Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Κορονοϊός – Μαζάνης για εμβολιασμό παιδιών: Μεγάλο ρίσκο να τα αφήσουν να κολλήσουν

Κορονοϊός – Μαζάνης για εμβολιασμό παιδιών: Μεγάλο ρίσκο να τα αφήσουν να κολλήσουν
Πηγή φωτογραφίας: Reuters (Αρχείου)

Στο αν είναι ασφαλές να εμβολιαστούν τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών αναφέρθηκε ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (10/12) στο Πρώτο Πρόγραμμα. «Υπάρχουν διασταυρούμενες μελέτες και είναι όλα στην διαφάνεια» δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι το δεν υπάρχει αμφιβολία για το πόσο αναγκαίος είναι ο εμβολιασμός

Οι γονείς που βλέπουν θετικά τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού στα παιδιά, όπως είπε ο Σπύρος Μαζάνης, αυξάνονται μέρα με τη μέρα. «Οι περισσότεροι γονείς είναι θετικοί,  αλλά θέλουν να μάθουν κάποια πράγματα και να πάρουν την διαβεβαίωση του παιδίατρου που εμπιστεύονται το παιδί τους ότι πρέπει να το κάνουν. Μας λένε “γιατρέ ό,τι πεις εσύ”», τόνισε. 

Πρέπει να εμβολιάσουμε τα παιδιά, δεν υπάρχει αμφιβολία, μιλάμε για 700.000 παιδιά στις ηλικίες 5-11. Αυτή την στιγμή στην Αμερική έχουν εμβολιαστεί σε 1,5 μήνα 4 εκατομμύρια παιδιά σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία και δεν έχουμε καμία ανακοίνωση να μας θορυβεί για κάποια παρενέργεια που προέκυψε».

Στην σημερινή ημέρα δεν μπορεί να κρυφτεί τίποτα και ειδικά επιστημονικό, υπογράμμισε ο κ. Μαζάνης. «Υπάρχουν διασταυρούμενες μελέτες και είναι όλα στην διαφάνεια». Όπως για όλα τα προηγούμενα εμβόλια, έχουν γίνει μελέτες που στηρίζονται πάνω σε αληθινές μετρήσεις και αληθινές αξιολογήσεις από τον Αμερικανικό αλλά και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων που έχουν εγκρίνει όλα τα εμβόλια στο παρελθόν, πρόσθεσε.

Το ερώτημα που δέχεται συχνότερα ο κ. Μαζάνης στο ιατρείο του, είναι τι θα γίνει μακροπρόθεσμα εάν εμβολιάσουν οι γονείς τα παιδιά τους. Η απάντηση που δίνει είναι ότι δεν θα συμβεί τίποτα. «Τα mRna εμβόλια, όπως αυτό της Pfizer είναι τόσο βιοτεχνολογικά τέλεια φτιαγμένα, που ξέρουμε ότι δεν θα συμβεί τίποτα από το εμβόλιο. Αντίθετα, ξέρουμε ότι θα συμβεί αν νοσήσουν από τον κορονοϊό. Όταν βάζουμε τον ιό στο παιδί με το εμβόλιο, βάζουμε μια τρίχα από το κεφάλι του κορονοϊού, δίνουμε μια πληροφορία, στέλνουμε ένα sms στον οργανισμό. Αν όμως το παιδί νοσήσει από τον κορονοϊό, είναι να σαν να του κάνεις ταυτόχρονα 1000 εμβόλια» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαζάνης.

Ανέφερε επίσης, ότι υπάρχουν γονείς που διερωτώνται, εφόσον τα παιδιά περνούν πιο ήπια τον ιό σε σχέση με τους ενήλικες, μήπως είναι καλύτερο να αφήσουν το παιδί τους να νοσήσει, να αντιδράσει ο οργανισμός και να το ξεπεράσει μόνος του. Αυτό σαν επιστημονική λειτουργία υφίσταται, επεσήμανε ο κ. Μαζάνης, αφού ο οργανισμός αντιδρά καθημερινά σε όλα τα μικρόβια και τους ιούς που δέχεται. «Όμως είναι ένα ρίσκο για το παιδί, γιατί ναι μεν τα περισσότερα παιδιά θα το περάσουν ελαφριά, κάποια όμως θα μπουν στο νοσοκομείο, θα ταλαιπωρηθούν, κάποια θα μπουν σε ΜΕΘ και εκατοντάδες παιδιά στον κόσμο έχουν χάσει την ζωή τους από κορονοϊό. Άρα το ρίσκο είναι μεγάλο. Αν κάποιοι γονείς θέλουν να το πάρουν, μπορούν να το κάνουν, ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός στα παιδιά».

Οι παιδίατροι θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο στα παιδιά στο ιατρείο τους, καθώς οι συνθήκες συντήρησης είναι πολύ απλές πια, σημείωσε ο κ. Μαζάνης, θυμίζοντας πως στις ηλικίες 5-11 χορηγείται το 1/3 της δόσης των ενηλίκων. «Τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν, γιατί γίνεται μεγάλη διασπορά στο σχολείο, κυρίως στα παιδιά 4-11 ετών, που μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι, τους γονείς και τους παππούδες, γιαγιάδες».

Οι δόσεις που θα χρειαστεί να κάνουν τα παιδιά είναι δύο, είπε ο κ. Μαζάνης και η διάρκεια της ανοσίας ακόμα δεν είναι σαφής, όπως δεν είναι και για τους ενήλικες.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις