούμε και να ζήσουμε τις τραγικές σκηνές της Ιταλίας αν δεν υπάρχει αποτέλεσμα από τα μέτρα για να αναχαιτιστεί ο κορονοϊός.

“Φοβάμαι μη δούμε σκηνές Ιταλίας”

Αν κάνουμε όλοι μια προσπάθεια αυτές τις ημέρες και με τα μέτρα που πάρθηκαν μπορούμε να μειώσουμε τα κρούσματα. Αν δεν γίνει αυτό τότε φοβάμαι πως θα δούμε σκηνές Ιταλίας, να διασωληνώνονται άνθρωποι, να επιλέγουν οι γιατροί ποιοι θα πάνε στις ΜΕΘ και ποιοι δεν θα πάνε.

Αν συνεχίσουμε σε αυτούς τους ρυθμούς με τα μέτρα τα οποία πάρθηκαν σήμερα και δεν εφαρμοστούν τότε τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα, το συνειδητοποιείτε και το καταλαβαίνετε όλοι σας. Ο,τι και να κάνουν μετά οι γιατροί, όσες προσπάθειες είναι πλέον και ατομική ευθύνη του καθενός μας”.

Click4more: Κορονοϊός: Νεκροί ένας 25χρονος και μια ηλικιωμένη στον “Ευαγγελισμό”

Για τα όσα ειπώθηκαν πως όποιος μπαίνει στην Εντατική δύσκολα βγαίνει ξανά η κ. Παγώνη ξεκαθάρισε πως “στην εντατική ο μέσος όρος ηλικίας είναι από 70 και πάνω τα άτομα αυτά που έχουν διασωληνωθεί, το 90% έχουν και άλλα προβλήματα σοβαρά υγείας. Οπότε ένας επιθετικός covid μαζί με τα άλλα προβλήματα υγείας, αν μείνει πολλές μέρες στην ενταντική ένας άνθρωπος με μεγάλη ηλικία είναι δύσκολο να βγει.

Ο κορονοϊός συνεχίζει να είναι επιθετικός και τον τελευταίο καιρό τα πράγματα με τους διασωληνωμένους έχουν επιβαρυνθεί”.

“Η μάσκα είναι η σωτηρία μας”

Σε ερώτηση για το αν λάβαμε εγκαίρως μέτρα και για το αν φτάνει μόνο η ατομική ευθύνη, ανέφερε οτι “δεν είναι θέμα μόνο ατομικής ευθύνης. Επειδή όμως είναι και το θέμα της οικονομίας που όλοι καταλαβαίνουμε, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μείνει χωρίς τις δουλειές τους, που δεν δουλεύουν, που δεν έχουν μισθούς, που έχουν να ζήσουν οικογένειες. Προτεραιότητα έχει όμως πάντα η υγεία.

Click4more:  Κρούσματα κορονοϊού: Αυτές είναι οι 7 περιοχές της Αττικής που είναι στο κόκκινο

Αν ο καθένας μας τηρούσε τα μέτρα. Θα σας πω ένα απλό παράδειγμα. Γύριζα από την ΕΙΝΑΠ, είχαμε διοικητικό συμβούλιο σήμερα και μέσα στο λεωφορείο οι μισοί φορούσαν μάσκα και οι μισοί δεν φορούσαν. Και τσακώνοντας οι μισοί με τους άλλους μισούς. Δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε κάθε απόγευμα να λένε να φοράμε τη μάσκα μας. Η μασκα είναι η σωτηρία μας”.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις