Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Κορονοϊός: Με πόσα αντισώματα είμαστε ασφαλείς – Τι ισχύει για εμβολιασμένους και ασθενείς

Κορονοϊός: Με πόσα αντισώματα είμαστε ασφαλείς – Τι ισχύει για εμβολιασμένους και ασθενείς

Μεγάλες είναι οι διαφορές των αντισωμάτων που εντοπίζονται από άνθρωπο σε άνθρωπο, είτε από τον εμβόλιο είτε από τον κορονοϊό. Αυτό τόνισε ο επίκουρος καθηγητής κλινικής ιολογίας, Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ ενώ η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, δήλωσε ότι ο αριθμός των αντισωμάτων εξαρτάται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθενός.

Ο κ. Ζαφειρόπουλος τόνισε ότι μετά τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού «η φυσική διαδικασία είναι να αρχίσουν να δημιουργούνται τα αντισώματα για ένα καινούργιο παθογόνο». Ωστόσο, μετά το εμβόλιο «τα αντισώματα φτάνουν σε ένα μέγιστο και μετά ο οργανισμός μας ρίχνει τα αντισώματα γιατί δεν έχει νόημα να τα κρατήσει ψηλά επ’ άπειρο. Είναι μια φυσιολογική διεργασία» διευκρίνισε. Αξίζει να σημειωθεί πως τη Δευτέρα αναμένεται να ανακοινωθούν οι αποφάσεις της Ειδικής Επιτροπής για τον εμβολιασμό.

Ο Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος έσπευσε να διευκρινίσει πως: «Ο ιός μπαίνοντας μέσα μπορεί να φτιάξει πάνω από 100 αντισώματα. Είναι μια πολυκλωνική απάντηση. Εμείς, όταν μετράμε τα αντισώματα σε ένα διαγνωστικό κέντρο, μετράμε 1 – 2 αντισώματα. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι αυτό είναι μόνο ένα κομμάτι της ιστορίας. Δεν σημαίνει ότι είμαστε απροστάτευτοι. Υπάρχει, επίσης, και η κυτταρική ανοσία που είναι πολύ σημαντικό κομμάτι του αμυντικού μας συστήματος».

 

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της πρακτικής όσοι νόσησαν να προχωρήσουν έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα: «Είναι μια πολύ σωστή απόφαση. Θέλουμε να ενισχύσουμε την ανοσολογική απάντηση ώστε να παραμείνει υψηλή, όσο γίνεται περισσότερο, γιατί βοηθάει το άτομο να αποφύγει σοβαρή νόσο».

Όπως είπε τα αντισώματα ανθρώπου που έχει νοσήσει με κορονοϊό «φτάνουν σε ένα μέγιστο αριθμό μερικούς μήνες μετά τη νόσηση και μετά αρχίζουν να πέφτουν».

Η σημασία των τεστ αντισωμάτων

Η πρόεδρος της Ένωσης Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη, σχολίασε την τακτική πολλών να κάνουν συχνά τεστ αντισωμάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχει νόημα να πηγαίνουν κάθε τρεις και λίγο να μετράνε αντισώματα. Ο κάθε οργανισμός είναι ξεχωριστός. Εξαρτάται και τι υποκείμενο νόσημα έχεις. Είναι η ιδιαιτερότητα του κάθε οργανισμού».

Τέλος, ανέφερε πως «οι ομάδες των καρκινοπαθών έχουν λιγότερα αντισώματα συγκριτικά με έναν άλλο οργανισμό. Αυτά είναι συγκριτικά στοιχεία και φαίνονται από τις μελέτες».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις