Ελλάδα

Κορονοϊός: ”Μαύρα” μαντάτα από Ελληνα καθηγητή – «Μην περιμένουμε εμβόλια αυτό τον χειμώνα»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Δεν φαίνεται άμεσα στον ορίζοντα εμβόλιο για τον κορονοϊό τονίζει ο διακεκριμένος ερευνητής στον τομέα των ανοσοθεραπειών και των εμβολίων Γιώργος Παυλάκης.

Οι προοπτικές για το εμβόλιο, τα φάρμακα και τις ανοσοθεραπείες απέναντι στη νόσο Covid-19, όπως και οι εξελίξεις που καταγράφονται διεθνώς και στη χώρα μας σχετικά με την πανδημική κρίση, αποτέλεσαν το κεντρικό θέμα κορυφαίων εισηγητών στην πρεμιέρα του μοριοδοτούμενου Εκπαιδευτικού Προγράμματος του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, τον νέο κύκλο του οποίου άνοιξε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

«Μην περιμένουμε εμβόλια αυτό τον χειμώνα. Ο χειμώνας θα βγει με μέτρα δημόσιας υγείας…», τόνισε ο διακεκριμένος ερευνητής στον τομέα των ανοσοθεραπειών και των εμβολίων στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ,Γιώργος Παυλάκης, οριοθετώντας την μαζική παραγωγή και διάθεση των πρώτων εμβολίων στην παγκόσμια κοινότητα στα μέσα του 2021.

Κατά τον κ. Παυλάκη η γενικότερη εικόνα, σε σχέση με το παρελθόν, είναι αισιόδοξη, λόγω της «πρωτοφανούς συνεργασίας μεταξύ των εταιριών που πραγματοποιούν κλινικές δοκιμές για τη δημιουργία εμβολίων». Ο ίδιος πρόσθεσε, πάντως, ότι «αν είχαμε κάνει, σε διεθνές επίπεδο, καλύτερη επένδυση για τον SARS-1, θα ήμασταν καλύτερα προετοιμασμένοι με τον SARS-2». Σε ό,τι αφορά την ελληνική αντίδραση απέναντι στον ιό, ανέφερε ότι «ο φόβος μπροστά στο άγνωστο ήταν ο κύριος λόγος που η Ελλάδα πήγε πολύ καλά στην πρώτη φάση της πανδημίας».

«Ο Covid-19 έχει 2% θνητότητα, πολύ υψηλότερη σε σχέση με το 0,1% της γρίπη»

Για τις θεραπείες μίλησε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, διευθύντρια Α’ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείο «Ο Ευαγγελισμός», Αναστασία Κοτανίδου. «Υπάρχουν διάφορα φάρμακα, τα οποία αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται. Κάποια έχουν έρθει και στην Ελλάδα και τα χρησιμοποιούμε σε μελέτη που βρίσκεται στη φάση 3», σημείωσε η καθηγήτρια προσθέτοντας: «Αυτό που έχει μεγάλη σημασία τώρα που έρχεται η εποχική γρίπη είναι να διαχωρίσουμε αυτές τις αρρώστιες. Ο Covid-19 έχει 2% θνητότητα, πολύ υψηλότερη σε σχέση με το 0,1% της γρίπης, και δεν υπάρχει ούτε θεραπεία ούτε εμβόλιο ούτε ανοσία…”

Στον τρόπο που διαχειρίστηκε η ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινότητα την πρώτη φάση της πανδημίας, αναφέρθηκε ο καθηγητής της Πολιτικής Υγείας στο LSE Ηλίας Μόσιαλος, κάνοντας λόγο για «έλλειμμα παγκόσμιας διακυβέρνησης και συντονισμού μεταξύ των κρατών και των εθνικών συστημάτων υγείας». Από την πλευρά του δε, τόνισε με έμφαση ότι ένα δεύτερο lockdown στη χώρα μας θα πρέπει να αποφευχθεί…», ενώ -όπως και ο κ. Παυλάκης- εκτίμησε ότι τα πρώτα διαθέσιμα εμβόλια θα προσφέρουν ανοσία στο 50-60% όσων εμβολιαστούν.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Βίντεο με τους δράστες της ένοπλης ληστείας στην Κηφισιά να διαφεύγουν με νοικιαζόμενο αυτοκίνητο
Ο ανιψιός του θύματος μαζί με συνεργό του, φορώντας full face και υπό την απειλή όπλου, άρπαξαν 100.000 ευρώ από τον 77ρονο, ενώ τον έδεσαν με tie wrap, και διέφυγαν με ένα αυτοκίνητο που είχαν νοικιάσει
Κηφισιά
Σκηνές σοκ στο Αγρίνιο: Άνδρας χτύπησε το κεφάλι της συντρόφου του σε τζαμαρία μετά από καυγά στη μέση του δρόμου
Η γυναίκα φώναζε ενώ ο σύντροφός της την έσπρωχνε και την χτυπούσε, ενώ την έσυρε για πολλά μέτρα μέσα από τον πεζόδρομο της Ηλία Ηλιού μέχρι την οδό Τσικνιά
Αγρίνιο 7